Imunitet

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Uzrast
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
70 proizvoda
Sačuvano u omiljne
GE132 + Natural se preporučuje kao dodatak redovnoj terapiji osobama obolelih od obolje...
GE 132 + NATURAL 60 kapsula
7.384,84 RSD
Ušteda 20%
9.231,05 RSD
Sačuvano u omiljne
Vitamin C, vitamin E, karotenoidi i fito-nutrijenti kao što su bioflavonoidi pod...
ORTHOMOL IMMUN granule 30 doza
7.192,05 RSD
Sačuvano u omiljne
Solgar VM-75®, osim za stanja koja su posledica deficita vitamina B, preporučuje se...
SOLGAR VM 75 60 tableta
5.089,35 RSD
Sačuvano u omiljne
GE132 + Natural se preporučuje kao dodatak redovnoj terapiji osobama obolelih od obolje...
GE 132 + NATURAL 30 kapsula
5.078,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Noni Lucas BIO sok je 100% čist, nerazređen, izvorni sok iz strogo kontrolisanog biolo&...
NONI SOK LUCAS 1L
5.040,00 RSD
Sačuvano u omiljne
ORTHOMOL IMMUN JUNIOR UKUS ŠUMSKO VOĆE 30 tableta za žvak...
4.805,52 RSD
Sačuvano u omiljne
Orthomol immun junior je dijetetski preparat namenjen za tretman učestalih infekcija (k...
ORTHOMOL IMMUN JUNIOR 30 tableta za žvakanje
4.805,52 RSD
Sačuvano u omiljne
Super ukusan i super siguran, GE KIDS je sertifikovan proizvod vrhunskog kvaliteta. 100...
GE KIDS granule
4.032,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Immuno-G je prirodni preparat koji se dobija iz 8 odabranih slojeva medicinske gljive G...
IMMUNO G 500 30 kapsula
3.139,20 RSD
Sačuvano u omiljne
Solgar VM-75®, osim za stanja koja su posledica deficita vitamina B, preporučuje se...
SOLGAR VM 75 30 tableta
2.896,80 RSD
Sačuvano u omiljne
Divlji origano је jedna od retkih biljaka iz prirode, koja se i danas koristi u svom iz...
CARVAXYL 30 kapsula
2.865,60 RSD
Sačuvano u omiljne
Orthomol immun junior je dijetetski preparat namenjen za tretman učestalih infekcija (k...
ORTHOMOL IMMUN JUNIOR 14 tableta za žvakanje
2.560,25 RSD
Sačuvano u omiljne
To je osvežavajući, ukusni napitak koji predstavlja dodatak svakodnevnoj ishrani. Aroma...
REVITA ORANGE 454 g
2.520,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Povećanja otpornosti organizma; Jačanju imuniteta; Bržem oporavku od respiratornih i dr...
BIVITS ACTIVA RECOVERY 60 TABLETA
2.470,20 RSD
Sačuvano u omiljne
Ova čudesna biljka za koju je čak i Muhamed rekao da leči sve osim smrti danas ima svoj...
PROBOTANIC ULJE CRNOG KUMINA 250ml
2.456,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Cink u maksimalno apsorbirajućoj formi helata čime se postiže visoka bio-raspoloživost.
SOLGAR CINK HELAT 100 tableta
2.399,14 RSD
Sačuvano u omiljne
ECOMER deluje na uspostavljanje imuno-balansa organizma, štiti od infekcija, pre...
ECOMER IMUNO 60x250 mg
2.210,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Orthomol Immun je namenjen za dijetetski tretman imunih defiicijencija (nedostatak/pad ...
ORTHOMOL IMMUN BOČICE 7 doza
2.201,45 RSD
Sačuvano u omiljne
Vitamini i minerali za odrasle sa dodatkom vitamina C, D i cinka. Vitamin C i D doprinose...
CENTRUM IMMUNO MAX VITAMIN C 14 kesica
2.080,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Proizveden od biljaka u čijem uzgajanju nisu korišćeni pesticidi i hemijska đubr...
ALOE VERA JUICE + NONI 1L
1.875,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dodatak ishrani sa kalcijumom i vitaminima A, D, E, C kao i najvažnijim vitaminima iz g...
FLORADIX KINDERVITAL ZA DECU 250ml
1.875,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Tonik sa gvožđem, vitaminima C i B  i biljnim ekstraktima.
FLORADIX TONIK 250ml
1.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
IMUNO PROTECT je namenjen : osobama oslabljenog imuiteta u periodima povećane incid...
IMUNO PROTECT 30 kapsula
1.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Podrška imunom sistemu;
BIVITS ACTIVA CINK SELEN 60 tableta
1.780,20 RSD
Pročitajte

Imunitet

Sposobnost i mogućnost ljudskog organizma da se urođenim ili stečenim mehanizmima odbrani od infekcija prouzrokovanih virusima i bakterijama, kao i od parazita i infekcija prouzrokovanih njihovim i delovanjem ostalih patogena naziva se imunitet. Imunitet se temelji na radu imunog sistema koji se zasniva na stvaranju antitela.  Imunitet jednog čoveka nije nepromenjiva kategorija i zavisi od mnogo faktora.  Tu su, pre svega, ishrana, stil života, ali su, poslednja istraživanja pokazala da i životna sredina itekako ima uticaja na naš imunitet.

Postoje urođeni i stečeni imunitet organizma. Kako i samo ime govori, urođeni imunitet se nasleđuje od majke putem antitela koja u organizam ploda ulaze preko posteljice još u trudnoći, a kasnije i putem majčinog mleka. Stečeni imunitet se razvija i veoma usko reaguje na svaki antigen i memoriše odgovor organizma. To pokreće imuni odgovor i stvara zaštitu organizma za duži niz godina.

