Novosti
25.09.2019.

Gradimo dečiji imunitet

Imunitet je sposobnost našeg organizma da se odupre i odbrani od virusa, bakterija, gljivica, toksina, jednom rečju bolesti. Imunitet može biti urođeni, on se nasleđuje i stečeni koji zavisi od načina života i raznih okolnosti koje nas okružuju. Zanimljivo je da naše imune ćelije imaju sposobnost da pamte napadače protiv kojih su se borile. Tako da kad  jednom preležimo virusnu infekciju, naš organizam razvija spreman odgovor za svaki sledeći pokušaj invazije.

Zašto moramo govoriti posebno o dečjem imunitetu, šta je specifično, koji su loši uticaji i na šta sve moramo obratiti pažnju?

Prvo moramo imati u vidu da se dečiji imunitet razvija i negde sa 12 godina dostiže nivo odrasle osobe. Na nama je da pomognemo našem detetu da što bolje razvije svoj imuni sistem, kao dobar temelj za njihovo zdravlje. Kada detetu procuri nos, moramo biti svesni da nije neophodna hitna intervencija i najjači antibiotik. Ono što detetu treba je dosta tečnosti, zdrava ishrana, dosta sunca i svežeg vazduha, redovan san, redovna vakcinacija i dovoljno fizičke aktivnosti. Naravno uvek možemo pomoći suplementima bogatim vitaminima i mineralima ili nekim preparatima biljnog porekla.

Deca provode dosta vremena u zatvorenom prostoru bilo da su u vrtiću, školi ili kod kuće. Zatvorene i slabo provetrene prostorije pune dece su takođe pune i virusa. Vi sad kažete uredu kako to izbeći? Naravno da neke situacije u životu ne možemo izbeći ali možemo se pripremiti i spremni ući u čitavu tu priču. Pa da razmislimo šta mi tu možemo učiniti. Prvo možemo svakodnevno provetravati svoj stan. Možemo se potruditi da provedemo dosta vremena napolju sa decom i to po mogućstvu u nekom parku ili šetnji malo udaljenoj od gadskih ulica. Deca će se nadisati svežeg vazduha, sunce će obezbediti malo vitamina D, dete će biti srećno i ispunjeno, a roditelji to vreme mogu iskoristiti za kvalitetne razgovore, za vaspitanje, jer zapravo najbolje vaspitanje i jeste kroz igru i kad je dete opušteno, tada najbolje usvaja svaku sugestiju.

Obratiti pažnju na ishranu i potruditi se da bude zastupljeno dosta voća i povrća, jer se baš u njima nalaze vitamini i billjna vlakna koja pospešuju varenje. Jogurti sadrže probiotike bitne za razvoj digestivnog trakta. Mleko i mlečni proizvodi obiluju kalcijumom koji ulazi u sastav koštano-mišićnog sistema. Riba je bogata omega masnim kiselinama i od izuzetnog je značaja za neurološki razvoj. Crveno meso je bogato gvožđem. Moramo se potruditi da ishrana bude raznovrsna. Ako možemo da izbegnemo gazirane sokove, već da pravimo sveže ceđene, to bi bilo idealno.

Takođe moramo voditi računa da našim mališanima obezbedimo dovoljno sna. Jako je bitno zbog hipofize i lučenja hormona rasta, da deca pre 22h budu u krevetu. Zdrav san je jako bitan, u toku noći se svašta nešto zanimljivo odvija u organizmu, zato moramo voditi računa da deci ne uskraćujemo odmor i psihički i fizički.

Bitna je redovna vakcinacija. Osim što će organizam našeg deteta pripremiti da spremno dočeka mnoge izazove, roditeljima će olakšati jer ćete na taj način precrtati dosta stvari sa spiska o kojima treba voditi računa i na koje treba obraćati pažnju. Samim tim imaćete više vremena i energije.

I sada roditelji kažu: da kad bismo imali dovoljno vremena za sve, ili pa mi se trudimo i veći deo sprovedemo u delo, ali to nije dovoljno. Nisu ni sva deca ista. Nekome treba više pomoći, nekome manje, nekome treba više pažnje, nekome treba više slobode, nekome treba više akcije, nekome pak treba i malo da se osami da bude u svom svetu.

U apoteci uvek možete da nađete preparate koji će povoljno uticati na imunitet vašeg deteta. Izbor je veliki. Pposavetujte se sa farmaceutom i dođite do rešenja koje je najbolje za vaše dete. Ili napravite sami izbor, ali se trudite da ne dajete uvek isti preparat zato što se on pokazao dobro. Raznovrsnost je uvek najbolji izbor.

Preparati koje bih izdvojila:

Orthomol imun junior tabletice za žvakanje su izuzetan preparat, sadrže vitamine i minerale u optimalnim dozama. Brzo podižu imunitet, daju energiju. Namenjen je deci starijoj od 4 godine.

