Suplementi

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
3 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Solgar beta-karoten prekursor je vitamina A i deluje kao antioksidans čime sprečava o&s...
SOLGAR BETA CAROTEN 60x7 mg
2.783,06 RSD
Sačuvano u omiljne
Beta karoten je provitamin vitamina A. Ovaj provitamin A se u organizmu po potrebi konvert...
NATURAL WEALTH BETA - KAROTEN 100 tableta
1.834,56 RSD
Sačuvano u omiljne
Antioksidativna zaštita kože od UV zračenja; Zdravlje i lep izgled kože i sluzok...
BIVITS ACTIVA BETA-CAROTEN 60 tableta
1.161,27 RSD
Ušteda 15%
1.366,20 RSD
Pročitajte

Suplementi

Opšte poznata činjenica je da se koža hrani i spolja, ali i iznutra. Koliko tečnosti, prvenstveno vode, unosimo, čime se hranimo, da li smo na nekim posebnim režimima ishrane. Od svega toga zavisi izgled naše kože. Veoma često, koliko god se zdravo i izbalansirano hranili, ne možemo da unesemo dovoljnu količinu vitamina i minerala. Tada na scenu stupaju suplementi.

Suplementi predstavljaju preparate čija je primarna uloga dopuna svakodnevne ishrane. Oni predstavljaju koncentrovani izvor nutritijenata, (vitamina, minerala i drugih supstanci sa fiziološkim ili hranjivim efektom) a na tržištu se mogu naći u obliku sirupa, tableta, kapsula, pastila, kapi i sl. Oni nikako nisu zamena za konvencionalnu hranu i ne mogu da zamenjuju pojedinačne obroke, oni samo predstavljaju dodatak ishrani.

Suplementi koji se koriste za zaštitu kože od sunca najčešće su oni koji poseduju snažna antioksidativna  i fotoprotektivna svojstva. Osnovni sastojci ove vrste suplemenata su: beta -karoten, likopen, lutein. Ove supstance su dokazano najbolji zaštitnici od neželjenog dejstva sunca.

Kako bi ste na vreme pripremili svoju kožu koja će biti izložena štetnom UV zračenju neophodno je na vreme krenuti sa pripremama. Najidealnije bi bilo 10 do 12 nedelja pre samog letovanja. Može i kasnije, ali će proces svakako biti manje delotvoran. Šta se pod pripremom organizma podrazumeva? Izvor svih antioksidanata je zdrava i izbalansirana ishrana. Međutim, ukoliko nismo u mogućnosti da to sebi priuštimo, suplementi koji imaju ulogu da štite od štetnog sunčevog zračenja će biti odličan izbor. Količina od oko 24000 µg antioksidanata je potrebna doza na dnevnom nivou. Na tržištu se ovi dijetetski suplementi najčešće sreću u kombinaciji sa vitaminom E ili određenim mineralima.

Beta- karoten

Beta –karoten je prirodno biljni pigment žuto-crvene boje koji se može naći  u voću, povrću i žitaricama. Može i da se sintetiše i dosta se često koristi kao sastojak suplemenata. Ovaj provitamin se u organizmu pretvara u vitamin A čija je osnovna uloga zaštita ćelija od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala. Kako beta-karoten funkcioniše kada je u pitanju zaštita od sunca? Kada se u letnjim mesecima sunčeva aktivnost pojačava, koži je neophodna dodatna zaštita. Ishrana bogata karotenoidima sprečiće nastanak oštećenja usled delovanja štetnog UV zračenja. Pred svako leto dermatolozi upozoravaju na njihovo štetno delovanje jer osim što izazivaju preuranjeno starenje kože, sušeje, ljuštenje, prerano pojavljivanje bora, UV zračenje je glavni krivac za pojavu melanoma. Hranom nikada nećemo moći da unesemo dovoljnu količinu beta- karotena tako da je uzimanje suplemenata neophodno, naročito kod ljudi svetlije puti koji lako mogu da izgore na suncu. Provitamin A koji se u organizmu transformiše u vitamin A nema moć optičkog filtera, tj. on ne zaustavlja štetno sunčevo zračenje, njegova moć je da  neutrališe slobodne radikale čime sprečava oštećenje ćelija i tkiva pretvarajući zračenje u toplotu. Zbog činjenice da beta- karoten može da pruži izuzetno nisku zaštitu od UV zračenja koja se zasniva na apsorpciji UV fotona ili refleksije UV zračenja, uz korišćenje suplemenata zasnovanih na beta- karotenu moraju se koristiti i preparati koji se nanose na kožu i takođe štite od štetnog sunčevog zračenja. Kombinacijom ova dva elementa zaštite možete biti sigurni da će štetno delovanje sunčevih zraka biti svedeno na minimum.

Beta- karoten je potpuno bezbedan za primenu kako kod dece, tako i kod odraslih uz poštovanje preporučenih doza za određene indikacije. Zbog osobine ovog provitamina da se skladišti u koži, za vreme uzimanja  suplementa beta- karotena može se privremeno izmeniti pigmentacija kože te će boja ići od žute ka narandžastoj. Ne brinite, nakon prestanka uzimanja beta- karotena u kratkom vremenskom periodu, boja kože će se vratiti u normalu.

Likopen

Ovaj pigment član je porodice karotenoida i glavni je krivac za crvenu boju paradajza, lubenice, crvenog grejpa. Naše telo ne može da proizvede likopen. Ishrana bogata likopenom i konzumacija dodataka ishrani na bazi likopena jedini su izvori ovog pigmenta. Kao i beta- karoten i likopen ima veoma jaka antioksidativna svojstva. U toj njegovoj osobini se krije mogućnost da kožu zaštiti od štetnog sunčevog zračenja tako što se suprotstavlja delovanju slobodnih radikala i usporava strenje kože.  Istraživanja su pokazala da je na dnevnom nivou, odraslom čoveku, potrebno oko 6,5 miligrama likopena.

Lutein

Lutei je zeleni pigment koji je najviše zastupljen u kelju, spanaću, brokoliju, rukoli, matlovcu i sl., ali i u jajetu i citrusnom voću. . Ovaj fitosastojak veoma je sličan beta – karotenu i u organizmu ima antioksidativnu ulogu. Izrazito ja važan kod zaštite oka, organa koji je veoma podložan štetnom UV zračenju. Iz tog razloga veoma često ga nazivaju i „očni vitamin“ . Dodaci ishrani koji sadrže lutein naročito se preporučuju starijim osobama jer količina luteina koja se unosi preko hrane nije više dovoljna i njegova koncentracija se mora nadoknaditi unosom suplemenata.