Čajevi

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Uzrast
Brend
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
3 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Čajevi 42173
U sastav proizvoda ulazi suvi ekstrakt ploda komorača koji je po istraživanjima broj je...
ČAJ BABY INSTANT 150 g
585,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi 42516
U sastav proizvoda ulazi suvi ekstrakt ploda komorača koji je po istraživanjima broj je...
ČAJ BABY INSTANT 25 g
285,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Čajevi 32073
1 kesica čaja (5g) se rastvara u 50-100ml prokuvane mlake vode, promućkati, dati detetu...
ČAJ PLANTAX 5g
100,80 RSD
Pročitajte

Čajevi

Kada beba stigne kući jedna od najčešćih nedoumica kod roditelja pogotovu ukoliko je u pitanju prvo dete je da li beba i kada plače zbog grčeva, bolova u stomaku i nadimanja. Ili je gladna ili treba da se presvuče ili joj trenutno nešto ne odgovara u okolini?

Da, u 90% slučajeva razlog plača u prvih par meseci života bebe su nadimanje i bolovi u stomaku. Bebina crevna flora nije razvijena i bilo da je u pitanju ishrana veštačkim mlekom, formulom ili se beba hrani majčinim mlekom, zbog lošeg varenja nastajaće bolovi.

Kada je beba mala, tačnije stara tek nekoliko meseci svu potrebu za tečnošću nadoknađivaće putem mleka i vode, dok će se crevna flora postepeno razvijati. Ali onog trenutka kada beba postane dovoljno stara ne bi bilo loše u bebinu ishranu uvesti i čajeve.

Kada bebe mogu da počnu da piju čajeve? 

Da, bebe smeju da piju čajeve ali tek nakon perioda u kome su svi obroci zasnovani bilo na majčinom mleku ili formuli. Najbolji period za uvođenje čajeva za bebe je negde između četvrtog i šestog meseca života. Tada bi trebalo bebi postepeno uvoditi i nemlečne obroke, svakako po pravilu uvođenja namirnica. Sa uvođenjem nemlečnih obroka beba prestaje da uzima mleko i smanjuje se količina tečnosti koju je do tada konzumirala na dnevnom nivou. Čajevi tada predstavljaju odličan način da količinu tečnosti koju je beba do tada unosila u organizam ostavite na istom ili sličnom nivou. Do tada ne bi trebalo davati bebi čajeve jer su joj za rast i razvoj neophodne hranjive materije i njihovo unošenje u zahtevanim količinama. Davanjem čajeva, naročito pre obroka, bebi može da zavara osećaj gladi.

Koje čajeve treba davati bebama?

Čajevi koje mi odrasli poznajemo i konzumiramo nipošto nisu prikladni za bebu. Pre svega količina tinina i kofeina koji oni sadrže apsolutno nisu za bebu niti za decu. Iz tog razloga na tržištu i u ponudi apoteka postoje posebne vrste čajeva koji imaju ulogu da pre svega smanje pojavu grčeva, bola u stomaku i nadutosti kod beba.

Kada krenete u kupovinu čaja za bebu obavezno ih kupujte na mestima i u radnjama predviđenim za bebe. Super marketi nisu najbolje mesto za takvu vrstu kupovine. Najbolje je prve čajeve za bebe kupovati u apoteci ili specijalizovanom objektu za tu namenu. Osim što ćete imati bolju ponudu proizvoda, možete i da zatražite savet od obučenog prodavca ili farmaceuta.

Ponuda bebi čajeva je zaista široka ali u osnovi svega, bilo da se radi o čaju koji je u granulama i spravlja se tako što se rastvara u toploj vodi ili su u pitanju čajevi u filter kesicama i u rinfuznim pakovanjima, sastav je sličan. To su najčešće:

∙ Čaj od komorača- bilo da je u granularnom stanju i može da se rastvara ili je u filter kesicama ovaj čaj se najčešće nalazi u kombinaciji sa ekstraktima kima. Napravljen je od semenki komorača, prijatnog je i slatkastog ukusa koji prija bebinim nepcima. To je najčešće prvi čaj koji se daje bebama jer komorač ima mogućnost da smanji nadimanje i smiri bolove u stomaku nastale usled nadutosti i grčeva. Inače komorač se smatra jednim od najstarijih lekovitih sredstava na svetu i preparati na bazi semena ove bilje za potrebe smanjenja grčeva i bolova u stomaku spravljali su se još u Staroj Grčkoj.

∙ Čaj od kamilice- od davnina se zna da kamilica ima blagotvorno dejstvo na stomak. Osim što deluje protivupalno smatra se i da čaj od cvetova kamilice ima umirujuće dejstvo. Bebe i deca ga vole jer je blagog i prijatnog ukusa. Bebama do navršene prve godine, koji god čaj za bebe da skuvate , ukoliko nije prethodno zaslađen, ne bi ga trebalo zaslađivati medom. U medu postoje određene bakterije na koje bebin crevni sistema nema odgovor i one mogu izazvati ozbiljnu upalu, botulizam.

Količina čaja koju bi beba trebala da popije u toku dana zavisi od bebinih navika u ishrani, starosti. Bebama čaj bez šećera ili blago zaslađen čaj sa šećerom treba ponuditi posle obroka ili između obroka. Ukoliko bebi ponudite čaj neposredno pre obroka popijena tečnost može da stvori lažni osećaj sitosti i bebu lišite neophodnih hranjivih materija. Količinu popijenog čaja možete kontrolisati tako što ćete bebi sipati prohlađen čaj u flašicu do određene granice. Tako ćete najbolje moći da vidite i procenite koliko je beba popila čaja. Gledajte da za bebine čajeve imate posebnu flašicu kako se ukusi mleka, čaja i vode ne bi mešali.