Novosti
06.12.2022.

Ehinacea – tradicionalni imunomodulator

Imunomodulatori (Imunostimulansi) su sredstva koja povećavaju urođenu otpornost prema infektivnim organizmima, uglavnom prema virusima i bakterijama.

Brojni imunomudulatori na bazi vrste roda Ehinacea-e se koriste kod čestih prehlada, u kombinaciji sa nekim drugim antimikrobnim sredstvima (propolis, etarsko ulje, eukaliptus) ili sa vitaminskim drogama.

Kao tradicionalni biljni lekovi se koriste proizvodi na bazi korena E. Pallidae, E. Purpurea i korena E. Angustifolia. Takođe se kao biljni lek koristi sok sveže herbe Ehinaceae purpurae.

Ove biljke sadrže estre kafene kiseline i to: cihorijumsku i kaftarnu kiselinu u herbi i korenu E. Purpurea, ehinakozid u korenu E. Pallidae i cinarin u korenu E. Angustifoliae.

Takođe sadrže i polisaharide, alkilamide, poliacetiline, glikoproteine i etarsko ulje.

Za imunomodulatorno dejstvo Ehinceae odgovorni su polisaharidi, glikoproteini, alkilamidi i cihorijumska kiselina.

Polisaharidi i glikoproteini deluju antivirusno, ehinakozid antibakterijski. Cihorijumska kiselina i ehinakozid deluju i antioksidativno i inhibiraju hijaluronidaze.

Biljni lekovi na bazi soka sveže herbe Purpurne ehinaceae, namenjeni su za prevenciju i terapiju prehlade, jer sok sadrži više polisaharida.

Tradicionalni biljni lekovi na bazi korena biljaka roda Ehinaceae indikovani su kao pomoćna terapija prehlade, prevashodno jer su bolji antiinflamatori.

Proizvodi na bazi Ehinaceae su namenjeni za kratkotrajnu primenu, ne duže od 10 dana (optimalno je 5 – 8 dana). Mogu se primenjivati u intervalima tokom godine, tako da ukupna terapija ne traje duže od 2 meseca (8 nedelja). Pauza između dve primene treba da traje od 2 – 3 nedelje.

U slučaju duže primene može doći do negativnih uticaja na imuni sistem tj. dolazi do fiziološke imunosupresije.

Kao moguće neželjene reakcije mogu se javiti reakcije preosetljivosti na neki sastojak.

Primena kod dece mlađe od 12 godina kao i kod trudnica se ne preporučuje.

Ne preporučuje se kod osoba koje boluju od tuberkuloze, leukemije, autoimunih bolesti (npr. Multiple skleroze) ili kod osoba koje su imale transplantaciju organa.

Preparati na bazi ehinaceae:

  1. Biogripin (Biofar) – Sadrži Propolis i Belu vrbu.
  2. Imunactiv (Biofar) - Sadrži Vitamin C, Propolis i Cink.
  3. Immuniflor (ESI) – Sadrži Mačiju kandžu, Cink, Vitamin C, Lactobacillus Casei...
  4. Echinachea Echinaid (ESI)
  5. Propolis kapi sa ehinaceom (SF) – Sadrže i Vitamin C

Za jačanje imuniteta, pored preparate na bazi ehinacee, možete koristiti propolis koji je prirodni antibiotik i antivirotik ili pak Ge132, jedan od najmoćnijih antioksidanasa.

Autor: Dejan Georgijev, ZUA Oaza Zdravlja XXVI, Dr. Milutina Ivkovića 2e

Trenutno nema komentara