Hiperpigmentacija

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
5 proizvoda
Sačuvano u omiljne
EUCERIN ANTI PIGMENT DUAL SERUM 2X15ML
4.921,56 RSD
Sačuvano u omiljne
VICHY LIFTACTIV SPECIALIST B3 SERUM PROTIV TAMNIH FLEKA 30 M...
4.882,44 RSD
Sačuvano u omiljne
RETINOL B3 Serum protiv bora i neujednačenog tena
LA ROCHE-POSAY RETINOL B3 REGENERIŠUĆI OBNAVLJAJUĆU SERUM...
3.809,99 RSD
Sačuvano u omiljne
EUCERIN ANTI PIGMENT DNEVNA KREMA SPF30 50ML
3.625,35 RSD
Sačuvano u omiljne
Redupetin krema koristi se za smanjenje pigmentnih mrlja. Intenzivno djeluje prot...
REDUPETIN PIGMENT KREM 20ml
1.395,90 RSD
Pročitajte

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija može biti izuzetno iritirajuća pojava jer se u velikoj većini slučajeva javlja na vidljivim delovima kože. U nekoj najširoj definiciji hiperpigmentacija predstavlja potamnele delove u odnosu na prirodnu boju  kože koji mogu biti različitih nijansi, veličine i oblika. Najčešće se javlja u vidu pega i fleka na koži.

Uzroke pojave hiperpigmentacije možemo tražiti u mnoštvu faktora gde se kao najvažniji izdvajaju:

∙ Genetski faktori,

∙ Hormonski poremećaju,

∙ Starosna dob,

∙ Delovanje sunčevih zraka,

∙ Zapaljenja kože

∙ Povrede kože.

Šta god da je izazivač ovog poremećaja kože jedno je sigurno. Hiperpigmentacija predstavlja veliko kozmetički problem pojedinca koji je ima i veoma teško se sakriva i koriguje kozmetičkim preparatima.

U poslednje vreme se naročito obraća pažnja na hiperpigmentaciju nastali prekomernim izlaganjem sunčevim zracima. Ta vrsta hiperpigmentacije je sve učestalija i ona nastaje poremećajem rada proizvodnje melanina u koži.

Postoji nekoliko osnovnih vrsta pigmentacija:

∙ Pigmentacione fleke (Najčešće su to male tamne fleke koje se nalaze na delovima kože koji su izloženiji spoljašnjim uticajima. U njih spadaju staračke fleke kao i hiperpigmentacija koja se javlja pri dužem izlaganju sunčevim zracima).

∙ Melazma (kloazma ili „trudnička maska“, se tako naziva jer se jako često javlja u trudnoći zbog hormonskih poremećaja. Hormonski disbalans  koji može da prouzrokuje melazmu uzrokovan je i dužim korišćenjem kontraceptivnih pilula. Ova vrsta hiperpigmentacije se javlja najčešće na rukama i licu i nepravilnog su oblika. Češće se javlja kod ljudi sa tamnijom bolom kože).

∙ Postupalna hiperpigmentacija (česta je pojava kod osoba koje pate od učestale pojave akni i bubuljica, a mogu je izazvati hemijski tretmani kože poput hemijskog pilinga, laserskih tretmana i slično).

Hiperpigmentacija se može pojaviti i usled tamnjenja mladeža, ožiljaka, urođenih belega. Pojava hiperpigmentacije može biti pokazatelj pojave određenih auto imunih bolesti. Duža konzumacija pojedinih lekova takođe može biti uzrok pojave hiperpigmentacije na određenim delovima kože poput: antibiotika, antimalarika i slično.

Na tržištu se danas može pronaći veliko broj medicinskih i kozmetičkih proizvoda koji mogu da ublaže hiperpigmentaciju. To su:

∙ Kreme za korigovanje  hiperpigmentacije,

∙ Serumi za korigovanje  hiperpigmentacije,

∙ Korektori za korigovanje hiperpigmentacije.

Aktivne supstance koje se mogu pronaći u gore nabrojanim kozmetičkim preparatima imaju za cilj da smanje proizvodnju melanina i ublaže već postojeće tamne fleke na koži. Od aktivnih supstanci u ovim kozmetičkom preparatima najčešće se sreću:

∙ Hidroksinon- indistrijski proizveden predstavlja izuzetno efikasno sredstvo u suzbijanju hiperpigmentacije. Iako efikasan ova aktivna supstanca postavlja posledice u vidu iritacije kože.

∙ Arbutin- ovo je prirodni izvor hidroksinona i manje je efikasan od industrijskog.

∙ Derivati vitamina C- veoma često se koristi samostalno ali i u kombinaciji sa ostalim supstancama protiv hiperpigmentacije.

∙ Derivati retinske kiseline-  kozmetički preparati koji sadrže ovu aktivnu supstancu se ne preporučuju trudnicama i ženama koje doje. Veoma su efikasni ali i osetljivi na UV zračenje. Iz tog razloga se koriste za suzbijanje hiperpigmentacije na delovima kože koji nemaju mogućnost direktnog izlaganja sunčevim zracima.

∙ Azeleična kiselina-  nema skoro nikakav efekat na hiperpigmentaciju koja se izražava u vidu staračkih pega. Ona posredno utiče na proizvodnju melanina i na taj način suzbija hiperpigmentaciju i njeno dalje širenje.