Digestivi

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
8 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Najčešće se koristi rastvorena u vodi, ili se direktno nanosi na četkicu za zube...
SODA BIKARBONA prašak 100g
165,60 RSD
Sačuvano u omiljne
BIOFAR PHYTO DIGESTION 8 šumećih tableta
435,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Inuklin je prirodno prehrambeno vlakno, lako rstvorljiv i može se dodati obroku ili nap...
INULINA INULIN IQ granule 15x5g
520,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Soda bikarbona bez aluminijuma.
SODA BIKARBONA 400g
662,40 RSD
Sačuvano u omiljne
DIGESTAL 20 tableta
772,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Appetito sirup je dijetetski proizvod - prirodnog, jedinstvenog sastava i prijatnog uku...
APPETITO SIRUP 200ml
1.082,88 RSD
Sačuvano u omiljne
COLI-B 150ml
1.710,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korišćenje digestivnih enzima olakšava probavu i simptome povezane sa ned...
TERRA NOVA DIGESTIVE ENZYME 50 kapsula
2.977,50 RSD
Pročitajte

Digestivi

Hrana nam je neophodna. Ona nam daje energiju i sve hranjive materije neophodne za život. Da bi nam hrana obezbedila što više hranjivih sastojaka i nutritijenata ona mora pravilno da se vari u organizmu, tačnije u digestivnom traktu. Današnji način života, konzumacija velike količine prerađene i industrijske hrane dovela je do toga da svaka treća osoba pati od nekog poremećaja koji ima veze sa sistemom za varenje u organizmu.

Za dobro varenje, pre svega, neophodni su nam enzimi za varenje. Ovi enzimi nastaju u pankreasu, a osim njihove količine od velike važnosti je i sama njihova koncentracija u organizmu. Zahvaljujući ovim enzimima naše telo ima mogućnost da razgradi i razloži hranu na neke jednostavnije supstance koji se iz digestivnog trakta preko krvi prenose u ostale organe i tkiva u organizmu.

Ukoliko nešto nije u redu sa pankreasom on neće proizvoditi enzime za varenje u meri koja je neophodna za pravilan rad digestivnog trakta. U tim slučajevima hrana se neće razgrađivati u potrebnoj količini i kompletan organizam može da pretrpi posledice. Neki od simptoma lošeg varenja su:

  • Mučnina
  • Tvrd i nadut stomak,
  • Osećaj neobjašnjive težine u stomaku
  • Osećaj vraćanja hrane
  • Bol u stomaku
  • Grčevi

Ukoliko osetite ove sipmtome koji se ponavljaju svakako je neophodno obratiti se svom lekaru koji će daljim analizama proceniti i odrediti vam najbolju terapiju.

Digestivi

Digestivi predstavljaju grupu lekova koji se koriste za supstituisanu terapiju kod smanjenja sekrecije digestivnih enzima.

Korišćenje preparata čiji je sastav baziran na smeši digestivnih enzima  u velikoj meri olakšava probavu i simptome koji su povezani sa nedovoljnom funkcionalnošću pankreasa. Konzumacija digestiva se takođe preporučuje kod loše ili oslabljene funkcije određenih specifičnih enzima pri intoleranciji u ishrani. Ova vrsta suplemenata u različitim odnosima kao svoje osnovne sastojke sadrži tri enzima:

  • Lipazu
  • Amilazu
  • Proteazu

Ovi enzimi se razlikuju u zavisnosti od toga šta „vare“. Lipaza je zadužena za razlaganje masti, amilaza razlaže šećere, a proteaza razgrađuje proteine. Sam proces varenja hrane počinje još u ustima pod dejstvom amilaze koja se nalazi u pljuvački. Enzimi koji se samo sintetišu u ljudskom organizmu nazivaju se endogeni i postoji nekoliko faktora koji mogu da uspore i umanje proizvodnju ovih enzima. Tu je pre svega starenje. Starenjem organizma usporavaju se svi metabolički procesi, pa tako i proizvodnja digestivnih enzima. Ukoliko osoba boluje od određenih bolesti to takođe može biti uzrok poremećene sinteze i iskorišćenosti digestivnih enzima. Tu se u najvećem slučaju misli na osobe koje obolele od pankreatitisa, IBS-a, Kronove bolesti, osobe obolele od dijabetesa usled smanjene funkcije pankreasa i dr. Stres sve češće predstavlja uzrok smanjene sinteze digestivnih enzima, ali i unos termički obrađene hrane koja smanjuje  koncentraciju aktivnih enzima.

Unos digestiva odnosno preparata koji u sebi sadrže digestivne enzime preporučuje se, pre svega kada je, iz bilo kog razloga, poremećeno prirodno varenje hrane. Takvi poremećaji se najčešće dešavaju osobama koje često jedu veoma začinjenu i ljutu hranu, osobama koje često imaju obilne obroke, osobama koje teško vare mahunaste plodove i variva sačinjena od njih te osobama koje često jedu industrijsku i termički obrađenu hranu. Kada su u pitanju bolesti i stanja  kod koji se takođe preporučuje uzimanje digestiva to su: pankreatitis, postoperativni period nakon intervencija na  žučnoj kesi, Kronova bolest, kod IBS-a i kod dijabetičara koji imaju gastrointestinalne tegobe usled lošeg varenja.