Novosti
12.07.2019.

Hijaluronska kiselina i koliko je bitna našem organizmu

Hijaluronska kiselina se stvara u organizmu, a jedan deo unosimo i putem hrane

Hijaluronska kiselina je glikozaminoglikan, osnovni sastojak ljudskog tela. To je zapravo dug lanac ugljenih hidrata koji imaju sposobnost da zadrže ogromnu količinu vode. Jedan gram ove supstance u stanju je da za sebe veže čak 6l vode. Zajedno sa kolagenom i elastinom gradi vezivno tkivo i čini sastavni deo hrskavice, zglobova, tetiva… Sastavni je deo strukture kože, dajući joj hidrataciju gipkost i tonus. Vezuje vodu za sebe i zadržava je duboko u slojevima kože. Ima je u očima i jako je bitna za održavanje vlage oka. Takođe je jako bitna komponenta koja daje vlagu nazalnoj, oralnoj i vaginalnoj sluzokoži.

U preparatima Hijaluronska kiselina može biti životinjskog porekla i dobija se iz kreste petla ili kao rezultat biofermentacije (bakterijska biofermentacija). Koristi se za lečenje, kao pomoćno lekovito sredstvo i veliku primenu je našla u kozmetici.

U dermatologiji za lečenje promena na koži poput opekotina (cicatridina sprej), jedna je od supstanci za lečenje suve kože, a u kozmetičkim preparatima zbog hidrantnih svojstava usporava efekat starenja. Tako da je gotovo obavezan sastojak krema sa anti-age efektom. Razlikujemo kreme (Eucerin Hijaluron, LRP Hydraphase) i serume (LRP hydraphase serum, Vichy liftactiv fresh shot, Vichy mineral 89, Eucerin hyaluron-filler + elasticity serum) jer je u serumima obično fragmentisana tj. mnogo manje mase i samim tim ima sposobnost dublje penetracije i hidriranje dubljih slojeva kože. Hijaluronski fileri za popunjavanje bora na licu i vratu, podizanje i popunjavanje jagodica, usana itd.

U oftalmologiji se koristi nakon lakših intervencija i operacija kao i za zaštitu endotela rožnjače, za lečenje suvog oka kao i težih oblika, hronično suvog oka. Može biti sama ili u kombinaciji sa pantenolom radi bolje regeneracije (Hylo-comod, Hylo-gel, Hylo-care, Iridium A, Blue-gel A, Proculin tears, Trium…).

U otorinolaringologiji se koristi u vidu sprejeva za nos da bi se smirila i hidrirala iritirana i suva sluzokoža. Takođe može biti u kombinaciji sa pantenolom. (Hysan sprej baby, Hysan care sprej).

U reumatoligiji se koristi u vidu preparata za oralnu primenu (Joint MD revolution, Dietpharm Hijaluron direct, NOW Hijaluronska kis.) ili u vidu injekcija koje se direktno ubrizgavaju u zglob kolena da bi se povecala pokretljivost i zglob podmazao.

U ginekologiji se koristi u vidu vaginaleta da smiri iritaciju i pospeši epitalizaciju (Cicatridina vag., Ialuna vag., Intimo help vag.).

U stomatologiji je našla veliku primenu. Izuzetno dobre rezultate daje kod upaljene bukalne sluzokože, kod paradentopatije i lepo rešava problem bolnog nicanja zubića (Gengigel gel, sprej, rastvor i baby gel).

Hijaluronska kiselina se stvara u organizmu, a jedan deo unosimo i putem hrane. Hrana bogata Hijaluronom je životinjskog porekla i to delovi gde ima dosta vezivnog tkiva kao što su koža, zglobovi, hrskavica…

Bitno je napomenuti da određeni vitamini i minerali pospešuju stvaranje Hijalurona.

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena. To je jako bitno za naše zglobove, njihovu pokretljivost osobama koje pate od raznih oblika artritisa, za elastičnost i blistav izgled kože. Vitamina C ima dosta u paradajzu, kupusu, karfiolu, južnom voću… Što se tiče suplemenata uvek treba birati preparate sa postepenim oslobađanjem vitamina C tzv. “slow release” ili preparate gde je Vitamin C u obliku Natrijum ascorbata zbog velike iskoristljivosti. Svima je poznato da se deo iskoristi, a veći deo izluči urinom. Ovi preparati omogućavaju da se gotovo sav vitamin C zadrži u organizmu (N.W. vitamina C slow release 500mg, N.W. vitamina C slow release 1000mg, N.W. vitamina C 500mg za žvakanje, NOW Vit. C 1000, Solgar Vitamin C 500mg za žvakanje).

Magnezijum je neophodan za sintezu Hijaluronske kiseline. Takođe je sastavni deo zelenog pigmenta tj. hlorofila. Da bismo našem organizmu obezbedili dovoljnu količinu Magnezijuma trebamo jesti sve što je zeleno: spanać, brokoli, kupus, grašak…, a od voća banane, jabuke i kruške. Ako se ipak odlučimo za suplemente treba birati preparate gde je magnezijum u obliku citrata, jer je tako njegova iskoristljivost najbolja (Solgar Mg citrat, NOW Mg citrat).

Cink se vrlo često povezuje sa smanjenom količinom hijaluronske kiseline. Cink je mineral jako bitan za pravilno funkcionisanje organizma, jačanje imuniteta, zarastanje rana, sprečava uvećanje prostate, smanjuje rezistenciju na insulin, koristi se u lečenjeu steriliteta i impotencije jer utiče na stvaranje spermatozoida i testosterona, za otklanjanje belih pega na noktima, u tretmanu akni itd. Ima ga u semenu bundeve, krompiru, kikirikiju, pasulju, mesu... U suplementima se nalazi u dozama od 10 do čak 50mg, sam ili u kombinaciji sa vitaminom C. (Solgar Zn 10mg, Terranova Zn 15mg, N.W. Zn 10mg, NOW Zn 50mg.)

Ako obezbedimo svom organizmu dovoljnu količinu vode, tj vitamina C, Mg, Zn, znači da smo se potrudili da hidriramo svoj organizam iznutra i pomogli mu da sam stvori neophodnu količinu hijaluronske kiseline da bi funkcionisao na nekom zadovoljavajućem nivou i da bismo koliko toliko usporili proces starenja.

Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković
Apoteka Oaza zdravlja

Trenutno nema komentara