Novosti
13.07.2019.

Beta glukani - imunomodulatori

Što je imunitet jači i otporniji, lakše ćemo se izboriti sa infekcijama

Šta je imunitet?

Imunitet je sposobnost organizma da se brani od njemu stranih i štetnih mikroorganizama, bakterija, virusa i gljivica kao i od njihovih hemijskih supstanci - toksina. Što je imunitet jači i otporniji, lakše ćemo se izboriti sa infekcijama. Možemo reći da je imunitet odbrambeni zid protiv mnogih bolesti. Međutim savremeni način života, stres, neredovna i nezdrava ishrana, fizička neaktivnost ili preterana fizička aktivnost, nedostatak sna i dr., su faktori koji nepovoljno utiču na imunitet. Najbolja prevencija je negovanje zdravih navika, što podrazumeva zdravu i redovnu ishranu, umerenu fizičku aktivnost, minimum 6 sati konstantnog sna, dobre međuljudske odnose, kao i unošenje vitamina i minerala u dovoljnoj količini.

Beta glukan je jedinstveni polisaharid koji ima sposobnost da pojača odbrambenu reakciju na viruse, bakterije i gljivice. Dokazano je da utiče na sniženje holesterola i na poboljšanje imunog sistema. 1,3/1,6 beta glukani se vezuje za CR-3 receptore neutrofila i omogućavaju im da reaguju na bakterije i viruse. Naš imuni sistem ih prepoznaje i reaguje rigorozno. Znači beta glukani se vezuju i pomažu specifičnim imunološkim ćelijama da postignu dobro koordinirani napad na svoje ciljeve.

Naučnici beta glukane nazivaju “modifikatorima biološkog odgovora”. Modifikovani odgovor podržava imunomodulaciju sprečavajući prekomernu upalu i autoimuni odgovor. Jako je bitno naglasiti da stimulišu sastavljanje imunih matičnih ćelija unutar koštane srži, što je jako bitno za osobe na hemoterapiji ili zračenju.

Struktura lanca je jako bitna za njihovu funkciju. Nerastvorni 1,3/1,6 beta glukani imaju veću biološku aktivnost od rastvornog 1,3/1,4 beta glukana. Nerastvorni beta glukani mogu se naći u Saccharomyces boulardii, pivskom kvascu i lekovitim gljivama. Nesvarljiva rastvorljiva vlakna iz ječma i zobi sadrže beta glukane i pokazuju antiinflamatorne bioločke efekte.

Ne sintetišu se u organizmu pa se moraju unositi iz raspoloživih prirodnih izvora. Nalaze se u ćelijskom zidu kvasca, a lekovite gljive (Reiši, Šitake, Maitake) su takođe izvrsni izvori beta glukana.

Reiši gljive (Ganoderma Lucidum) se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini preko 4000 godina u terapiji oboljenja jetre, povišenog krvnog pritiska, artritisa. Koriste se i za smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, a najpoznatije su po svojim imunostimulativnim svojstvima. Imaju i značajnu antimikrobnu aktivnost, pa se koriste i kod bakterijskih i virusnih infekcija.

Šitake gljive (Lentinula edodes) su korišćene još u Ming dinastiji u Kini kao sredstvo za povećanje energije i lečenje parazitnih infekcija. Dokazano je njeno dejstvo u borbi protiv tumora i stimulaciji imunog sistema. Sadrže beta 1-3 glukane koji se u Japanu koriste kao lek u terapiji karcinoma. Takođe utiču i na smanjenje holesterola.

Maitaki gljive (Grifola Frondosa) se koristi u Japanu i Kini preko 3000 godina. Tradicionalno, upotreba gljiva se povezuje sa smanjenjem krvnog pritiska i incidence kancera. Ekstrakt Maitaki gljive može sprečiti rast tumora i stimulisati imuni odgovor.

Preparati na bazi beta glukana:

Immune assist 247- sadrži kombinaciju više od 200 različitih polisaharida iz 6 različitih medicinskih gljiva ( Agaricus blazei, Cordyceps sinensis hybrid, Lentinula edodes (Shiitake), Grafola frondosa ( Maitake), Ganoderma lucidum ( Reishi) i Coriolus versicolor.

GE132+ natural je kombinacija Reiši gljive, matičnog mleča, resveratrola i likopena

Imunoglukan cps i sirup- sadrži beta glukane izolovane iz gljive bukovače, vitamin C i Cink.

Solgar beta glukan imuno kompleks-kombinacija 1,3/1,6 glukana, zove, Estera C, vitamina D3, Cinka, Bakra i Selena.

ImunEffect tablete- sadrži beta 1,3/1,6 glukane, bioflavonoide, vitamin C i Cink.

Claricell- sadrži 1,3/1,6 beta glukan dobijen iz ćelijskog zida visoko prečišćenog pekarskog kvasca.

Šta rade beta glukani?

- štite organizam od infekcija
- smanjuju nivo holesterola u krvi
- smanjuju stres
- povećava proizvodnju antitela
- zaceljuje rane
- pomaže kod opekotina od radijacije
- prečišćava organizam od žive
- pomaže osobama obolelim od dijabetesa

Koliko je potrebno imunoglukana da bi se regulisao imuni sistem?

- 45kg- 1000mg dnevno
- 57kg- 1000- 1500mg dnevn
- 68kg- 1500mg dnevno
- 80kg- 2000mg dnevno
- 102kg i preko 2500mg dnevno

Da bi se postigli najbolji rezultati, beta glukane treba uzimati na przan stomak sa vodom 30min pre obroka.

Ne treba ih kombinovati sa antikoagulansima, imunosupresivima i kortikosteroidima.

Pogledajte proizvode:

- Multivitamini

Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković
Apoteka Oaza zdravlja

Trenutno nema komentara