Mučnina

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
0 proizvoda
Za izabrane kriterijume nisu pronađeni proizvodi!
Pročitajte

Mučnina

Mučnina po svojoj opštoj definiciji predstavlja nelagodnost u predelu stomaka, tačnije želuca često praćena nagonom na povraćanje. Ovakvo stanje organizma mogu da prouzrokuju različiti faktori. Od prekomernog konzumiranja hrane do činjenice da mučnina može biti pokazatelj ozbiljnijih oboljenja.

Mučnina se može pojaviti iznenada bez ikakvih znakova upozorenja. Šta god da predstavlja razlog pojave osećaja mučnine ona će vam u tim trenucima biti ometajući faktor bilo da ste za volanom svog auta ili ste na poslovnom sastanku ili pak prisustvujete priredbi svog deteta.

Iako mučnina veoma često ne predstavlja nagoveštaj nekog težeg oboljenja ukoliko se češće ponavlja, a vi još uvek niste ustanovili razlog, npr. da ste u drugom stanju, trebalo bi posetiti doktora kako bi otklonili sve potencijalne sumnje.

Osnovni simptomi mučnine

U najgeneralnijem posmatranju kada vam je muka, to znači da imate nagon za povraćanjem. Taj nagon ne mora nužno da znači da će te povratiti prethodno unetu hranu. On jednostavno samo predstavlja osećaj te vrste. Prema opsežnim istraživanjima nekoliko opštih simptoma mogu da vam ukažu da ćete krenuti da osećate mučninu. To su generalni simptomi poput preznojavanja, slabosti. Određeni ispitanici su čak osetili i iznenadno lučenje pljuvačke u ustima.

Najčešći uzroci pojave mučnine

Veoma često mučnina može da se javi usled preobimnog obroka ali i zbog konzumacije suviše začinjene ili suviše masne hrane. Osećaj mučnine koji se javi u ovakvim situacijama najčešće prolazi ukoliko se prekine sa uzimanjem hrane i popije mala količina mineralne, odnosno gazirane vode. Ukoliko ste u mogućnosti, u ovakvim slučajevima mučnina će nestati ako sebe naterate na laganu šetnju od pola sata. Svakako svaki organizam, tačnije sistem za varenje ima neke svoje predispozicije te je savet u ovim slučajevima pojave mučnine jednostavno izbegavanje hrane ili navika u ishrani koje mogu da dovedu do pojave mučnine.

Mučnina koja se takođe javlja a povezana je sa unosom hrane je ona koja se javi kada pojedemo nešto što je neispravno, tačnije kontaminirano različitim štetnim bakterijama, virusima ili drugim mikroorganizmima. Naš organizam u takvim slučajevima teži da izbaci ono što može da mu naškodi. Jedini način je da osoba povrati uneti sadržaj, a tom procesu svakako prethodi osećaj mučnine i težine u stomaku. Ukoliko vaš zadesi ovakav scenario probajte da sami isprovocirate izbacivanje hrane. Ukoliko se osećaj mučnine vrati, obavezno posetite lekara što je pre moguće.

Neadekvatne količine vode koje unosimo u organizam na dnevnom nivou takođe migu biti uzrok pojave mučnina. Ove mučnine najčešće su praćene blagim do umerenim glavoboljama. U težim slučajevima dehidratacije može se osetiti i vrtoglavica, umor, loša koncentracija.

Takođe kod pojedinih ljudi glad je ta koja može da izazove mučninu i slično kao i kod nedostatka vode prateće pojave mogu da budu glavobolje, vrtoglavica, umor, loša koncentracija.

Uzroci pojave mučnine mogu da budu i posledice različitih medicinskih terapija, kako uzimanje pojedinih lekova prilikom lečenja na primer, reumatskih bolesti, tako i tokom trajanja  hemoterapije i zračenja. U svim ovim slučajevima dolazi do oštećenja sluznice želuca, a ta pojava direktno izaziva mučnine i nagon na povraćanje.

Ukoliko se mučnine jave kao posledica nekog drugog stanja najčešće je ono kod žena povezano za početak, tačnije, prvi trimestar trudnoće. Poznatije kao „jutarnje mučnine“ ova stanja se najčešće javljaju u prepodnevnim časovima. Kod određenog broja trudnica „jutarnje mučnine“ traju tokom kompletnog perioda trudnoće. Nije retkost da ove mučnine budu praćene i nagonima na povraćanje.  U većini slučajeva kod ove vrste mučnina postoji nepisano pravilo, kako došlo tako i otišlo. Telo i um se sami pobrinu da se nakon rođenja deteta ovog, za određen broj budućih majki, neprijatnog iskustva sećate „kao kroz maglu“. No ukoliko vam jutarnje mučnine kvare kvalitet života postoje preparati i pomoćna sredstva koja se mogu uzimati u periodu trudnoće i laktacije. To su preparati na bazi đumbira u vidu tableta, praškova i čajeva.

Mučnine predstavljaju prateći simptom i refluksa tačnije stanja u kome se de želudačnog sadržaja vraća u jednjak. Kada ke u pitanju refluks mučninu i nagon na povraćanje praćeni su bolovima u gornjem delu stomaka i gorušicom. Kada se refluks lekovima i različitim preparatima stavi pod kontrolu, osećaj mučnine će nestati.

Migrenozni napadi, ali i ostali poremećaji u organizmu, poput bubrežne kolike, koji mogu da izazovu jake bolove, često su praćeni osećajem mučnine. U takvim situacijama treba primeniti propisanu terapiju ili se javiti lekaru.