Problemi u organizmu nastaju onog trenutka kada imunitet iz bilo kog razloga krene da slabi odnosno da opada. Ukoliko kod sebe primetite neke od ovih simptoma, velika je verovatnoća da vam pada imunitet i da morate nešto da preduzmete po tom pitanju. Učestale infekcije i prehlade koje traju više od deset dana kao i hronični umor,  promene na kosi, koži i noktima su samo neki od najčešćih pokazatelja pada imuniteta. Takođe, ukoliko ste skloni alergijama ili herpesu vrlo je verovatno da vam je imunitet kompromitovan.

Da bi ste vratili imunitet u ravnotežu i ojačali svoj organizam treba prvo krenuti od promena u tekućem načinu života i ishrani. Naučne studije su pokazala da je za imunitet osam sati sna minimum koji je neophodan. Ukoliko se ne bavite fizičkom aktivnošću, to takođe, može da bude pogubno za imuni sistem. Krenite sa teretanom ili nekom kombinacijom fitnesa. Ukoliko niste pobornik intenzivnih treninga, svakodnevna lagana šetnja po obližnjem parku biće sasvim dovoljna. Što se ishrane tiče, imunitetu prija voće, povrće u što svežijem stanju. Puno je vitamina, minerala i svih drugih supstanci koje su zaslužne za jačanje imuniteta. No postoje situacije kada gore navedene promene ne donose željene rezultate. U tim situacijama neophodno je, neko vreme, uzimati i suplemente koji će podići imunitet.

Vitamini

Vitamin C, prvi na listi vitamina  čijim uzimanjem treba krenuti kada nam opadne imunitet. Askorbinska kiselina , poznatija kao vitamin C, poseduje veliki spektar delovanja  kada je u pitanju detoksikacija i prevencija lošeg reagovanja organizma na  stres. Ona ima ulogu da podstiče delovanje imunog sistema tj. olakšava funkciju ćelije kod urođenog i stečenog imuniteta. Takođe, veoma je dobar kada se uključi u terapiju sprečavanja i lečenja respiratornih infekcija. Neka poslednja istraživanja su pokazala da vitamin C uspešno štiti ljudske ćelije i od negativnog dejstva zagađenja  životne sredine.

Uzimanje suplemenata vitamina D, ili kako ga od milošte zovu vitamin sunca, naročito se preporučuje tokom jesenjih i zimskih meseci kada je aktivnost sunčevog zračenja smanjena. Vitamin D se u našem organizmu prirodno sintetiše pod dejstvom sunčeve svetlosti. Iz tog razloga se uzimanje ovog vitamina svima preporučuje. Kao i vitamin C i vitamin D je odličan saveznik kada je u pitanju prevencija i borba sa respiratornim infekcijama.

Retinol ili poznatiji kao vitamin A takođe je veoma važan kada je imunitet u pitanju. 70% -80% naših imunih ćelija locirane su u digestivnom traktu. Vitamin A ima upravo ulogu da svojim delovanjem štiti i hrane baš te ćelije. On pomaže u održavanju tolerancije sluzokože i „pomaže“ imunitetu da prepozna neprijatelja. Ukoliko niste u mogućnosti da svom organizmu vitamin A obezbedite putem hrane, obavezno uzimajte suplemente koji sadrže i ovaj vitamin.

Vitamini B grupe sadrže nekoliko vitamina i svi su veoma važni. Njihov deficit može veoma ozbiljno da ugrozi imunitet. Vitamin B6 pomaže u poboljšanju imunoloških markera kao što su T-limfociti i neutrofili. Takođe učestvuje u proizvodnji antitela neophodnih u borbi sa bakterijama i virusima. Vitamin B12 utiče na broj belih krvnih zrnaca i kada je u deficitu organizam je podložniji infekcijama. Ukoliko set vegeterijanac ovaj vitamin će te morati da u svoj organizam unosite putem dodataka ishrani jer se on nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla.

Minerali

Cink je jedan o najvažnijih minerala koje treba unositi u organizam kada je zaštita imuniteta u pitanju. Cink pre svega ima visoko antiupalno svojstvo i pomaže imunitetu prilikom uništavanja stranih tela. Više naučnih studija je u svojim istraživanjima pokazalo da ukoliko nedostaje cinka nedostaje u organizmu, višak neprijateljskih ćelija pokreće upale i tada mogu potencijalno da se uništavaju i zdrave ćelije u organizmu.

Magnezijum je takođe veoma važan u metabolizmu imuniteta. On u organizmu reguliše sintezu proteina i normalno funkcionisanje enzima u telu. Našem organizmu magnezijum je neophodan jer on predstavlja „gorivo“ za proizvodnju imunih ćelija.

Propolis

Propolis je, pored meda, možda najznačajniji pčelinji proizvod. U prirodi propolis je jedan od najjačih antibiotika. Ispoljava jako antibakterijsko, antimikotičko, antivirusno, antiparazitsko dejstvo. Propolis povoljno deluje na jačanje imunog odgovora organizma naročito kada su u pitanju upale različitog porekla. Koristi se u dermatokozmetologiji, ginekologiji, za dezinfekciju i zaceljivanje povreda na koži i sluzokoži. Propolis se u prerađenom i prilagođenom stanju može naći u obliku kapi i pastila. Prilagođeni rastvor propolisa mogu uzimati i deca.