Pojasevi i grudnjaci

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
POSEBNA PONUDA
Prikažite više
0 proizvoda
Za izabrane kriterijume nisu pronađeni proizvodi!
Pročitajte

Pojasevi i grudnjaci

U trudnoći ali i u prvim mesecima posle porođaja ženino telo je u fizičkom smislu veoma izmenjeno. Tokom trudnoće ono se pripremalo i oblikovalo kako bi iznelo novi život, dok se u periodu posle porođaja telo uz određene manje ili veće promene vraća u stanje i oblik pre začetka.

Grudnjaci

Grudnjaci su možda deo svakodnevne ženske garderobe koji će morati prvi da se zameni drugim modelom i većim brojem jer se grudi najviše menjaju tokom trudnoće. One postaju veće i osetljivije i iz tog razloga biće im potrebna bolja zaštita. Tokom trudnoće i u periodu dojenja neće vam odgovarati vaši stari grudnjaci. Tada ne treba da trpite nikakvo žuljanje i pritiskanje. Saveti stručnjaka su da odmah odete i kupite grudnjake za dojenje.

Grudnjaci za dojenje su specijalno napravljeni i konstruisani kako bi mogle da ih nose i trudnice i porodilje. Kada krenete u potragu za svojim grudnjacima za dojenje gledajte da oni budu izrađeni od prirodnih materijala, bez žičanih dodataka i umetaka. Osim specifičnog načina zakopčavanja ovi grudnjaci su karakteristični i po tome sto im se prednji delovi,  tačnije oni delovi koji idu preko bradavica, otvaraju preklapanjem i oslobađaju put bebi do same bradavice. Otvori za dojenje, široke naramenice ali i prirodni materijali od kojih su izrađeni i korpice bez šavova, sve su ovo odlike grudnjaka za dojenje odličnog kvaliteta.

Grudnjake za trudnice i porodilje ćete pronaći u apotekama i specijalizovanim prodavnicama potrepština za mamu i bebu. Kada kupujete grudnjak neka veličina bude makar za broj veća od veličine grudnjaka koju inače nosite. Obezbedite ga i počnite da ga nosite na vreme. Bićete iznenađeni osećajem udobnosti koji pruža.

Pojasevi

Pojasevi se mogu podeliti u dve grupe:

∙ Pojasevi za trudnice i

∙ Pojasevi za porodilje.

Pojasevi za trudnice predstavljaju izuzetno efikasno sredstvo pomoći prilikom trudnoće. Nošenje pojasa trudnicama omogućava da nesmetano obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Trudnički pojas se preporučuje trudnicama koje nisko nose svoju trudnoću, kod prekomerno gojaznih trudnica, kod blizanačkih trudnoća i u slučajevima kada je majka izuzetno sitna a bebe izuzetno krupna. Trudnice koje imaju problema sa kičmom, naročito sa donjim delovima kičme, preporučuje se nošenje ovakve vrste pojasa. Njegovo nošenje smanjuje pritisak na kičmeni stub, smanjuje bolove i sprečava deformiteta kičme koji u ovakvim situacijama mogu da nastanu. Nošenje trudničkog pojasa se preporučuje i starijim trudnicama, trudnicama koje nose rizičnu trudnoću, a koje moraju biti posebno oprezne u trećem trimestru.

Svrha trudničkog pojasa je da pruži fizičku potporu stomaku i omogući nesmetan rast materice. On bi trebao da bude izrađen od prirodnih materijala koji dozvoljavaju koži da diše i sa obaveznim opcijama popuštanja i zatezanja samog kaiša.

Pojasevi za porodilje ili kako ih drugačije zovi steznici za porodilje imaju ulogu da blagim stezanjem vrate rastegnute mišiće i kožu stomaka u prvobitno stanje pre trudnoće. Vežbanje se posle porođaja ne preporučuje i iz tog razloga je pojas za porodilje pravo rešenje. Važno je da mišići stomaka u prvo vreme imaju dobru potporu i kompresiju koja će im pomoći da vrate svoj prvobitan oblik.

Kod steznika odnosno pojasa za porodilje veoma je važno da obratite pažnju na njegovu rastegljivost. On treba da se ravnomerno rasteže i istovremeno na svim mestima pruža istovetnu kompresiju. Pošto ćete ga verovatno nositi direktno na kožu neophodno je da bude izrađen od prirodnih materijala koji imaju dobru moć apsorpcije. Ova osobina je veoma važna jer na taj način koža stomaka i donjeg dela leđa ostaje suve čime se sprečava pojava infekcije i iritacije kože. U apotekama ili specijalizovanim radnjama za mame i bebe potražite modele koji nemaju izbočina, šavova ili žičanih delova.

Korišćenjem pojasa za porodilje pomažete svom telu da se što pre oporavi od trudnoće i vrati u normalno stanje.

Pre bilo kakve odluke o nošenju pojasa, bilo da se radi o trudničkom pojasu ili o porodiljskom pojasu obavezno se konsultujte sa svojim lekarom ili specijalistom.