Zaštita od sunca

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Uzrast
Brend
Faktor
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
odrasli
16 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Za muškarce, žene i decu u potrazi za zaštitom od sunca primerenom svima.
VICHY CAPITAL SOLEIL MLEKO ZA CELU PORODICU F30 300ml
2.871,95 RSD
Sačuvano u omiljne
Obojena zaštitna krema 3 u 1  protiv tamnih fleka. Nemasni efekat. Vrlo visoka...
VICHY CAPITAL SOLEIL KREMA ANTI SPOT F50+ 50ML
1.907,08 RSD
Ušteda 25%
2.542,77 RSD
Sačuvano u omiljne
Štiti od opekotina nastalih delovanjem sunca Dermatološki testir...
SEBAMED SUN LOSION F50+ 150ml
1.849,55 RSD
Sačuvano u omiljne
Vrlo visoka UV zaštita širokog spektra za svakodnevnu upotrebu obogaćena ...
VICHY CAPITAL ANTIACNE PUR F50 50ML
1.659,06 RSD
Ušteda 25%
2.212,08 RSD
Sačuvano u omiljne
Štiti od opekotina nastalih delovanjem sunca Dermatološki testirano Z...
SEBAMED SUN KREMA F50+ 75ml
1.642,57 RSD
Sačuvano u omiljne
Za muškarce i žene sa svetlom mešovitom do masnom kožom u potrazi za za&s...
VICHY CAPITAL SOLEIL KREMA DRY TOUCH FINISH ZA LICE F30 50ml
1.623,24 RSD
Ušteda 25%
2.164,32 RSD
Sačuvano u omiljne
BEZ PARABENA , njena hipoalergijska formula je ispitana na osetljivoj koži pod dermatol...
VICHY CAPITAL SOLEIL KREMA SPF50 ZA BARUŠASTI IZGLED KOŽE...
1.623,24 RSD
Ušteda 25%
2.164,32 RSD
Sačuvano u omiljne
Za žene sa mešovitom do masnom kožom u potrazi za obojenim fluidom za zaš...
VICHY CAPITAL SOLEIL OBOJENI ,,DRY TOUCH” FLUID ZA LICE S...
1.623,24 RSD
Ušteda 25%
2.164,32 RSD
Sačuvano u omiljne
Vodootporni i postojani na pesku. Lako se nanose, ne maste, ne ostavljaju beo trag. Bez...
SEBAMED SUN LOSION F30 150ml
1.597,56 RSD
Sačuvano u omiljne
Mleko ZA OSETLJIVU KOŽU BEBA Vrlo visoka zaštita za lice i telo beba
LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS LOSION ZA OSETLJIVU KOŽU F50+ 50...
1.568,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Za veoma osetljivu kožu koja ne podnosi delovanje sunca. Pouzdana UVA + UVB zašt...
SEBAMED SUN SPREJ F30 150ml
1.532,79 RSD
Sačuvano u omiljne
Lako se nanosi, bez masnog ostatka i ne ostavlja beo trag. Otporna na vodu, znoj. Ne sadrz...
SEBAMED SUN KREMA F30 75ml
1.503,45 RSD
Sačuvano u omiljne
Sredstvo za zaštitu kože pri sunčanju
PRONASOL SPF40 200ml
1.303,20 RSD
Sačuvano u omiljne
U toku izlaganja suncu „pronasol” izvanredno prehranjuje, čuva i spreč...
PRONASOL SPF20 200ml
1.244,16 RSD
Sačuvano u omiljne
Za muškarce i žene u potrazi za zaštitom od sunca za osetljiva područja.&...
VICHY CAPITAL SOLEIL STIK F60 9g
1.084,14 RSD
Sačuvano u omiljne
U toku izlaganja suncu „pronasol” izvanredno prehranjuje, čuva i spreč...
PRONASOL NATURAL 200ml
1.074,24 RSD
Pročitajte

Zaštita od sunca

Onaj prvi zrak toplog letnjeg sunca u nama uvek probudi osećaj sreće i zadovoljstva. Sunce i sunčevo zračenje izvor su života i kao takvi neophodni su nam je za opstanak, ali prekomerno izlaganje sunčevim zracima bez bilo kakve zaštite, naročito u letnjim mesecima, veoma je štetno po naše zdravlje.

Kako se pravilno zaštititi od štetnog sunčevog zračenja?

Kada dođe leto prosto ne možete da izbegnete sunce i njegovo zračenje. I ne bi trebalo. Ali shodno prilikama i već utvrđenoj činjenici da je izlaganje sunčevim zracima može biti veoma štetno po zdravlje kože i celog organizma, treba preduzeti određene mere zaštite. Trudite se da u periodu kada je sunce u zeniti, tj. oko podneva ne boravite napolju. Ako ste u prilici da se zateknete napolju u tom delu dana neka odeća koju imate na sebi bude isključivo od prirodnih materijala, lana i pamuka. Oni dozvoljavaju koži da diše, a gusto tkanje ovih materijala pružiće zaštitu Vašoj koži od štetnog UV zračenja. Nosite šešire sa dovoljno velikim obodom koji pravi i baca senku na Vaše lice, vrat i dekolte.

