Novosti
07.07.2019.

Bezbedno sunčanje

Saveti

 Leto je uveliko tu, a da bismo bezbrižno uživali u njegovim čarima važno je znati kako da izbegnemo njegovo štetno delovanje. Prekomerno i nebezbedno izlaganje UV zracima ima za posledicu: opekotine, fotosenzibilizacije, fotostarenje i fotokracinogenezu. Zato zaštita od sunca u bilo kom dobu smanjuje rizik od navedenih štetnih efekata i u odsustvu adekvatne zaštite svi drugi tretmani su manje efikasni. Postoji šest fenotipa kože i u zavisnosti od toga treba primenjivati preparate sa odgovarajućim nivoom zaštite.

Osobe koje imaju fenotip 1 su izuzetno svetle puti, svetlih očiju, a osobe sa fenotipom šest imaju veoma pigmentisanu tamnu kožu i tamne oči.

SPF je faktor zaštite od sunca i predstavlja stepen u kome proizvod štiti kožu od direktne izloženosti sunčevim zracima. Broj koji stoji uz ovaj znak označava koliko dugo koža može biti izložena suncu, a da ne pocrveni (npr. ako osoba ostane dva minuta na suncu pre nego što pocrveni, onda će krema sa SPF15 zaštiti tu osobu od štetnog delovanja sunca 30 minuta, 2X15=30).

Vodootpornost preparata definiše održavanje SPF vrednosti do 40 minuta nakon uranjanja u vodu, a veoma vodootporni proizvodi održavaju naznačen SPF u toku 80 minuta umerene aktivnosti u vodi.

Kategorije preparata se kreću od niske zaštite od UVB zraka SPF6 i SPF10, preko srednje (SPF15, SPF20, SPF25) do visoke (SPF30 i SPF50) i veoma visoke SPF50+. Značajno je da se bebe do 6 meseci ne izlažu direktno sunčevom dejstvu kao i da svi izbegavaju izlaganje suncu u periodu od 11 do 14 časova. Nanosite proizvod za zaštitu od sunca 20 minuta pre izlaganja suncu ravnomerno i u dovoljnoj količini. Obnavljajte sloj nekoliko puta u toku dana (posle kupanja, plivanja...). Preporuka je jedna boca od 170g dovoljna je za 5 mazanja.

Proizvodi za sunčanje ne remete sintezu vitamina D u koži. Osobe sa osetljivom kožom treba da koriste proizvode koji sadrže titanijum dioksid. Osobama sa aknama i masnom kožom se preporučuje primena alkoholnih gelova i laganih hidrantnih kremova.

Nadam se da su Vam ovi saveti koristili i da sada kada ste pripremili svoju kožu možete da iskoristite ostatak leta na zdrav način.

Autorka teksta: Mr. ph. Mina Miftari

 

Pogledajte kategoriju: Nega kože: Sunčanje i potamnjivanje

Trenutno nema komentara