Novosti
02.01.2020.

Nesanica

 

 

Nesanica (Insomnija)

 

“Tešio sam se da će sve biti bolje kada se probudim. Ali postojao je jedan mali problem. Prethodno je trebalo zaspati.”

Đ. B.

Nesanica se definiše kao poremećaj sna i jedan od simptoma koji prethodi bolesti spavanja. Osobe koje pate od nesanice najčešće se žale da ne mogu da sklope kapke duže od par minuta ili se neprestano prevrću u krevetu i neprestano bude.

Loš san dovodi do lošeg funkcionisanja tokom dana. Otežano uspavljivanje, često buđenje tokom noći, jutarnji umor i bezvoljnost, simptomi su nesanice ili insomnije koja kod osoba koje od nje pate nepovoljno utiče na kvalitet života.

Njeni najčešći uzroci su stres, depresija, konzumiranje kofeinskih napitaka, alkohola, ali svakako jedan od najzastupljenijih uzroka današnjice jeste tzv. moderan, brz način života i nezdrave navike u ishrani (gojaznost, stomačne smetnje...). Nesanica se često javlja i u starijoj životnoj dobi, kada dolazi do izmene svakodnevih aktivnosti, bržeg zamaranja, zdravstvenih tegoba i uzimanja  veće količina lekova.

Osobi koja ima insomniju obično je potrebno više od 30 minuta da zaspi.

Osoba koja pati od nesanice spava manje od 6h noću tri ili više puta nedeljno.

            Nesanica prema dužini trajanja može biti:

  1. Prolazna: traje od jedne do nekoliko noći. Obično je posledica stresa.
  2. Kratkotrajna: traje od nekoliko dana do 3 nedelje. Obično je uzrokovana stresom nakon teškog ispita, početka rada na novom ili odgovornijem radnom mestu.

Brojni su načini na koje se čovek može boriti za svoje “parče sna”.

Telo ima svoj unutrašnji sat koji reguliše prirodne cikluse sna i budnog stanja. Istraživanja pokazuju da na tu smenu budnosti i sna upravo utiče melatonin.

Melatonin je hormon koji luči jedna mala žlezda u mozgu, pinealna žlezda. Nivo melatonina počinje da raste predveče, povećava se do određenog nivoa i zadržava prilično visoko tokom noći, a pred jutro počinje da pada. Melatonin osobu postepeno uvodi u normalan fiziološki san, bez stvaranja jutarnje sedacije.

Melatonin se kao suplement koristi kod poremećaja sna, delotvoran je saveznik i u borbi sa “jet-lagom” (usled dugih letova), menjanje vremenskih zona, kod ljudi koji rade noćne smene, za poboljšanje kvaliteta sna. Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog za uspavljivanje, a koristan učinak postiže se uzimanjem 1 mg melatonina pola sata pre spavanja.

Proizvodi koji sadrže melatonin i koji predstavljaju prirodno rešenje za nesanicu, a pritom ne dovode do stvaranja zavisnosti i možete ih naći u našim apotekama jesu: ESI Melatonin 1 mg, ESI Melatonin Pura Activ 30 tbl, ESI Erbe Della Notte, SleepMore, Dormirin forte Pharmas.

Većina ovih proizvoda sadrži i ekstrakte korena valerijane i lista matičnjaka, dobro poznati biljni sastojci koji dodatno umiruju i omogućavaju miran san tokom cele noći.

5-HTP + SAMe STRESS & MOOD 15 kapsula – serotonin, hormon sreće koji se nalazi u samo jednoj tableti. Brzo podiže nivo raspoloženja i čini Vas srećnim. Vraća samopouzdanje i ima povoljan uticaj na zdrav san.

TRANQUIL 30 kapsula – pored valerijane sadrže i herbu pasiflore koje zajedno u kombinaciji doprinose smirivanju kod uznemirenosti. Preporučuju se osobama koje su uzrujane, deprimirane, nervozne, ženama sa pre-menstrualnom napetošću. Uz TRANQUIL 30 kapsula zaspite opušteni, probudite se odmorni!

GLICIN FORTE 60 tableta - Glicin zajedno sa vitaminima B1, B6 i B12 delotvorno utiče na smanjivanju nervne i mentalne napetosti i poboljšanju sna.

Jako efikasnim i uspešnim u terapiji nesanice pokazao se magnezijum. Magnezijum doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji i smanjenju umora i iscrpljenosti. Kao suplement nalazi se u DIETPHARM MAGNEZIJUM NOĆ 10 kapsula.

Pobedite nesanicu prirodnim rešenjima, utonite u miran san koristeći naše preparate svaki dan!

 

Autorka teksta:

mr ph Nevena Atanasijević

ZU Ap Oaza zdravlja

Izabrani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Preparat za smanjenje umora i iscrpljenosti i normalno funkcionisanje nervnog sistema.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.651,50 RSD
Sačuvano u omiljne
HORMON SREĆE U TABLETI
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.864,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Koren valerijane I herba pasiflore doprinose smirivanju kod uznemirenosti I normalnom snu....
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.241,50 RSD
Sačuvano u omiljne
Valerijana doprinosi mirnom snu. Magnezijum i vitamin B6, doprinose normalnom funkcion...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
705,60 RSD
Sačuvano u omiljne
Uzimanje suplemeneta ESI Melatonin ACTIVE, sa melatoninom i valerijanom, se preporučuje...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
734,40 RSD
Sačuvano u omiljne
Dormirin forte je proizvod sa melatoninom koji omogućava brže uspavljivanje i mira...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
885,00 RSD
Trenutno nema komentara