Vitaminski preparati

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
17 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Orthomol natal je dodatak ishrani za žene pre, za vreme i posle trudnoće sa vitaminima,...
ORTHOMOL NATAL 30 doza
6.167,58 RSD
Sačuvano u omiljne
TERRA NOVA PRENATAL MULTIVITAMIN KOMPLEKS 50 KAPSULA
2.704,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Normalan razvoj i funkcija nervnog sistema; Normalna produkcija crvenih krvnih zrnaca; ...
BIVITS ACTIVA ACTIFOLIC 60 tableta
2.470,20 RSD
Sačuvano u omiljne
FEMIBION 2 28 tableta+28 kapsula
2.415,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Trudnoća i vreme dojenja posebna su stanja koja zahtevaju uravnotežen odnos svih neopho...
SOLGAR PRENATAL 60 tableta
2.347,49 RSD
Sačuvano u omiljne
Pregnacare Plus - sadrži Pregnacare Original multivitaminske tablete i dodatne kapsule ...
PREGNACARE PLUS 28 tableta + 28 kapsula
2.277,00 RSD
Sačuvano u omiljne
SOLGAR FOLAT 400 μg je dodatak ishrani koji sadrži kalcijev-L-metillfolat (Metafolin...
SOLGAR FOLAT 400MCG 50 TABLETA
2.251,66 RSD
Sačuvano u omiljne
Preporučuje se za potrebe ishrane kod žena koje planiraju trudnoću, kod trudnica i kod ...
MAMAVIT PLUS 30 kapsula
2.210,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Tablete i kapsule Premama Duo su specijalno napravlјene i izbalansirane da obezbede pot...
PREMAMA DUO 30 kapsula + 30 tableta
2.200,32 RSD
Sačuvano u omiljne
Pregnacare New Mum je izbalansirana formulacija mikroelemenata koji pružaju podr&scaron...
PREGNACARE NEW MUM 56 tableta
2.145,60 RSD
Sačuvano u omiljne
FEMIBION 1 28 tableta
2.016,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Aleract®, je dijetetski proizvod na bazi alfa-lipoinske kiseline, magnezijuma ...
ALERACT 30 tableta
1.965,00 RSD
Sačuvano u omiljne
 Novalac® prenatalne kapsule su proizvod najnovije generacije koji je primeren...
NOVALAC PRENATAL 30 kapsula
1.783,65 RSD
Sačuvano u omiljne
Pregnacare Original tablete predstavljaju optimalnu kombinaciju 19 vitamina i minerala, ko...
PREGNACARE 30 kapsula
1.656,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lactil kapsule su dodatak ishrani koji sadrži suve ekstrakte semena anisa i ploda komor...
LACTIL 56 kapsula
1.449,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Fitolat tablete su prirodnog složenog sastava. Sadrže visoko prečišćene ekstrakt...
FITOLAT 45 tableta
1.072,80 RSD
Sačuvano u omiljne
 Ljudski organizam ne može sam sintetisati folnu kiselinu pa ju je neophodno dodat...
SOLGAR FOLACIN 100X400 mcg
1.062,63 RSD
Pročitajte

Vitaminski preparati

U period trudnoće  stanje organizma žene se menja. Potrebe za različitim hranjivim sastojcima ali i vitaminima i mineralima se znatno povećava. Trudnica ne treba da “jede za dvoje” ali treba da povede računa o unosu adekvathih hranjivih materija.

Ishranom se velika većina njih može uneti u organizama ali postoje određeni vitamini i minerali koji su u tom period potrebni u većim količinama i moraju se unositi putem vitaminskih preparata, suplemenata.

Neophodni vitamin i minerali u trudnoći

Povećan unos vitamina i minerala neophodan je u trudnoći jer dok se beba razvija u materici sve neophodne hranjive materije uzima od svoje majke. Iz tog razloga se nivo vitamina i minerala kod trudnica u kraćem vremenskom period brže smanjuje. Pojačan unos ovih esencijalnih supstanci neophodan je kako mami tako i bebi.

Za vreme trudnoće svakako nikakve lekove niti suplemente, pa ni vitaminske preparate nemojte uzimati ukoliko se pre toga ne konsultujete sa svojim lekarom i ginekologom i od njih dobijete zeleno svetlo za primenu. Vitamine i minerale koje treba pojačati u trudnoći su:

Folna kiselina

Ova supstanca je u trudnoci neophodna kao i u periodu planiranja trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću obavezno naglasite tu informaciju svom ginekologu na redovnom pregledu kako bi na vreme krenuli sa uzimanjem preparate sa folnom kiselinom. Na taj način napravićete zalihe ove supstance u organizmu još pre svoje trudnoće.

