Novosti
25.07.2019.

Sve što treba da znamo o vitaminu D3

Uživajte u zimskim čarolijama i zadovoljite potrebu organizma za vitaminom D

Vitamin D3 se pod dejstvom sunčevih zraka stvara u našem organizmu. U ovim zimskim danima svima nam nedostaje sunce, međutim i kada dođu letnji meseci oprezno se izlažemo suncu da bismo izbegli štetno delovanje UV zraka. Zbog toga kod većine ljudi postoji nedostatak vitamina D3.

Uloga ovog vitamina je višestruka. Potreban nam je za izgradnju i obnavljanje kostiju, za aktivnost mišića, ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže kalcijuma koji je važan za čvrste kosti i zube. Pomaže imunom sistemu u borbi protiv bakterija i virusa. Omogućava normalan rad srca kao i hormona koje stvaraju štitna i nadbubrežna žlezda. Ima značajnu ulogu u sprečavanju raka dojke, pluća i prostate.

Preporučeni dnevni unos (RDA vrednost) iznosi:

- odojčad - 10 mikrograma ili 400 IU (internacionalnih jedinica);
- deca - 15 mikrograma ili 600IU;
- odrasli - (18-70 god.) 15 mikrograma ili 600 IU;
- stariji od 70 god. – 20 mikrograma ili 800IU;
- u periodu trudnoće i dojenja -15 mikrograma ili 600IU.

Gornja dozvoljena granica iznosi 2000IU ili 50 mikrograma. Da bi jedinice izražavanja bile jasnije  odnose se tako da jedan mikrogram ima 400IU, a 1IU ima 0,025 mikrograma.

Vitamin D možemo pronaći u pojedinim namirnicama kao što su: crveno meso, losos, tuna, sardina, pečurke, buter, sir. Nedostatak vitamina D uzrokuje pojavu rahitisa kod dece, što možemo prepoznati po krivljenju kostiju nogu i kasnijom pojavom zuba. Kod odraslih se nedostatak ovog vitamina ispoljava kao krutost kostiju, što predstavlja oboljenje poznatije kao osteomalacija. To vodi ka čestim prelomima. U riziku od nedostatka spadaju starije osobe kao i vegeterijanci i vegani. Odojčadima je potrebno odmah po izlasku iz porodilišta dati 400IU (10 mikrograma) na dan vitamina D, da bi se pravilno razvio koštani sistem. Proizvodi vitamina D koji možete naći u našim apotekama su:

Solgar vitamin D3 iz ulja riblje jetre pakovanje 100 kapsula po 400 IU (10 mikrograma) – postupak izrade omogućava maksimalno iskorišćavanje doze vitamina smeštene u kapsuli.

Terra nova vitamin D3 50 kapsula po 2000IU – u veganskom izvoru, u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe. Sadrže Magnifood kompleks koji obezbeđuje najbržu resorpciju.

Terra nova Green child D3 50 kapsula pu 400IU – namenjen je deci uzrasta od 4 do 12 godina, uzima se 1 kapsula uz obrok, takođe sadrži Magnifood kompleks koji je izvor vitamina K, A, E i B, minerala i aminokiselina neophodnih našem organizmu.

Jarrow vitamin D3 400IU 100 kapsula u formi softgel kapsula koji omogućavaju najbolju i najbržu resorpciju.

Now foods vitamin D3 400IU 180 kapsula – broj kapsula u jednom pakovanju obezbeđuje primenu tokom skoro 6 meseci.

Kao i u svemu tako je i u primeni vitamina D važno imati meru. Povećan unos ovog vitamina dovodi do nakupljanja kalcijuma u organizmu, što se ispoljava simptomima kao što su povraćanje, oštećenje bubrega. Toksične doze su 10 puta veće od dnevnih potreba.

Uživajte u zimskim čarolijama i zadovoljite potrebu organizma za vitaminom D i on će vam uzvratiti neprocenjivim poklonom – vašim zdravljem.

Autor teksta: Mr ph Mina Miftari
Oaza zdravlja

Trenutno nema komentara