Sokovi

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Uzrast
Brend
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
5 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Sokovi 22384
HiPP ORS je gotov napitak za oralnu rehidraciju. Pogodan je za tretman dijareje kod odo...
HIPP ORS ŠARGAREPA 200g
288,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Sokovi 43447
HiPP ORS je gotov napitak za oralnu rehidraciju. Pogodan je za tretman dijareje kod odo...
HIPP ORS JABUKA 200g
288,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Sokovi 28114
Namenjeno za stariju odojčad od 4 meseci života i malu decu.
HIPP SOK JABUKA BLAGI 200ml
243,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Sokovi 28116
Namenjeno za stariju odojčad od 4 meseci života i malu decu.
HIPP SOK MULTIVITAMIN 200ml
243,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Sokovi 28118
Namenjeno za stariju odojčad od 4 meseci života i malu decu.
HIPP SOK JABUKA + ŠARGAREPA 200ml
243,00 RSD
Pročitajte

Sokovi za bebe

Sokovi svakako spadaju u zdrave segmente ishrane za bebe i decu ukoliko se  konzumiraju u preporučenim količinama. Bogati su vitaminima i šećerima ali zbog prerade i obrade voća i povrća  koje se u njima nalazi, izuzetno su siromašni vlaknima. I baš iz tog razloga postoji opravdana bojazan da se sokovi konzumiraju više nego što je potrebno.

Kada možete početi da dajete bebi sokove?

Različita su mišljenja u kom periodu bebi treba prvi put ponuditi sokove. Iako vreme davanja prvog sokića varira u jednome se svi slažu. Svakako preporučena dnevna  količina sokića varira tako da:

∙ Detetu od 6 do 12 meseci starosti ne treba davati više od 120 ml soka dnevno,

∙ detetu od dve do četiri godine ne treba davati više od 180 ml doka dnevno,

∙ detetu starijem od četiri godine ne treba davati više od 250 ml soka dnevno.

Sastav sokova za decu prvenstveno je baziran na vodi i ugljenim hidratima uz prisustvo vitamina koje sadrži voće i povrće od kojeg je napravljeno.

Kako odabrati sok za dete?

Sokovi predstavljaju odlično sredstvo za hidrataciju beba i dece naročito u letnjim mesecima kada ste sa mališanima na otvorenom. Konzumacijom sokova lako se nadoknađuje izgubljena energila. Li oni svakako nisu zamena za vodi i pored sokova u takvim situacijama deci obavezno treba poneti i punu flašicu vode.

Kada birate sok za svoje dete obavezno gledajte deklaraciju. Proizvođači su dužni i obavezni zakonom da na etiketama navedu tačan sastav i količinu voća i povrća koje se nalazi u sokiću. Uvek birajte one dečije sokove koji sadrže 100% udela voća. Izbegavajte voćne napitke koji u svom sastavu sadrže od 10% do 50% voća jer ostatak najčešće čine šećeri, zaslađivači, veštačke boje i arome.

Ambalaža u kojoj se nalaze sokovi za decu takođe je važna. Naročito ukoliko su u pitanju deca starosti do godinu dana opredelite se za sokove u staklenoj ambalaži. Tako upakovani sokovi prošli su proces pasterizacije kojim se uništavaju različiti patogeni koji se tu zateknu. Ukoliko kupite nepastreizovan sok, postoji šansa da se u njemu nađu određene bakterije koje kod mlađe dece mogu da izazovu različite bolesti zbog njihovog nerazvijenog imunog sistema.

Koje vrste sokova za decu postoje?

Kada govorimo o sokovima za decu najdominantnije voće od kog se mogu pronaći sokići svakako je jabuka. U zavisnosti od kojih su vrsta jabuka izrađeni sokovi i napici za decu veoma često je i bez dodatog šećera. Veoma je zasitan i bogat ugljenim hidratima. Na sokova i napitaka za decu se može naći kao gusti i bistri sok.

Sledeće voće po popularnosti su kajsije. Sok od kajsije za decu je veoma dobar i hranjiv, a sadrži i gvožđe kao i vitamine A i B6.

Izuzetno zdravo i izdašno voće kada su u pitanju sokovi su i breskve. Gusti sokovi od breskve za decu više od ostalih bogati su vlaknima.

Povrće od kog se najčešće prave sokovi za decu su šargarepe. Odličan su izvor vitamina i minerala. Na tržištu se mogu naći sokovi od šargarepe ili šargarepe u kombinaciji sa jabukom, kruškom.

Sok od šljiva je izuzetno dobar i velika većina roditelja ga koristi i daje deci kada kod dođe do zatvora.

Tu su još i sokovi za decu u različitim kombinacijama voća kao i voća i povrća. U tim kombinacijama voćnih dečijih sokova često možemo da nađemo: pomorandžu, ananas, bananu, jagodu, malinu, borovnicu, grožđe i ostalo voće i povrće.