Novosti
28.07.2019.

Beta karoten

 Karotenoidi su organski pigmenti, nalaze se u biljkama i daju im intenzivnu crvenu, žutu i narandžastu boju. Poznato je oko 600 vrsta karotenoida a neki od njih su beta karoten, alfa karoten, lutein, zeaksantin, astaksantin, likopen…

Beta karoten je pigment koji daje žutu i narandžastu boju voću i povrću. On je zapravo otkriven u šargarepi. Unet u organizam, pretvara se u vitamin A, pa je zato poznat i kao provitamin A. Vitamin A deluje kao antioksidans i jako je bitan za zdravlje kože, sluzokože i vida. Vitamin A može biti i toksičan, ali unosom beta karotena organizam uzima onoliko vitamina A koliko mu je potrebno, zato se smatra da je uzimanje beta karotena daleko bezbednije. Povećan unos beta karotena dovodi do žuto-narandžaste prebojenosti kože, što se povlači po prestanku uzimanja. Jako je bitan i za sprečavanje staračke makularne degeneracije, zato u preparatima za oči najčešći sastojci jesu lutein, zeaksantin i vitamin A. Vitamini C, D, E, B grupe, Cink i Kalcijum pospešuju resorpciju vitamina A, a kafa, alkohol, manjak vitamina D i veliki unos gvožđa loše utiču na njegovu iskoristljivost u organizmu.

Beta karoten kao antioksidans štiti ćeliju od slobodnih radikala tj. od oštećenja pa je zato česta preporuka uzimati ga u vidu suplemenata pre, u toku i nakon izlaganja suncu. Na taj način svoju kožu pripremamo i štitimo od lošeg delovanja sunčevih zraka, a pomažemo joj da se brže oporavi. Sunčanjem se dobija lepša i intenzivnija boja koja se duže zadržava.

Najbolji izvori beta karotena su šargarepa, brokoli, spanać, paradajz, bundeva, cvekla, paprika, rukola, bosiljak, peršun, mango, dinja, kajsija, lubenica… Izbor je veliki, napravite sebi doručak ručak i užinu, osvežite se, zaštitite svoju kožu, pripremite je za sunce, a usput ćete ostati bez par kilograma viška, potpuno spremni za more, sunce i uživanje.

Istraživanja su pokazala da 50% stanovništva ne unosi dovoljnu količinu beta karotena ishranom, zato je obavezna preporuka uzimati ga u letnjem periodu. Neki od preparata koje možete kupiti u apoteci su:

Solgar beta karoten je prirodni izvor karotenoida iz okeanske alge Dunaliella salina. On sadrži i alfakoreten, lutein i zeaksantin što zajedničkim delovanjem daje mnogo bolje rezultate. Važno je napomenuti da u sastavu ovog preparata nema kvasca, soje, glutena, konzervansa, aroma ni boja.

Natural Wealth beta karoten je porodično pakovanje od 100cps, što je sasvim dovoljno količina za dve osobe za pripremu a i nakon letovanja.

Heliocare ultra D 30cps je prirodni preparat, kombinacija ekstrakta biljke Polypodium Leucotomos, beta karotena, ekstrakta zelenog čaja, likopena, luteina i vitamina C i E. Izuzetna kombinacija antioksidanasa.

Spirulina organic 600tbl je zelena alga. Prvenstveno se koristi za jačanje imuniteta, kardiovaskularnog sistema, metabolizma, za mršavljenje, hormonski balans u organizmu, ali je važno napomenuti da ovaj preparat sadrži i visoku koncentraciju beta karotena.

Vichy ideal soleil eau bronz spf 30 200ml je preparat inovativne tehnologije sa zaštitinim faktorom 30, a obogaćen beta karotenom. Odlične teksture, lako se razmazuje, ne ostavlja tragove i ne lepi se, pa je odličan izbor i za muškarce zbog kosmatih površina i za sportiste jer se lako upija i ne zatvara pore.


Autor teksta: farm.tehničar Lelica Pavković

Apoteka Oaza zdravlja

Trenutno nema komentara