Folna kiselina spada u grupu B vitamina i neophodna je pri stvaranju eritrocita, normalnog funkcionisanja mozga ali i za emocionalno i mentalno zdravlje. U trudnoći folna kiselina je važna u prevenciji komplikacija koje mogu da nastanu poput ranog pobačaja, prevremanog porođaja i slično. Nedostatak folne kiseline u organizmu buduće mame može da se otkrije u prvih par nedelja trudnoće. Kao suplemen folna kiselina se može unositi samostalno ili u kombinaciji sa ostalim komplementnim vitaminima.

Gvožđe

Gvožđe je takođe veoma važan nutritijent u toku i posle trudnoće. Nedovoljan unos gvožđa u toku trudnoće može da izazove anemiju koja kasnije može da dovede do određenih anomalija kod trudnica. Nedostatk gvožđa kako kod trudnica tako i kod svih ostalih izaziva malaksalost, slabost i iscrpljenost. Kod trudnica kod kojih se ustanovi anemičnost lekar će prepisati preparate sa gvožđem u vidu tableta, praškova i slično.

U trudnoći vam je potrebno 27 mg gvožđa dnevno, što je više nego duplo od prosečne predviđene doze za žene. Ukoliko vam lekar prepiše uzimanje suplemenata gvožđa obavezno ih uzimajte u kombinaciji sa vitaminom C koji pospešuje apsorpciju ovog minerala.

Omega 3- masne kiseline

Dokosaheksaenoinske masne kiseline, DHA, su masne kiseline koje ulase u sastav Omega 3- masnih kiselina. Ove supstane dokazano utiču na bebin razvoj. Tu su reakcije, vizuelno učenje, a poslednja istraživanja su pokazala da postoji pozitivna veza između ove supstance i smanjnja verovatnoće pojave postporođajne depresije. Trudnicama i porodiljama je neophodno 300 miligrama DHA dnevno koju mogu u organizam uneti putem odgovarajićih samostalnih preparate i suplemenata, odvojeno ili u kombinaciji sa ostalim vitaminima i mineralima.

Kalcijum

Ovaj elemen je važan jer direktno učestvije u razvijanju bebinih kostiju. Telo trudnice će kompletnu zalihu kalcijuma davati bebi i iz tog razloga je neophodno dodatno ga unositi u organizam. Trudnice i dojilje bi trebalo da unose od 1000 d0 1500 miligrama kalcijuma dnevno. Dovoljne količine kalcijuma u organizmu trudnice sperečiće kasniju pojavu osteoporoze , ali i mogućnost prevremenig porođaja i preeklampsije.

Vitamin D

Vitamin D se nalazi u većini preparata za trudnice u okviru kompleksa vitamina. Unošenje vitamina D u trudnoći naročito treba pojačati ukoliko se trudnoća nosi tokom zimskih meseci kada ima veoma malo sunčevih zraka.

Vitamini A i E

Vitamin A je važan za razvoj bebe i bebinih unutrašnjih organa ali je i za mamu važan naročito u postporođajnom period. Vitamin E pozitivno utiče na razvoj skelta, kože, noktiju ali i pravilnu cirkulaciju krvi. Naročito je važan mamama koje se porađaju carskim rezom jer dovoljna količina ovog vitamina u organizmu suzbija razvoj ožiljaka.

Vitamin C i B

Vitamin C je veoma važan kako za trudnice tako i za sve ostale ljude. Dovoljan unos ovog vitamina buduće mame će čuvati od prehlada i obezbeđivaće pravilnu i ravnomernu apsorpciju gvožđa.

Vitamini B grupe važni su podjednako za zdravlje i mame i bebe. Vitamin B1, timin, važan je za očuvanje nervnog sistema. B2 je važan prilikom očuvanja i obnove kože i sluzokože, dok je vitamin B6 izuzetno važan za izgradnju i očuvanje imuniteta.

Svi vitaminski preparati kao i suplementi za trudnice osmišljeni su  i napravljeni tako da obezbede potrebne količine svih minerala i vitamina neophodnih u svim fazama trudnoće kao i u period dojenja i u period kada tek planirate trudnoću, a sve u cilju zadovoljenja većih potreba organizma.