Novosti
14.02.2020.

Koliko nam je bitan cink?

Cink je esencijalni mineral, ima ga u maloj količini u zemljinoj kori. U hrani ga najčešće nalazimo u namirnicama životinjskog, a manje u namirnicama biljnog porekla. Jako je bitan za funkcionisanje čitavog organizma, a kako ga organizam ne sintetiše, moramo ga unositi putem hrane i suplemenata, posebno u zimskom periodu.

Cink se u organizmu nalazi u malim količinama, oko 2 ili 3 gr. Ali baš zbog toga i mali deficit organizam oseti. Cink učestvuje u mnogim procesima u organizmu.  Da navedemo neke bitne uloge cinka kako bi shvatili koliko nam je bitan:

 • Učestvuje u sintezi proteina, pa tako podstiče mentalni I fizički rast i razvoj.
 • Doprinosi jačanju imuniteta i otpornosti organizma, smanjuje mogučnost prehlade. Vitamin A pospešuje resorpciju Cinka, a u kombinaciji sa vitaminom C je odličan izbor za prevenciju prehlada.
 • U mozgu se ponaša kao modulator i ima umirujuće efekte, samim tim nedostatak izaziva nervozu, depresiju, slabu koncentraciju, loše pamćenje…
 • Značajan je za regulaciju hormona, pa je jako bitno uzimati ga u reproduktivnom periodu i žena i muškaraca jer utiče i na lučenje testosterona i pokretljivost spermatozoida. Takođe od suštinske je važnosti za pravilan rast i razvoj bebe. Najnovija istraživanja dokazuju da dovoljan unos cinka u trudnoći smanjuje rizik od prevremenog porođaja.
 • Sprečava opadanje kose, a kožu čini svežom i zdravom. Nedostatak može biti i razlog pojave peruti, opadanja kose, pucanja i listanja noktiju.
 • Kao jak antioksidans bitan je za zdravlje oka.
 • Sastavni je deo koštanog sistema, pa je jako bitno uzimati ga u menopauzi jer smanjuje rizik od osteoporoze. Ovde je bitno napomenuti da se Cink i Kalcijum trebaju uzimati odvojeno jer će se tako bolje resorbovati, dok recimo vitamin C pospešuje resorpciju cinka.
 • Ubrzava zarastanje rana, regeneraciju tkiva, pomažekod opekotina i posle hirurških intervencija.

Cink je esencijalni mineral, znači da ga organizam sam ne sintetiše i koliko ga imamo u organizmu je u direktnoj vezi sa našom ishranom. Namirnice bogate cinkom su: Crvena mesa, posebno govedina, jagnjetina i jetra, mleko i mlečni proizvodi, takođe ga ima u pšenici, kukuruzu, kupusu, pasulju, kikirikiju, orasima, bademima i semenkama bundeve i suncokreta. Zanimljivo je da ga u majčinom mleku ima 2mg, što je tačno dnevna potreba beba. Takođe unos velikih količina kofeina i nikotina mogu biti razlog nedostatka cinka.

Kako prepoznati deficit cinka i na koje simptome trebamo reagovati?

 • Slab imunitet, česte respiratorne infekcije.
 • Iscrpljenost i hronični umor
 • Otežano zarastanje rana i promene na koži, preosetljivost na bol, zadržavanje modrica i po nekoliko dana.
 • Teže prilagođavanje na mrak.
 • Poremećaj ukusa, gubitak apetita i česte mučnine, mršavljenje.
 • Česta nervna napetost, nervoza, slaba koncentracija, loše pamćenje i zaboravnost.
 • Česte dijareje i nervozna creva.
 • Opadanje kose i pojava peruti, nokti su krti i lako pucaju i listaju se.
 • Koža je suva i dehidrirana.

Cink treba uzimati i kao preventivu u proleće i u toku zime, kad je izloženost virusima pojačana, u vreme većih napora i izloženosti stresu. Naravno obavezno je dodati ga i u slučaju deficita. Toksične doze Cinka su 150- 500mg dnevno, što je složićete se, teško dostići, a preporučene doze bih istakla po uzrastima.

Deca do 12 meseci: 2-3mg

Deca od 1 – 3 godine: 3mg

Deca od 4 – 8 godina: 5mg

Deca od 9 – 13 godina: 8mg

Devojčice od 14 – 18 godina: 9mg

Dečaci od 14 – 18 godina: 11mg

Odrasle žene: 8mg

Odrasli muškarci: 11mg

Trudnice: 11mg

Dojilje: 12mg

Cink se ne uzima zajedno sa tetraciklinima ( Doksiciklin i Amikacin) i sa levotiroksinom ( Tivoral, Euthirox, Letrox) jer se vezuje za njih i smanjuje resorpciju navedenih lekova. Kontraindikovana je njegova primena sa imunosupresivima i kortikosteroidima.

