Gvožđe

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Uzrast
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
12 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Globifer forte je dodatak ishrani u slučajevima kada uobičajena ishrana ne obezbeđuje d...
GLOBIFER FORTE 40 tableta
3.473,46 RSD
Sačuvano u omiljne
Haemovit® PLUS kapsule su posebno formulisane da obezbede neophodne hranljive mater...
HAEMOVIT PLUS 30 kapsula
3.196,80 RSD
Sačuvano u omiljne
Solgar Gentle Iron je jedinstveno helirano gvožđe u formi bisglicinata koje omogućuje m...
SOLGAR GENTLE IRON 90 kapsula
2.536,86 RSD
Sačuvano u omiljne
Sideral Forte je pomoćno lekovito sredstvo namenjeno za lečnje anemije uzrokovane nedos...
SIDERAL FORTE 20 kapsula
2.249,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Sideral oro je dodatak ishrani za decu preko 3 godine i odrasle sa gvozdjem u vidu Sucroso...
SIDERAL ORO 20 kesica
1.904,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Feroglobin predstavlja jedinstvenu formulu gvožđa namenjenu regulaciji krvne slike, oču...
FEROGLOBIN B12 SPORO OSLOBAĐANJE 30 kapsula
1.778,82 RSD
Sačuvano u omiljne
Obzirom na činjenicu da se nalazi u sklopu crvenih krvnih zrnaca čija je uloga transpor...
TERRA NOVA EASY IRON 50 kapsula
1.717,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Feroglobin sirup je dijetetski proizvod koji predstavlja jedinstvenu formulu gvožđa za ...
FEROGLOBIN SIRUP 200ml
1.305,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ferro C sirup se preporučuje kod smanjenog unosa i povećanih potreba organizma za gvožd...
FERRO C SIRUP 200ml
1.082,88 RSD
Sačuvano u omiljne
Ferrolin C kapsule se preporučuju i starijim osobama, ženama u trudnoći i periodu dojen...
FERROLIN C 30 kapsula
855,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bez neprijatnog metalnog ukusa, karakterističnog za druge preparate gvožđa (veoma je pr...
FERROLIN C POCET DRINK 24 KOMADA PO 20ml
820,80 RSD
Sačuvano u omiljne
Biofar Fer Acide Folique je vitaminsko-mineralni dodatak ishrani koji sadrži 14mg gvožđ...
BIOFAR-GVOŽĐE + FOLNA KISELINA 20 šumećih tableta
316,50 RSD
Pročitajte

Gvožđe

Primarna uloga gvožđa koje je prisutno u ljudskom organizmu, tačnije u krvi, je prenos kiseonika. Molekul gvožđa za sebe vezuje molekul kiseonika i tako ga transportuje kroz krvotok do svih organa. Gvožđe ulazi u sastav hemoglobina sastavnog dela eritrocita, crvenih krvnih ćelija. U organizmu čoveka ovaj dragoceni element ima još jednu ulogu. On učestvuje u specifičnim procesima u ćelijama u kojima se proizvodi energija koju naš organizam koristi za svoje nesmetano funkcionisanje i pri našim aktivnostima. Gvožđe je važno i za stvaranje mioglobina koji se nalazi u mišićima i odgovoran je za snabdevanje mišića kiseonikom. Gvožđe je indirektno svakako važno i za mnoge druge procese u organizmu kao što su rast, imunitet, reprodukcija.

Gvožđe se u ljudski organizam unosi hranom ili suplementima. Kada gvožđe uneto na ovaj način stigne u digestivni trakt i creva ono prelazi u krvotok. Kasnije se gvožđe putem krvotoka raspoređuje u ostale organe. Višak gvožđa odlaže se na mesta u organizmu gde se deponuje, tzv.  depoe gvožđa. Ta mesta nazivaju se feritin. U zavisnosti od potreba organizam može iz feritina da crpi rezerve gvožđa i šalje ih udelove organizma gde je potrebno.

Ako se stalno osećate umorno bez obzira na to koliko se odmarate, bezvoljni ste i malaksali u svakom smislu, bledi, velika je verovatnoća da vam nedostaje gvožđa u organizmu. To se veoma lako može proveriti jednostavnom analizom krvi u laboratoriji. Ukoliko se ispostavi da vam manjka gvožđa neophodno je povećati unos putem hrane ali i putem suplemenata gvožđa.

Gvožđe je jedan od elemenata koji je najzastupljeniji u namirnicama. Ima ga u mesu, jajima, određenom voću, povrću. Iz toga sledi da je lako dostupno te da suplementi gvožđa nisu potrebni. Međutim u praksi to izgleda malo drugačije. Namirnice koje savremen čovek unosi su veoma siromašne svim nutritijentima pa o gvožđem. Više puta obrađena i prepuna veštačkih sastojaka slab je izvor gvožđa. Iz tog razloga veoma često neophodno je da dodatne količine gvožđa u organizmu nadoknadimo suplementima na bazi gvožđa.

Suplementi koji imaju ulogu nadoknade gvožđa u organizmu mogu se naći u obliku tableta, kapsula, tečnom stanju u ampulama, šumećih tableta, praškova, sirupa.

Ukoliko su tablete u pitanju  gvožđe koje se tom priliko unosi nalazi se u obliku gvožđe (II) sulfata i gvožđe (II) fumarata. Tablete su namenjene za konzumaciju starije dece i odraslih osim ukoliko lekar drugačije ne prepiše i ne preporuči. Uzima se najčešće jedna tableta dnevno čime se zadovoljava prosečan dnevni unos gvožđa. Na apsorpciju gvožđa u obliku u kome se nalazi u tabletarnom obliku ne utiče unos bilo kakvog soka, kafe, čaja ili ostale hrane.

Kapsule sadrže gvožđe koje može biti u obliku fumarata, bisglicinata. Uzimaju se za vreme ili neposredno posle jela jer hrana kao i čaja ili kafa ne utiču na njihovu apsorpciju. Često se mogu pronaći suplementi gvožđa u kombinaciji sa nekim drugim suplementima kao što su vitamini, najčešće vitamin C koji i pospešuje iskorištavanje gvožđa iz suplemenata i folna kiselina, vitamini B kompleksa, cink.

Gvožđe koje je za odrasle u obliku sirupa veoma često se nalazi u pojedinačnim kesicama za jednokratnu upotrebu. Sadržaj jedne kesice predviđa dnevnu potrebu unosa gvožđa i najčešća je preporuka da se konzumira odmah nakon obroka.

Kada su u pitanju šumeće tablete u njima se gvožđe po pravilu nalazi u kombinaciji sa vitaminom C, i vitaminima B komplesa. Sadržaj jedne šumeće tablete rastvoren u vodi zadovoljava dnevne preporučenu  potrebu za  gvožđem, a poneka  i ostalih nutritijenata koji se nalaze u sastavu tablete.