Novosti
05.04.2023.

Rešite se masne kože i akni uz pomoć prirodnih rešenja

Masna koža i akne mogu biti prava noćna mora za mnoge ljude, naročito tokom tinejdžerskih godina i kasnije u životu. Masna koža je rezultat prekomerne proizvodnje sebuma, prirodne masnoće koju luče lojne žlezde. Kada se sebum pomeša sa nečistoćama i mrtvim ćelijama kože, može dovesti do začepljenja pora i stvaranja akni. Srećom, postoje efikasni prirodni načini za kontrolu masne kože i borbu protiv akni. Neka od rešenja za masnu kožu i akne možete pronaći u kategoriji masna koža i akne u našoj veb apoteci.

  1. Pravilna ishrana

Kvalitet ishrane igra ključnu ulogu u zdravlju kože. Preterani unos šećera, brze hrane, mlečnih proizvoda i masne hrane može pogoršati akne i masnu kožu. Fokusirajte se na zdravu ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i semenkama kako biste poboljšali teksturu i izgled kože.

  1. Redovno čišćenje

Čišćenje kože dva puta dnevno, ujutro i uveče, može pomoći u sprečavanju začepljenja pora i smanjenju viška sebuma. Birajte blage, prirodne čistače koji neće isušivati kožu. Izbegavajte agresivne proizvode koji mogu nadražiti kožu i podstaći povećanu proizvodnju sebuma.

  1. Upotreba prirodnih maski

Maska od zelene gline, koja apsorbuje višak masnoće i nečistoće, može biti veoma korisna u borbi protiv masne kože i akni. Pomešajte zelenu glinu sa vodom ili prirodnim jogurtom kako biste napravili gustu pastu. Nanesite je na lice i ostavite da deluje 15-20 minuta, a zatim isperite hladnom vodom.

  1. Hidratacija kože

Bez obzira na tip kože, hidratacija je ključna za očuvanje zdrave i blistave kože. Osobe sa masnom kožom trebalo bi da koriste laganu, nemasnu hidratantnu kremu koja neće začepiti pore. Hidratantne kreme na bazi gela su često dobar izbor za masnu kožu, jer pružaju hidrataciju bez dodavanja viška masnoće. Pored toga, redovna upotreba hidratantnih krema može pomoći u održavanju ravnoteže sebuma, sprečavajući prekomernu proizvodnju masnoće.

  1. Eksfolijacija

Eksfolijacija je važna za uklanjanje mrtvih ćelija kože i nečistoća koje mogu začepiti pore. Preporučuje se eksfolijacija jednom do dva puta nedeljno, zavisno od osetljivosti kože. Birajte blage, prirodne eksfolijante, kao što su šećer, morska so ili zobene pahuljice, kako biste nežno uklonili mrtve ćelije kože bez iritacije.

  1. Korišćenje prirodnih ulja

Iako može zvučati kontraintuitivno, neka prirodna ulja, poput ulja čajevca, mogu biti veoma efikasna u borbi protiv masne kože i akni. Ulje čajevca ima snažna antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. Razblažite nekoliko kapi ulja čajevca sa nosačem ulja, poput bademovog ili jojobinog ulja, i nanesite na problematična područja.

Masna koža i akne mogu biti frustrirajući problemi sa kojima se mnogi ljudi suočavaju. Međutim, primenom ovih prirodnih rešenja i usvajanjem zdravih navika, možete postići čistiju, zdraviju kožu.

Trenutno nema komentara