Želudac

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
6 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Soda bikarbona je efikasan, brzo delujući antacid, sredstvo koje neutrališe vi&s...
CELASA SODA BIKARBONA 20 tableta
386,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Pepto Soda je jedinstveni dodatak ishrani u vidu šumećih tableta čiji je aktivni...
PEPTO SODA 20 šumećih tableta
437,40 RSD
Ušteda 10%
486,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mnogi od nas pate od poremećaja sa varenjem, kao što su gorušica i proble...
REDUFLUX 20 tableta
571,18 RSD
Sačuvano u omiljne
REVETICON 20 tableta za žvakanje
735,00 RSD
Sačuvano u omiljne
100% PRIRODAN Na bazi ETERIČNIH ULJA dobijenih iz organski proizvedenih biljaka Dokaz...
HERBELICO LIQUID 60 kapsula
3.595,20 RSD
Pročitajte

Želudac

Želudac predstavlja prošireni deo sistema za varenje u organizmu koji ima funkciju da luči kiselinu i enzime koji vare hranu i pripremaju je za nastavak kretanja kroz digestivni trakt. Ovaj mišićni organ svojim radom, tačnije grčenjem i opuštanjem svojih mišića ima za zadatak da što više izmeša hranu koja se u njemu nalazi kako bi se poboljšalo varenje.

Želudac, zbog svoje konstitucije, predstavlja jako osetljiv organ ljudskog organizma i kao takav podložan je različitim promenama stanja i oboljenjima.  

Veoma često i sami možete osetite tegobe prilikom varenja hrane. Bol u stomaku, mučnima, osećaj vraćanja hrane, osećaj nadutosti, gorušica, pojačana kiselina i slično… predstavljaju najčešće tegobe sa kojima se ljudi susreću. Najčešće se one javljaju usled prekomernog uzimanja hrane, konzumacije veoma začinjene i ljute hrane, alkohola, cigareta. Takođe ovakvi poremećaji u funkcionisanju želuca veoma cesto mogu da se pojave kao odgovor organizma na određeni stresni period života, kao i loš način i stil života i nedostatak fizičke aktivnosti.

Najčešći problemi u radu želuca koji mogu da se jave

Jedna od najčešćih poremećaja u radu ovog dela sistema za varenje je povećana kiselost- GASTRITIS. Ova promena u radu u želucu nastaje kao posledica prekomernog lučenja želudačne kiseline. Ukoliko se ova promena u lučenju kiseline ne prepozna i ne sanira na vreme doći će do pojave gastritisa. Ukoliko se ovo predstanje gastritisa prepozna na vreme rad želuca se može vratiti u normalu promenom načina ishrane, prepoznavanjem i izbegavanjem namirnica koje mogu da izazovu takvo stanje, redovnim snom i pojačanom fizičkom aktivnošću.

Gastritis predstavlja posledicu nespecifične upale želudačne sluznice. Ona nastaje u trenutku kada se ošteti zaštitni sloj želudačne sluznice usled pojačanog lučenja želudačne kiseline. Najčešći simptomi koji se javljaju usled pojave gastritisa su: osećaj pečenja u gornjem delu stomaka, nadražajni kašalj iz grla, osećaj mučnine, a u nekim hroničnim slučajevima i gubitak apetita. Gastritis i hronična upala sluznice želuca mogu na duže staze da se  razviju čir na želucu. Ovo stanje predstavlja ozbiljno oboljenje želuca i treba se odmah obratiti lekaru. Iz tog razloga ne treba dozvoliti da ukoliko osećate ovakve simptome promene na želucu pređu iz akutnog u hronično stanje.

U određenim slučajevima neophodno je u suzbijanju prekomernog lučenja želudačne kiseline uvesti i lekove i neka pomoćna sredstava. Najčešće se u ovakvim slučajevima oboljevanja želuca primenjuju lekovi i pomoćna sredstva koja smanjuju kiselost želuca i sprečavaju prekomerno lučenje kiseline. Lekovi nemaju tu sposobnost da obnove zaštitni mukozni sloj. Sa druge strane, suplementi, tačnije pomoćna sredstva na bazi prirodnih sastojaka mogu da doprinesu oblaganju želuca i zaštite ga od agresivnog delovanja želudačne kiseline. Beli slez, astragalus, slatki koren, nana i kamilica samo su neki od sastojaka koji imaju mogućnost zaštite unutrašnjeg sloja želuca. Slatki koren osim što štiti ima i protivupalno dejstvo. On ima mogućnost da smanji upalu već oštećene sluznice. Konzumiranje čaja od nane i kamilice može da smiri bol u želucu koji nastaje ovakvim promenama te da poveća apetit.

GASTROEZOFAGEALNI REFLUKS predstavlja poremećaj funkcionisanja želuca pri kome se hrana vraća u jednjak ili čak u usta. Refluks odnosno vraćanje hrane predstavlja normalnu pojavu. Najčešće se javlja kod beba i male dece, ali je normalna pojava i kod odraslih. Kada je normalan refluks želudačnog sadržaja u pitanju on traje kratko, bez bilo kakvim dugih promena. Međutim kada simptomi vraćanja hrane postanu intenzivni, učestalije se ponavljaju i postanu uznemirujući može se reći da tada osoba boluje od Gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Simptomi se ogledaju u gorušici, povraćanju ili se prilikom gutanja javlja bol. Tu su još i bol u grudnoj kosti, suvi kašalj ali i simptomi koji veoma podsećaju na astmu. Ovaj poremećaj rada želuca može imati za posledicu poremećaj funkcionisanja glasnih žica. Dešava se i da GERB izazove probleme u radu jednjaka, ali veoma retko takvi problemi prerastu u ozbiljnija oboljenja.

Lekovi i pomoćna sredstva koja se koriste za suzbijanje GERB-a najčešće imaju za cilj da zaštite sluzokožu jednjaka. Najčešće u sastav ovih suplemenata ulaze alginati dobijeni iz visokokvalitetnih smeđih algi. Oni imaju za cilj da spreče vraćanje kiseline i sadržaja, spreče bol i neprijatnost.

DISPEPSIJA predstavlja još jedno izmenjeno stanje želuca u koje dolazi do zapaljenje sluzokože. Sluzokoža želuca se može upaliti iz više razloga ali najčešći razlog je infekcija bakterijom Helycobacter pylori te nekontrolisana i česta upotreba lekova protiv bolova kao što su paracetamol, aspirin, ipobrufen. Simptomi koji otkrivaju dispepsije kod osobe su: mučnina, povraćanje, osećaj težine i popunjenosti u srednjem delu trbuha odmah nakon obroka, gorušica. Ukoliko se ustanovi da je promena posledica prisustva Helyco bakterije u želucu lečenju se pristupa određenom terapijom adekvatnim antibioticima i dodatnim sredstvima uz korigovanje ishrane. Nakon  završene terapije pristupa se kontroli. Ukoliko se dispepsija ne leči, može trajno oštetiti želudac i izazvati neka mnogo ozbiljnija oboljenja poput čira na sluzokoži želuca. Ukoliko pojava dispepsije nije povezana sa Helikobakterijm saniranju se pristupa promenom navika u ishrani i stilu života.