Jetra

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
7 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Jetra 15250
Pospešuje oporavak nakon hepatitisa, olakšava rad jetre i lučenje žuči, p...
HEPADIET 45 tableta
720,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Jetra 46419
Livorex forte je prirodni hepatoprotektiv sa biljnim ekstraktima i vitaminima namenjen ...
LIVOREX FORTE 30 tableta
907,78 RSD
Ušteda 20%
1.134,72 RSD
Sačuvano u omiljne
Jetra 48755
Redovna primena doprinosi: - uravnoteženju funkcija jetre - regeneraciji jetre - eli...
HEPATO SLIM KAPSULE 30 KOMADA
1.033,20 RSD
Sačuvano u omiljne
Jetra 46116
Podržava jetru i ima blagotvornu ulogu na ceo organizam, kao hepatoprotektor, hepatoreg...
SILITHOR 30 kapsula
1.039,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Jetra 48773
Biljni proizvod za normalnu funkciju jetre i normalno varenje.
SILYMILL 30 kapsula
1.128,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Jetra 42512
Lagosa® je proizvod namenjen održavanju pravilnog funkcionisanja jetre.
LAGOSA 50 tableta
1.398,86 RSD
Sačuvano u omiljne
Jetra 36716
 Livercare® tablete su jedinstvena kombinacija ekstrakata detoksikujućih bilja...
LIVERCARE 60 tableta
3.503,52 RSD
Pročitajte

Jetra 

Jetra se u trbušnoj duplji  nalazi u gornjem delu na pretežno desnoj strani, tačnije ispod dijafragme I rebara. Po dimenzijama jetra predstavlja relativno veliki organ, crvenomrke boje. Normalna dužina jetre od vrha gornjeg ka donjem delu koji je nepravilnog oblika iznosi od 15 do 18 centimetara. Ovaj organ je podeljen na dva osnovna dela tačnije režnja, desni I levi, gde je desni režanj, po pravilu, oko tri puta veći od levog režnja.

Koje su osnovne funkcije jetre?

∙ Jetra predstavja veoma važan organ u sistemu organa koji se nalaze u ljudskom organizmu. Neophodna je za pravilno funkcionisanje I održavanje života. Njena najosnovnije funkcija je da pomaže u procesu varenja hrane i u procesu što efikasnijeg iskorišćavanju nutritijenata iz hrane. Osim ove jetra ima i veliki broj drugih uloga koje se tiču metabolizma samog organizma.

∙ Pre svega ona ima ulogu da neutrališe toksične I štetne materije koji dospeju u organizam. Jetra je pravi detoksikator organizma jer kada je u normalnom stanju I zdrava, može da uništi veliku količinu štetnih I toksičnih materija koje se unesu ili stvore u samom organizmu.

∙ Ima ulogu u stvranju i čuvanju viška belančevina. Takođe reguliše štetne produkte belančevina.

∙ Proizvodi supstance koje su neophodne prilikom koagulacije odnosno zgrušavanja krvi. Osobe koje imaju poremećenu funkciju jetre češće i obimnije krvare nego ljudi kod kojih ona funkcioniše normalno.

∙ Takođe stvara i čuva supstance koje su neophodne za stvranje novih crvenih krvnih zrnaca i drugih komponenti koje ulaze u sastav naše krvi. U jetri i kreće stvaranje krvnih zrnaca kada je organizam u stanju fetusa.

∙ Ona ima sposobnost da skladišti šečere ali i da reguliše količinu šećera u krvotoku. Iz tog razloga jetru često nazivaju baterijom organizma. Mogućnost da skaladišti šećere joj daje sposobnost da kada zatreba organizmu obezbedi dodatnu energiju.

∙ Jetra ima mogućnost regeneracije što je čini savršenim organom za transplataciju ukoliko svi ostali uslovi budu ispunjeni.

∙ Jetra je primarno mesto obrade hormona kao što su estrogen i testosteron. U tom procesu ona ih prosleđuje i oni postaju sastavni deo žuči gde aktivno učestvuju u apsorpsiji masti iz creva.  Ona takođe učestvuje u proizvodnji žuči i žučnih soli koji se kroz žučne puteve i kanale luče u creva gde nastavljaju da učestvuju u procesu varenja.

∙ Jetra predstavlja pravu malu laboratoriju organizma u kojoj se obrađuje velika većina lekova unetih u organizam. Tu se pretvaraju  u aktivne oblike koji dalje deluju na ciljane organe i sisteme u organizmu.

Najčešći poremećaju u funkcionisanju jetre 

Iako jetra predstavlja organ koji ima moć regeneracije veoma često se može dogoditi da dodje do poremećaja u njenom funkcionisanju ili nekom trajnijem ošteećenju. Najčešći uzroci  poremećaja rada jetre su produkti našeg nekvalitetnog načina života. Pored smanjenja fizičke aktivnosti tu se, svakako podrazumeva i nekvalitetna te neraznovrsna ishrana prepuna industrijski obrađene hrane. Među lošim navikama koje ljudi često upražnjavaju veoma često, nesvesni posledica po zdravlje jetre, su i pušenje i prekomerna konzumacija alkohola. Ovakvo ponašanje veoma često može dovesti do oboljevanja jetre. Nebriga o zdravlju  vodi u oboljevanje tkiva jetre od kojih su najčešće: masna jetra, hepatitis, ciroza i slično. Pored ovih oboljevanja jetra može da bude prekomerno izložena lekovima i na taj način njeno tkivo može da pretrpi značajna oštećenja. Jetra može da oboli ukoliko se na vreme ne uoči i ne sanira opstrukcija žučnih puteva. Takođe infekcije jetre različitim bakterijama, virusima i ostalim mikroorganizama mogu u velikoj meri da suzbiju njen pravilan rad i funkcionisanje.

Zaštitite svoju jetru na vreme

Na tržištu postoji veliki broj preparata koji imaju za cilj da zaštite jetru od štetnog delovanja ukoliko se pretpostavlja da usled određenih medicinskih tretmana ili terapija lekovima jetra može biti oštećena. Takvi preparati, odnosno pomoćna sredstva imaju hepatoprotektivna svojstva i njihovo delovanje se ogleda u stabilizaciji membrane ćelija jetre i sprečavanju ulaska toksina u same ćelije. Takođe postoje preparati koji imaju za cilj da obnove ćelije jetre. Takva pomoćna sredstva funkcionišu po principu stimulacije proteina koji i na taj način obnavljanju gradivnih ćelija jetre. U kombinaciji kod ovakvih dijetetskih suplemenata za prevenciju i lečenje oboljenja jetre često se mogu pronaći supstance koje imaju antioksidativna svojstva kao i materije koje imaju antiflamatorno dejstvo tačnije imaju za cilj da smanje i unište sve čestice koje mogu da izazovu upalu jetre.

Nije lako otkriti da je jetra obolela. Često se događa da se bolesna jetra otkrije u trenutku kada više ne postoje medicinski postupci i lekovi koji bi sanirali bolest. Ukoliko imate genetsku predispoziciju za oboljevanje jetre ili živite stilom života koji vašu jetru stavlja pod rizik, redovno posećujte lekara i potrudite se da sačuvate svoje zdravlje.