Novosti
08.07.2019.

Ishrana - Osnova vašeg zdravlja

Sastojci savršenog šejka

Savremeno doba, tempo života, posao, želja za napredovanjem puni su stresa kojem smo izloženi svaki dan. Naš organizam trpi psihofizičke promene. Nekih smo svesni, nekih ne. One nastaju kao posledica umora, ali i loše ishrane. Kako je telu potreban odmor, tako mu je potrebna kvalitetna i dobro balansirana ishrana.

Zastanite, oslušnite svoje telo, pripremite zdrav obrok, jer sve to vodi kvalitetnijem životu i prevenciji bolesti.

Čini nam se da je najlakši i najbrži izbor pekara, brza hrana...ali verujte da nije. Dajte sve od sebe da izbegnete takav način ishrane. Uz malo truda i posvećenosti, navike u ishrani se mogu promeniti.

Za početak vam dajem predlog hranljivog šejka koji može da bude idealna zamena za doručak. Ovakav šejk je dosta hranljiv, namenjen je aktivnim osobama i jako brzo se sprema.

Sastojci šejka:

- Jedna banana

Banane su bogate vitaminima A, B1, B2, B6, C, zatim magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, kalijumom... Banane povoljno deluju na nervni sistem, povećavaju koncenrtaciju, opuštaju mišiće, regulišu nivo glukoze...
- Dve supene kašike ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice imaju hranljivu vrednost i nizak procenat šećera. Bogate su biljnim vlaknima koji pozitivno utiču na probavu, belančevinama, ali najviše vitaminima B2, B3, B6 i E, gvožđem i kalijumom.
- Jedna kašika meda

Med sadrži preko 70 različitih hranljivih satojaka. Bogat je aminokiselinima, neophodnim za normalno funkcionisanje ćelija, sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe...Med podiže imunitet, ima anantibakterijska, antifungicidna dejstva, smanjuje zamor, umiruje nervni sistem, pomaže kod zarastanja rana...
- Dve supene kašike malina

Najbolje da koristite sveže maline, ali možete i zamrznute ukoliko želite hladni napitak. Malina je bogata biljnim vlaknima, vitaminom C, B, E, folnom kiselinom, sadrži visok procenat pektina, tanina, flavanola, pa se malina smatra voćem koje ima jako antioksidativno i antikancerogeno dejstvo, ima dobar diuretički efekat, poboljšava cirkulaciju i pozitivno utiče na krvnu sliku.
- Jedna kruška

Kruška je bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima B, C. Sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, bor, gvožđe...
- Jedna supena kašika borovnica

Borovnica je bogata vitaminima C, E, B2 i B3. Sadrži antocijan, veoma jak antioksidans koji je najviše zaslužan za korišćenje borovnice u medicinske svrhe.
- 2 dcl mleka

Možete da birate obično ili čokoladno mleko, kome šta više odgovara, ili možete mleko zameniti vodom.

Izmešajte sve sastojke u blenderu i uživajte u kvalitetnom obroku.

Autorka teksta: Far. tehničar Jelica Todorović

Pogledajte kategoriju: Vitamini i suplementi

Trenutno nema komentara