Imuno sirup Pharmalife je vitaminski sirup gde je akcenat bačen na cink u većoj dozi i vitamin C prirodnog porekla. Namenjen je deci od godinu dana i starijoj. Odličan izbor kao preventiva, ali i kod čestih respiratornih infekcija.

Omega junior kapi Pharmalife je preparat bogat Omega 3,6 i 9 masnim kiselinama. Povoljno deluje na imunitet i odličan je izbor za decu sklonu alergijama i netoleranciji na gluten ili lošoj apsorpciji hrane.

Imunocink za decu je preparat na bazi Cinka i vitamina C. Odlična preventiva, a iskustva pokazuju da zaista pomaže kod čestih respiratornih infekcija i upala grla.

Acerola tabletice za žvakanje su tabletice vitamina C u dozi od 40mg, ali je vitamin C prirodnog porekla. Znamo da je on od velike važnosti za rast i razvoj, tako da je svakako dobro dati ga deci s vremena na vreme.

Gumedići su multivitaminske bombone. Deca ih lako prihvate zbog ukusa i oblika, jedini problem je što morate voditi računa da im nisu na dohvat ruke.

Marsovci - multivitaminski kompleks obogaćen betaglukanima biljnog porekla. Postoji u vidu sirupa, tableta za žvakanje i tableta za žvakanje obogaćenih prebiotikom inulinom koji pomaže razvoj digestivnog trakta. Pored jačanja imuniteta lepo popravlja i apetit.

Terra nova vitamin D3 u dozi 400 ij je svakako preporuka u zimskom periodu, osim što doprinosi boljem imunitetu, odlična je podrška razvoju koštano mišićnog sistema i zdravlju zuba.

Immunilflor sirup pored Cinka, vitamina C i probiotika sadrži i koncentrovani sok borovnice i šipka.

Claricel junior sadrži beta-glukane i vitamin D3 - povećava otpornost na infekciju i smanjuje simptome alergija. Izuzetan izbor kad treba brzo delovati.

Immunotrofina sirup sadrži betaglukane, aminokiselinu arginin, vitamine B grupe i vitamin D3. Pravi je izbor kod čestih respiratornih infekcija jer pored imunostimulativnog delovanja, daje energiju, podstiče apetit i pospešuje razvoj koštano mišićnog sistema i zuba. Ovaj sirup sadrži i Jod što je povoljno za razvoj štitne žlezde.

Bimunal sirup pored beta-glukana sadrži Cink i ekstrakt ploda Zove bogat flavonoidima koji su prirodni antioksidansi.

Imunoglukan sirup sadrži betaglukane poreklom iz gljiva i vitamin C. Već smo pričali o tome da beta-glukani poreklom iz gljiva daju bolje rezultate od glukana biljnog porekla. Tako da je ovo jako dobar preparat i za preventivu, ali i ako je dete već bolesno.

Terra nova green child sneaky je preparat u prahu. 4 gr. ovog preparata jednom dnevno dodate detetu u jogurt ili sok i ne morate da brinete da li ste svom detetu obezbedili sve što mu je neophodno u ishrani. Sadrži veliki spektar prirodnih proizvoda kao što su zeleno povrće, voće, bobice, trave, mikro alge i probiotike. Svi sastojci su suvo zamznuti tako da sadrže što više sastojaka.

Posmatrajte svoju decu, slušajte i osluškujte, sve ona sama kažu, samo treba obratiti pažnju, treba se koncentrisati na njih kad su tu. Deca traže punu pažnju, koncentraciju, domišljatost i mudrost i onda smo na pravom putu i nemamo razloga da brinemo.

 

U Apotekama Oaza zdravlja mesec oktobar je predviđen za decu.  U okviru akcije „Deca su ukras sveta“ potražite u našim apotekama i na online prodavnici proizvode za decu na akciji.

 

 

Lelica Pavković

Farm. Tehničar

ZU. Apoteka Oaza zdravlja XXVI

Izabrani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Vitamini 47745
Kapi su neutralnog mirisa i ukusa. Vitaminu D3 u uljanoj suspenziji nisu potrebni dodac...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.357,13 RSD
Sačuvano u omiljne
Imunitet 46053
Immunotrofina rastvor je dodatak ishrani koji sadrži beta-glukane i arginin i izvor je ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.738,80 RSD
Sačuvano u omiljne
Imunitet 33183
Marsovci sa ImunEffectom predstavljaju najkompletniju formulu vitamina i minerala koja ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
864,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Imunitet 42311
Dijetetski dodatak ishrani sa cinkom, borovnicom, ekstraktom šipurka, acerolom, i t...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
675,00 RSD
Trenutno nema komentara