Novosti
05.07.2019.

Opekotine od sunca

Kako se zaštititi od opekotina od sunca?

 

Sunce nas čini srećnim, naročito decu, a prednost izlaganja sunčevim zracima su dobro poznate: od nastanka vitamina D koji je važan za našu koštanu strukturu do mentalne dobrobiti. Sa druge strane, sve smo svesniji opasnosti od sunčevih zraka i potrebe za adekvatnom i sigurnom zaštitom kako bismo sprečili oštećenja kože koja nose UV zraci.

KAKO SE MANIFESTUJU OPEKOTINE OD SUNCA?

Postoji pet najvažnijih znakova da su opekotine nastale: svrab, zatezanje, vruća i crvena koža, dehidratacija... sve ponekad praćeno opštom malaksalošću i blagom vrtoglavicom. Kada ih prepoznate započnite sa samomedikacijom, ne čekajte da se stanje pogorša. Češće se tuširajte (kožu pustite da se prirodno osuši!) i koristite kozmetičke termalne vode u spreju koje zbog visokog sadržaja minerala brzo oporavljaju kožu i vraćaju joj elastičnost. U ovom smislu, jako su korisni i takozvani „after sun“ preparati ili proizvodi namenjeni nezi kože nakon izlaganja suncu (treba ih utrljavati nakon tuširanja!).

KAKO SE ZAŠTITI OD ŠTETNOG SUNČEVOG ZRAČENJA?

Najbolje je, naravno, izbegavati sunce u periodu između 10 i 17 časova (bebe posebno ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti)! U ovom periodu UVA i UVB zraci mnogo kraće putuju kroz Zemljinu atmosferu pa su znatno jačeg inteziteta, čak ni kreme sa najvišim zaštitnim faktorom tada ne mogu zaustaviti 100% UV zrak.

Ostale mere opreza se odnose na izbor odeće (gusto tkanje pruža najbolju pokrivenost vrata, grudi, ruku i nogu) i obuće (sandale dovoljno pokrivaju gornji deo stopala i pete), nošenje šešira širokog oboda i naočara za sunce sa UV zaštitom, pravljenje hlada suncobranom i redovno konzumiranje namirnica koje doprinose smanjenju oštećenj kože izazvanog sunčevim zracima (crveno, žuto i narandžasto voće i povrće, masllinovo ulje nasuprot crvenom mesu i mlečnim proizvodima čiju upotrebu treba smanjiti).

Naravno, obavezno je i nanošenje krema za zaštitu sa visokim UV faktorom širokog spektra. Kod male dece koja imaju tanju kožu nego odrasli, važno je pravilno nanošenje krema za sunčanje. Osnovne smernice su sledeće:

• Za decu od 3 do 5 godina starosti, dovoljna je linija losiona jedne ili jedne i po dužine srednjeg prsta ili 5 do 6 prskanja spreja. Na lice, vrat i dekolte proizvod treba naneti u duplo većoj količini jer je glava kod dece neproporcionalno veća.
• Za decu starosti od 6 do 10 godina, potrebna je linija losiona jedne i po do dve dužine srednjeg prsta ili 7 do 10 prskanja spreja.
• Za stariju decu i odrasle potrebna je linija losiona od zgloba do vrha srednjeg prsta ili 15 prskanja spreja.
• Kremu nanesite 20 minuta pre izlaganja suncu, a postupak ponovite 30 minuta kasnije, kako biste obezbedili potpunu pokrivenost i zaštitu. Posebno obratite pažnju na područja koja su često zaboravljena, kao što kolena, ušne školjke, gornji delovi stopala i tabani.
• Nanosite novi sloj na svaka 2 sata, naročito posle plivanja, znojenja i brisanja peškirom.

KAKO IZABRATI PRAVU KREMU ZA SUNČANJE?

Neka vaš izbor bude krema sa zaštitnim faktorom najmanje 30. Nažalost, ne postoji preparat koji 100% odbija sunčevo zračenje pa je za određene grupe pacijenata potrebno obratiti posebnu pažnju:

• Za bebe i malu decu preporučuje se upotreba krema sa mineralnim filterima koji stvaraju zaštitnu barijeru i reflektuju ili raspršuju UV zrake ne dozvoljavajući njihovo prodiranje u kožu.
• Za ljude sa osetljivom, atopičnom i netolerantnom kožom i kožom alergičnom na sunce preporučuju se preparati specifično formulisani za ove pacijente, bez boja, parfema i parabena.
• Za decu koja vode aktivan život na plaži dobro je da krema za sunčanje bude vodootporna.
• Za tinejdžere koji uzimaju lekove protiv akni koji se izdaju na recept i čine kožu osetljivom na sunčevu svetlost kao i ljude sa svetlom kožom, crvenom kosom, pegama i velikim mladežima maksimalan faktor zaštite mora biti SPF 50.

KAKO UBLAŽITI BOLOVE OD OPEKOTINA?

Prirodna sredstva poput jogurta i sapuna pokazala su se delotvornim u sprečavanju nastanka plikova ili ublažavanju bola kod lakih površinskih opekotina praćenih blagim crvenilom bez znakova ljuštenja ili oštećenja kože. Odličnu efikasnost pokazuju epitelizantni melemi sa ekstraktima kantariona, maslinovog ulja, ulja lavande i nevena i oni treba da budu prva preporuka.

Bez obzira na to kada i gde se sunčate, budite bezbrižni i igrajte na sigurno uz odgovarajuću zaštitu od sunca. Ako znate štaje potrebno vašoj koži, bićete bezbedni tokom leta. Želimo Vam lep i ugodan odmor!

Autorka teksta: mr.ph. Neda Goranović

 

Pogledajte kategoriju: Tretman opekotina

Pogledajte kategoriju: Nega kože: Sunčanje i potamnjivanje

Trenutno nema komentara