Izbor preparata je veliki, istakla bih neke, a vi odlučite koji vama najviše odgovara. U apoteci vam mogu pomoći farmaceuti da se lake odlučite i izaberete preparat koji je vama potreban. Nekoliko preporuka za imunitet:

Solgar cink helat 100 tbl- cink je u obliku helata da bi se postigla visoka bioraspoloživost i velika absorpcija. Doza je 22 mg, pakovanje od 100 tabletica i preporuka je da se uzima jednom dnevno uz obrok.

Terra nova cink cps 50x15mg- U obliku bisglicinata za odličnu iskoristljivost, s tim da ovaj preparat u svom sastavu sadrži i algu spirulinu, seme bundeve i asai bobice, sva tri su odlični antioksidansi.

Imunocink za odrasle 60 tbl – 10mg cinka i 300mg Vitamin C, odlična kombinacija kao podrška imunitetu.

Natural wealth cink tbl 100x10mg – U obliku cink glukonata, iskoristljivost je dobra, a preporuka takođe jednom dnevno uz obrok.

Walmark Cink tbl 100x15mg – Takođe je glukonat, znači odlična absorpcija, takođe odličan odnos cene, količine i kvaliteta.

Imunocink za decu 60tbl – 5mg Cinka i 60mg Vitamin C- preporučuje se deci starijoj od 3 godine, naravno jednom dnevno. Tabletice se žvaćkaju i prijatnog su ukusa, deca ih lako prihvataju.

Pharmalife Immuno sirup – I ovde je Cink u heliranom obliku kao Cink Glukonat, ali pored Cinka ovaj preparat sadrži i Bakar Glukonat, prirodni vitamin C i bioflavonoidi iz Šipurka, vitamin B6, E i ekstrakte biljaka Astragalusa i Eleutera. Odlična kombinacija za imunitet kod čestih respiratornih infekcija, takođe i za pravilan rast i razvoj.

Now Zinc Glukonat 100x50mg – Ovo je visoka doza Zinka i preporučuje se u stanjima veće iscrpljenosti, napornih treninga i jako oslabljenog imuniteta, uz ovaj preparat bi trebalo uzimati i vitamin A.

Anafarm Cink 100tbl – U ovom preparatu je doza od 7mg Cinka, pa se može uzimati duži vremenski period jednom dnevno uz obrok kao preventiva.

Ako ipak volite direkt formulacije, takođe postoji nekoliko peparata:

Selen + Cink direkt granule – 10mg Cinka i 55mcg Selena, prijatnog ukusa i uzima se jednom dnevno.

Biofar chrono C + Cink direkt granule –

Zincomplex granule – Cink, vitamin C, Selen, Bakar i sve to u direkt formulaciji, dobar izbor.

Cink je naravno često jedan od sastojaka preparata za oči. Navešću nekoliko preparata, neću se puno zadržavati, a više o njima možete pročitati na našem sajtu www.oazazdravlja.rs.

Natural wealth vitamini za očiVisionace plusOcuvite lutein plusDietpharm Maculin plusLutein omega 3Pro- Visio forte i Proculin plus.

Što se tiče nervnog sistema istakla bih nekoliko preparata koji dokazano dovode do psihičke stabilnosti, bolje koncentracije i pamćenja.

BrainvitNeurozanNuronorm i Doppelherz vitamini za mozak.

Kad je zdravlje žena i muškaraca u pitanju, tu imamo prostatu, reprodukcijski period i sportiste. Pa da istaknemo nekoliko preparata.

Dietpharm uroprostalProstenal perfectProxeed plusProxeed womenTestorex ultraOrthomol fertil plusOrthomol natalKolagen colnatur sport i Orthomol sport.

Oslušnite svoj organizam i podržite ga u svakodnevnoj borbi sa raznim spoljašnjim uticajima,  nadoknadite neophodno i učinite da funkcionišete bolje, sa više energije, stabilnije i sa što manje stresa.

 

Autor: Farmaceutski tehničar, Lelica Pavković

Apoteka Oaza zdravlja XXVI, Dr Milutina Ivkovića 2/A

Trenutno nema komentara