Grčevi

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Uzrast
Brend
Prikažite više
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
10 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Grčevi 47896
OMNI BIOTIC PANDA KESICE 30X3GR
6.660,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 45386
Kapi za bebe sa enzimom laktaza na prirodan način pomažu kod crevnih grčeva kada se dod...
COLIEF INFANT KAPI 15ml
3.036,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 44337
ColiPrev® je potpuno prirodni preparat koji je bezbedan za upotrebu od 1. Dana živo...
COLIPREV KAPI 15ml
2.001,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 47645
BEBICOL FORTE KAPI 10ML
1.483,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 39990
BioGaia kapi predstavljaju jednostavan, bezbedan i prikladan način da se dopuni broj ži...
BIOGAIA KAPI TERMOSTABILNE 5ml
1.428,30 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 47746
Kapi su primerene za novorođenčad, odojčad i decu. Neutralnog su mirisa i ukusa.
WAYA KAPI 10ml
1.209,79 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 40389
Zahvaljujući jedinstvenom sastavu, kvalitetu i praktičnoj upotrebi naročito su pogodne ...
GAS BIMBI KAPI 30ML
905,76 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 31016
Jednostavnim savijanjem pločice, termofor za nekoliko sekundi dostiže temperaturu od ok...
CANPOL TERMOFOR JABUKA 6-632 NEA
889,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 31914
Vesele boje i poznati oblik slona, privući će pažnju vašeg deteta. Ne zahteva do...
CANPOL TERMOFOR SRCE 6-670 NEA
889,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Grčevi 24624
Vesele boje i poznati oblik slona, privući će pažnju vašeg deteta. Ne zahteva do...
CANPOL TERMOFOR MEDA 6-694 NEA
889,50 RSD
Pročitajte

Grčevi

Ako vaša beba neutešno plače a pritom su joj promenjene pelene i znate da je sita, razlog tome su najverovatnije grčevi odnosno kolike. Novorođenče plače isključivo i samo ukoliko se ne oseća dobro iz nekog razloga ili joj je uskraćena neka od osnovnih potreba.

Bebe koje imaju tek nekoliko meseci mnogo plaču. I to može da posvedoči svaki roditelj. Često uzrok tog plača treba tražiti u pojavi grčeva koji su  najčešće benigni. Grčevi se pojavljuju i kod odraslih i isto tako mogu da izazovu neugodnost i bolove. Nastaju tako što se nakupljeni suvišni vazduh u digestivnom traktu grupiše i šiti creva pri čemu nastaje nelagodnost i bol.

Zašto se javljaju grčevi kod beba?

Bebe nemaju razvijen sistem za varenje i od prvog dana rođenja njihov sistem se razvija i prilagođava. Neki stručnjaci tvrde da pojava grčeva u tako ranom dobu može biti vezana i sa refluksom kiseline. U svakom slučaju dok bebin sistem za varenje ne ojača i ne stvori dovoljnu količinu dobrih bakterija koje potpomažu varenje, grčevi će biti normalna pojava.

Kako da znate da su grčevi uzrok plača kod beba?

Grčevi se kod beba najčešće javljaju oko druge i traju do 12-14-te nedelje života bebe. Iskustva pokazuju da su grčevi najintenzivniji oko šeste nedelje. Znate da beba plače zbog grčeva kada:

∙ Je plač ljut i visokofrekfentan,

∙ Beba krene da plače bez ikakvog razloga, odjednom,

∙ Su rukice zgrčene i stisnute a telo zgrčeno nekoliko sekundi tokom najintenzivnijeg dela plača,

∙ Su bebine nogice zgrčene, a stomak naduven ali mekan na dodir

Pojava kolika se razlikuje od bebe do bebe. Kod nekih beba grčevi nastupaju iznenada, i isto tako iznenada i prestaju. Kod nekih odojčadi grčevi mogu da traju duže kod nekih kraće od prosečnog vremena trajanja. Jednostavno samo se naoružajte strpljenjem i znajte i taj će period morati da prođe. Savet je da se odmarate kada i beba odmara i ustalite ritam.

Kako da pomognete bebi?

Pojavu grčeva kod bebe nećete moći da izbegnete. Najvažnije je da vi ostanete smireni i fokusirani jer vaša uznemirenost dodatno može da pogorša bebino stanje. Kada nastupi plač, bebi se obraćajte tišim tonom, pevušite joj, puštajte muziku koja može da opusti i vas i bebu. Ljuljanje bebe kada je ona u položaju da vam telom leži na podlaktici a glavica joj je položena na vaš dlan predstavlja  odlična način da ublažite bebine tegobe. Masaža stomčića i kao i pravilan i ustaljen raspored hranjenja u velikoj meri mogu da suzbiju pojavu kolike.

Na tržištu danas postoji lepeza proizvoda koji su namenjeni za suzbijanje i smanjivanje tegoba uzrokovanih grčevima, kao i proizvode koji direktno utiču na pojavu grčeva.

Kapi poput BioGaia-e predstavljaju preparat koji na bezbedan i jednostavan način dopunjava broj živih i aktivnih bakterija u crevnoj flori bebe. Namenjene za upotrebu već od rođenja bebe ove kapi su sjajan izbor je se mogu rastvarati u hrani, piću ili uzimati na kašičicu. Dodavanjem ovog preparata ishrani bebe poboljšava se crevna flora kod beba i na taj način poboljšava se varenje hrane i smanjuje mogućnost pojave grčeva. Tu su i različite kapi koje imaju mogućnost sprečavanja pojave grčeva kod beba.

Preparati koji u sebi sadrže enzim laktazu dodaju se u majčini mleko ili mlečnu formulu kako bi pospešile varenje i razgradnju laktoze koja takođe kod beba može da izazove pojavu grčeva i nadimanja. Ovaj dodatak ishrani bebe mogu da koriste od prvog dana.

Tu su i preparati koji se na tržištu mogu naći u vidu oralnih kapi, a koji su takođe primenjivi kod beba. Njihov sastav baziran je na simetikonu. To je supstanca koja ima mogućnost da razgrađuje mehuriće gasa koji se nalaze u želucu i crevima. Tako oslobođeni gasovi su mnogo lakši za uklanjanje prirodnim putem i izbacivanje iz organizma.

U ponudi su još i termofori za bebe različitih boja i oblika. Oni ne zahtevaju dodatni izvor toplote i ne zagrevaju se pomoću struje tako da su potpuno bezbedni u bebinoj blizini. Jednostavnim savijanjem pločice termofori dostižu temperaturu od 50°C i može da održava termofor na toj temperaturi narednih četrdesetak min. Iskuvavanjem se termofor vraća u prvobitan položaj i može se ponovo koristiti.