Laksativi

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Uzrast
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
9 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Aktivne supstance se većim delom resorbuju u tankom crevu. Jedan deo apsorbovanog prepa...
SIRUP COLOLAX PROTIV ZATVORA 100ml
435,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta i očuvanju opšteg dobrog s...
LAXOMUCIL FORTE granule
648,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mikrolax je laksativni gel namenjen odraslima.
MIKROLAX MIKROKLIZMA ZA DECU
662,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Mikrolax je laksativni gel namenjen odraslima.
MIKROLAX MIKROKLIZMA ZA ODRASLE
683,10 RSD
Sačuvano u omiljne
Ovaj dijetetski dodatak ishrani sadrži mešavinu deset lekovitih biljaka, čiji je...
TEN HERBS 40 tableta
759,00 RSD
Sačuvano u omiljne
U toku konstipacije stolica je tvrda, a pražnjenje je otežano ili se obavlja manje od t...
EVA/QU SUPOZITORIJE 6 kom.
765,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, Bilax D omogućava pravilan rad organa za varen...
BILAX D 30 kapsula
834,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta i očuvanju opšteg dobrog s...
LAXOMUCIL BONUS granule
1.008,00 RSD
Sačuvano u omiljne
SILAX sirup je veoma prijatnog ukusa i složenog, prirodnog sastava. Predstavlja jedinst...
ISILAX SIRUP 200ml
1.082,88 RSD
Pročitajte

Laksativi

Nelagodnosti zbog neredovne stolice veoma su česta pojava. Iako ovakve promene u funkcionisanju organizma umeju da budu veoma neprijatne retko se događa da one mogu da budu vesnik nekog ozbiljnijeg oboljenja. Veoma često je pojava zatvora povezana sa neredovnom ishranom, ishranom namirnicama siromašnim vlaknima i generalno lošim kvalitetom života.

Ukoliko promena načina života i ishrane ne dovedu do normalizacije stolice postoje određena sredstva u vidu određenih hemijskih jedinjenja, prirodnih supstanci i lekova koji mogu da podstaknu stimulaciju creva. To su laksativi (purgativi, aperijenti). U odnosu na vrstu laksativa razlikujemo prirodne ili one koji su u obliku suplemenata kao i laksative koji imaju ulogu da omekšaju stolicu, ublaže zatvor ili pospeše redovno pražnjenje creva. Pored standardnih laksativa koji se u obliku rastvora, čepića, praškova, tableta, supozitorija mogu pronaći u apoteci, tu su i prirodni laksativi koji takođe deluju na regulaciju probavnog sistema.

Vrste laksativa

Najčešće vrste laksativa sa kojima možemo doći u kontakt su:

  • Laksativi za punjenje crva i formiranje stolice

Ovi laksativi imaju ulogu da povećaju sadržaj vode u crevima i stolici. Povećanjem zapremine stolice ovi laksativi olakšavaju njen prolazak kroz crevni sistem. Da bi ova vrta laksativa delovala potrebno im je 12 do 72 sati u zavisnosti od organizma i još niza faktora. Kada se govori o ovoj vrsti laksativa najčešće se misli na psilijum i meticelulozu kao i hranu koja je bogata vlaknima ( voće, povrće, mahunarke, žitarice i slično).

  • Emolijentni laksativi (omekšivači stolice)

Ova vrsta laksativa omogućava bolji prodor vode i masti u stolicu. Na taj način kretanje stolica kroz crevni sistem postaje lakše. Aktivacija od trenutka uzimanja ove vrste laksativa se kreće u vremenskom intervalu od 12 do 72 sata.

  • Mazivi laksativi

Mazivi laksativi imaju ulogu da oblože površinu stolice i crevne sluznice kako bi zadržali vlagu. Na taj način oni omekšavaju stolicu čineći da lakše može da prođe kroz creva. Mineralna ulja se najčešće koriste kao laksativ ove vrste, a vreme delovanja im je od šest do osam sati.

  • Laksativi koji stimulišu rad creva

Sam naziv govori koja im je uloga. Oni ubrzavaju kretanje crevnog sistema kako bi što efikasnije izazvali pražnjenje creva. Ovi laksativi veoma brzo pružaju olakšanje.

  • Osmotski i hiperosmotski laksativi

Delovanje im je u zavisnosti od vrste od 30 minuta do šest sati. Ova vrsta laksativa povlači vodu iz okolnih tkiva u debelo crevo  čime stolicu čini mekšom i lakšom za dalji prolaz.

  • Slani laksativi

Oni imaju ulogu da uvuku vodu u deo crevnog sistema koji čini tanko crevo kako bi podstakli sam njegov rad.

Laksativi se u velikoj većini slučajeva u apoteci mogu nabaviti bez recepta. Ali bez obzira što ih je jednostavno kupiti nemojte ih konzumirati bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom ili farmaceutom. Preterana upotreba laksativa može da prouzrokuje poremećaj elektrolita u organizmu kao i njegov kiselo-bazni status, a  može da izazove i dehidrataciju. Dalja nekontrolisana konzumacija laksativa može čak i da nepovratno ošteti i bubrege i srce.

Da li deca smeju da koriste laksative?

Postoje različiti oblici i formulacije ovih preparata koji su namenjeni isključivo za upotrebu kod dece. Bebe veoma često pate od konstipacije pa im posle određenog perioda bez stolice može zatrebati i laksativ za decu. Pre upotrebe obavezno se obratite pedijatru. Različit uzrast deteta zahteva različitu vrstu, koncentraciju i doziranje laksativa za decu.

Mršavljenje i laksativi?

Postoji uvreženo mišljenje da se uzimanjem laksativa može korigovati i smanjiti telesna masa. Najnovija istraživanja na ovom polju ukazuju da ne postoji nikakva veza između uzimanja laksativa i mršavljenja. Štaviše korišćenje laksativa u ovakve svrhe može ostaviti veoma teške posledice po organizam. Ukoliko do gubitka kilograma usled uzimanja laksativa i dođe organizam će istovremeno izgubiti i veliku količinu vode i hranjivih materija što će gotovo izvesno da prouzrokuje dehidrataciju i ozbiljno pogoršati kompletno stanje organizma.