Nošenje adekvatne garderobe i biranje trenutka kada ćete se izlagati suncu samo je deo zaštite koju bi ste morali da praktikujete. Naročito u letnjim mesecima neophodno je nanositi i sredstva za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom. Ovo je najbolji način da zaštitite svoju kožu od neželjenih delovanja sunčevog zračenja.

Na velikoj većini pakovanja proizvoda za zaštitu od sunca stoje oznake SPF. Ali šta on tačno znači? Akronim SPF potiče iz engleskog jezika i u prevodu znači zaštitni faktor ili na engleskom jeziku – sun protecion factor. Ova oznaka na ambalaži proizvoda za zaštitu od sunca nam pokazuje koliko vremenski možemo da produžimo naš boravak na suncu a da ne dođe do crvenila, opekotina ili nekih težih oštećenja kože. Što je zaštitni faktor (SPF) viši nego njegovo zaštitno delovanje protiv štetnog UV zračenja je bolje. Na primer ukoliko nanesete zaštitnu kremu sa SPF 15 to znači da vremenski petnaest puta duže možete da boravite na suncu u odnosu da niste naneli nikakvo sredstvo za zaštitu kože. Proizvodi za zaštitu od sunca bilo da je reč o kremama, losionima, emulzijama, uljima moraju pravilno da se nanose i u određenoj količini. Prema sprovedenim istraživanjima idealno je naneti oko dva miligrama sredstva za zaštitu po jednom kvadratnim centimetru kože. Kada se to preračuna značilo bi da jedna odrasla osoba za jedno nanošenje sredstva za zaštitu od sunca po celoj površini svoje kože treba da utroši oko 36 grama proizvoda. Ukoliko se to pretvori u neke opipljivije količine, značilo bi da na svaku ruku, vrat lice i uši trebalo naneti oko pola kafene kašičice, a na svaku nogu, abdomen, grudi i leđa, oko jedne kafene kašičice sredstva. Proizvod za zaštitu od sunca na kožu treba naneti petnaest do trideset minuta pre izlaganja suncu kako bi koža idealno upila sredstvo i nanošenje treba ponavljati na svaka dva sata, bez obzira na zaštitni faktor.

Da bi proizvod za zaštitu od sunca bio učinkovit mora pravilno da se nanosi. Kružnim pokretima ruke razmažite kremu polako povećavajući površinu kože koju tretirate. Delovi tela kao što su vrat, uši i stopala često se zaborave. Na tim delovima tela koža je tanka i izuzetno osetljiva. Nemojte da zaboravite i usne. Svaka ekstremna temperatura bilo niska ili visoka dovodi do isušivanja i pucanja usana.

U određenim krugovima i dalje vlada zabluda da su sredstva za zaštitu od sunca štetna. To je apsolutno netačno. Kada se izlažete suncu, sredstva za zaštitu od sunca moraju i trebaju da Vam budu jedini izbor zaštite. Neki ljudi izražavaju bojazan i rezervu prema sredstvima za zaštitu od sunca jer u sebi sadrže hemikalije koje koža upija i na taj način ulaže u  organizam.  Sredstva za sunčanje uglavnom kao noseće supstance koriste titanijum dioksid ili cink oksid koje koža ne može da upije tako da oni ostaju na površini kože. I baš zbog tih supstanci čini nam se, ponekad, da nikako ne možemo dobro da utrljamo kremu ili mleko za zaštitu od sunca.

Ukoliko je Vaša koža nešto tamnija, zabluda je da Vi ne treba da nanosite proizvode za zaštitu od sunca. Tamna koža je isto tako osetljiva i podložna oštećenjima od sunca, samo što se ona, zbog boje kože, teže uočavaju.

Oblaci vas neće zaštititi od štetnog UVA i UVB zračenja. Ukoliko je oblačan dan, a Vi idete na plažu ili bazen, obavezno nanesite sredstvo za zaštitu od sunca kao da je sunčano. Skijašima veoma često lice izgori jer osim direktnog sunčevog zračenja, tu je i ona količina zračenja koja se reflektuje o sneg. Odbijanje sučevih zraka o površinu na kojoj je napadao sneg povećava nivo zračenja za čak 85%, pesak do 17%, voda oko 5%. i baš iz ovog razloga zabluda je, takođe, da ukoliko odmah ulazite u vodu, ne treba da nanosite sredstvo za zaštitu od sunčevog zračenja.

Korišćenje sredstava za zaštitu od sunca je neophodno i tokom drugih godišnjih doba, naročito ako zimu provodite na planini.