Novosti
23.07.2019.

Kako naći olakšanje kod suvih očiju?

„Suve oči“ spadaju u jedno od najčešćih oboljenja u oblasti očne medicine

 Suze kontinuirano teku čak i kada ih ne „lijemo“ od tuge ili radosti. Suzni film konstantno prekriva oko i razliva se preko očne jabučice svakih 5 do 10 sekundi - sa svakim treptajem oka. Taj kontinuirani suzni film čine tri sloja: spoljni sloj - tanak lipidni (masni) sloj, vodeni sloj u sredini i mucinski (sluzni) sloj koji direktno naleže na površinu oka. Sve ove tri komponente zajedno sačinjavaju suzni film.

Tanak lipidni sloj je u stalnom kontaktu sa spoljnom sredinom i usporava evaporaciju vodene faze suznog filma, štiti oko. Vodena faza suznog filma sadrži komponente kao što su kiseonik, elementi u tragovima, hranljive materije neophodne za ćelije rožnjače. Da bi suzni film bio ravnomerno raspoređen i da bi dobro prijanjao na površinu oka neophodan je mucinski sloj suznog filma. Kompaktan suzni film prijanja za površinu oka (rožnjače) i konjunktive tako da se ova tkiva na taj način i snabdevaju kiseonikom i neophodnim hranljivim materijama.

Nedovoljna produkcija suznog filma ili njegova prekomerna evaporacija znači da suzni film nije više kontinuirani film, on se prekida na određenim mestima. Kao posledica ovih prekida, vodena faza isparava i ćelije na površini oka pate od nedostatka kiseonika i nutrijenata što vodi ka njihovom oštećenju. Kao posledica takvog stanja javljaju se inflamatorne reakcije, oboljenje koje se zove „suvo oko“. Suštinski problem kod „suvog oka“ je nedostatak vlage u oku, odnosno oslabljen suzni film.

„Suve oči“ spadaju u jedno od najčešćih oboljenja u oblasti očne medicine. Problem suvog oka može nastati kao posledica brojnih bolesti i stanja: hirurgije oka, raznih reumatska oboljenja, šećerne bolesti, nošenja kontaktnih sočiva, tokom višesatnog rada za računarom ili gledanje televizije, dugotrajnih vožnji (profesionalni vozači ili oni koji zbog prirode posla dugo voze), boravka u suviše zadimljenim, suvim prostorijama uz klima uređaje, kod alergijskog konjunktivitisa, kod žena u menopauzi zbog disbalansa hormona, upotrebe nekih lekova (protiv alergije, depresije, povišenog krvnog pritiska, psihoaktivnih supstanci , kontraceptiva), u starijoj životnoj dobi i dr.

Nakon intervencija na oku oftalmolozi većini pacijenata savetuju adekvatno vlaženje oka. Idealan izbor je primena kapi – veštačkih suza bez konzervansa. Poznato je da konzervansi oštećuju ćelije površine oka i imaju alergijsko dejstvo.

Kako da prepoznate „suve oči“?

Ako osećate svrab, grebanje, bol, umorne oči, peckanje u očima, imate osećaj „da vam je nešto upalo u oko“, oči su vam crvene, osetljive na svetlost ili loše vidite, proverite sa svojim očnim lekarom da li imate problem „suvih očiju“.

Takvi problemi se tretiraju preparatima pod popularnim nazivom „veštačke suze“. Zato je preporuka velikog broja očnih lekara, da za vlaženje očiju koristite preparate koji sadrže visokokvalitetnu hijaluronsku kiselinu u obliku natrijum hijaluronata, da ne sadrže konzervans, kao ni fosfatni pufer i da su kompatibilne sa očnim sočivima ukoliko ih nosite.

Natrijum je mineral koji je sastavni deo prirodnih suza, a hijaluronska kiselina je prirodna supstanca našeg organizma, te je pacijenti odlično podnose. Ona vezuje velike količine vode – odličan je lubrikant, podmazuje „suvo oko“. Hijaluronska kiselina je strukturno slična mucinu pa odlično naleže na površinu oka i ima elastičnost protoka koji je najsličaniji elasticitetu normalnog suznog filma. Različiti preparati za suvo oko imaju hijaluronsku kiselinu različite molekulske mase i kvaliteta. Važno je da njena molekulska masa bude veća jer ona pruža i uz manju koncentraciju izuzetnu viskoznost. Takva viskoznost zadržava veštačke suze duže na površini „suvog oka“, i daje veći konfor pri upotrebi, a opet je važno da ne magli vid.

Kada se odlučujete za preparat „veštačkih suza“ veoma je važna sterilnost i preciznost doziranja, te monodozni sistemi kao i Komod (Comod) pakovanja imaju prednost. Veštačke suze u tkz „Komod“ (Comod) bočici imaju sistem koji omogućava da svaka kap bude precizna, kao da svaki put upotrebljavate monodozno pakovanje. Prednost Comod bočice u odnosu na monodozno pakovanje je ekonomičnost, sa ovom bočicom imate čak više od 300 aplikacionih doza (kapi). Sam sistem omogućava da kapi ostanu sterilne 6 meseci nakon prvog otvaranja. Kapi u Comod bočici nemaju konzervans, i imaju citratni pufer koji stabilizuje pH vrednost rastvora kapi, ne dovodi do kalcifikacija što se može desiti sa fosfatnim puferom nakon duže upotrebe i podržava zarastanje ranica na površini oka, ukoliko postoje.

- Hylo

Trenutno nema komentara