Zubići

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
Cena
1 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Zubići 49115
ANAFTIN BABY TEETHING GEL 10ML
692,06 RSD
Ušteda 10%
768,96 RSD
Pročitajte

Zubići

Ako pitate, nema roditelja koji sa nestrpljenjem nije isčekivao nicanje prvog bebinog zubića. Ali izbijanje zuba je veoma stresan period kako za roditelje tako i za bebu. Iako je ponašanje bebe individualno postoje neki osnovni pokazatelji da će vašem mališanu uskoro da izraste prvi zubić. Ukoliko sumnjate da vašoj bebi kreću da niču zubići obratite pažnju na sledeće simptome:

∙ Beba kreće da luči pljuvačku više nego uobičajeno i to je prvi i najsigurniji znak da će krenuti proces izbijanja zuba.

∙ Nervozan plač bez razloga. Taman ste završili sa grčevima i nadimanjem eto novog razloga vašeg nespavanja. Naročito kod izbijanja prvih zubića beba ume da bude izuzetni razdražljiva i plačljiva.

∙ Beba kreće češće da stavlja prsiće i ruke u usta, ali i zgodne predmete i igračke koje joj dođu pod ruku. To je tipično ponašanje  za bebe ali ukoliko primetite da beba pravi pokrete kao da masira desni onda je rast zuba skoro sigurno u pitanju.

∙ Upaljene i osetljive desni. Ukoliko otvorite bebina usta i primetite da su desni natečene i malo tvrđe na dodir znajte da će zubići izbiti veoma uskoro.

∙ Izbijanje zubića, naročito onih prvih može da  prati i temperatura koja u većini slučajeva ne prelazi 38°C. U retkim slučajevima u tom periodu mogu se javiti i mučnine i povraćanje sa retkim stolicama. Ukoliko se ovakvo bebino stanje nastavi i traje više od dan, dva, obavezno posetite pedijatra.

∙ Na koži brade se može pojaviti osip koji predstavlja posledicu preteranog lučenja pljuvačke izazvane pojavom zuba. Češće umivajte bebu i osip će brzo nestati.

∙ Osip u pelenskom području je takođe relativno česta pojava kod beba u periodu kada im niču zubići. Ova pojava posledica je pojačanog lučenja  i gutanja pljuvačke i slina što može da izazove učestaliju pojavu stolica ređe konzistencije. Ukoliko ovakav osip rešite pojačanom higijenom te regije nema potrebe obraćati se pedijatru. Ukoliko se on nastavi uz visoku temperaturu, svakako se posavetujte sa lekarom specijalistom.

Po pravili prvi zubići kod beba niču između četvrtog i sedmog meseca života. Doduše, postoje različita mišljena pedijatara i stomatologa o tome kada je normalno da detetu nikne prvi zub. I iz tog razloga nemojte se brinuti ukoliko vašem mališanu ne nikne prvi zubić do sedmog ili devetog meseca. Ukoliko ste zabrinuti svakako se posavetujte sa pedijatrom i stomatologom. Postoje bebe kod kojih može da odjednom izbije i po dva zuba. Sve je to individualno. U svakom slučaje dete će najverovatnije do svoje navršene treće godine života imati svoj set mlečnih zubića.  

Postoji više faktora koji mogu uticati na vreme izbijanja prvih zubića. Tu je pre svega genetika. Ukoliko su bebinim roditeljima, prema pripovedanju i sećanju baka i deka, zubi izbili kasnije, nemojte očekivati da će vašoj bebi zubići izbiti u četvrtom mesecu. Pomereno vreme nicanja zubića izraženo je i kod određenog broja prevremeno rođenih beba, beba sa smetnjama i poremećajima u razvoju kao i kod neuhranjenih beba.

Kako da pomognete bebi kojoj izbijaju zubići?

Bebe najteže podnose izbijanje:

∙ prvih zuba, jer je osećaj potpuno nov i stran i trebaće im vremena da se naviknu na tu vrstu senzacije u ustima,

∙ izbijanje očnjaka zato što su šiljati i oštri, i

∙ kutnjaka jer njihovo izbijanje traje duže i zahvataju veću površinu.

Neće joj puno trebati da shvati da joj ruke u ustima kao i različiti drugi predmeti olakšavaju bol. Iz tog razloga trebalo bi da se pobrinete da ruke, kao i igračke kojima se beba igra budu što je više moguće čiste.

Bebama možete pomoći tako što ćete svojim prstima nežno masirati predeo gde vam se učini da će nići sledeći zub. Isti taj postupak možete da ponovite tako što ćete sterilnu gazu da namočite u čaj od kamilice, namotati je oko prsta i masirati problematične delove bebinih nepca. Kamilica je odlična kada je u pitanju smirivanje upalnih područja i mesta.

U apotekama možete naći različite gelove koji se prstom nanose na bolno mesto i olakšavaju simptome. Najčešće su slatkastog ili neutralnog ukusa. Ovi preparati imaju ulogu da ohlade i umire sluzokožu gingiva, a takođe i da ublaže bol i svrab koji se javlja kod nicanja zubića.

Postoje i posebno dizajnirane igračke, takozvane glodalice koje se takođe kupuju i apotekama i specijalizovanim radnjama za bebe i decu. Glodalice su izrađene najčešće od silikona ili derivata gume i dete ih nikako ne može izgristi. Glodalice su sjajan izbor za bebe kojima niču prvi zubići. Ukoliko je vašoj bebi već izbio jedan ili više zubića, proverite da li je glodalica dovoljno bezbedna za dalju upotrebu.

Ono što vam preostaje, dragi roditelji, je da se naoružate strpljenjem i saznanjem da će i ovaj period da prođe. Budite spremni na neprospavane noći, dane pune plača i negodovanja. I čim nikne prvi zubić krenite sa pravilnom oralnom higijenom kako bi vaš mališan imao najlepši osmeh na svetu.