Novosti
14.07.2019.

Super hrana za super vek

Čak 90% bolesti, izuzev infekcija i nesreća, usko je vezano sa ishranom

Ishrana je, svakako, činilac koji najviše utiče na naše zdravlje a pravilna i zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog društva. Ponekad, ili vrlo često, nam se čini da su se, uz savremeni stil i način života u ovom super 21.veku, turbulentnom, užurbanom i zahtevnom, i naše navike privikle na takav ritam. Brzo spavamo, brzo volimo, mnogo radimo, a svakako ponajmanje obraćamo pažnju na ono što jedemo. Obrok često zovemo "obrok s'nogu", a da pri tome ni ne razmišljamo da li je zdrav ili ne... U današnje vreme i izobilju hrane, hrana nam je lako dostupna a da bi nas dodatno zavela da je što više jedemo, upotrebom pojačivača ukusa, veštačkih boja i aroma, lepo upakovana, ona postaje još ukusnija i lepša. Naizgled! Jer, gde je tu zdrava hrana koja hrani čoveka i održava ga zdravim?!

Po mišljenju nekih lekara, čak 90% bolesti, izuzev infekcija i nesreća, usko je vezano sa ishranom. Zdrav način života i zdrava/pravilna ishrana predstavljaju ekologiju duha i tela. Čovekovo zdravlje pa i kreativnost, efikasnost i raspoloženje direktno su uslovljeni načinom ishrane. Podsetimo se na trenutak poznate piramide ishrane koja je zapravo ključ zdrave ishrane. Po njoj se namirnice ređaju po važnosti i značaju koji imaju u pravilnoj ishrani pa se tako na postolju piramide, u najširem delu, nalazi voće i povrće/zeleniši. Iako su na dnu piramide ishrane, ne znači da imaju najmanji značaj za ishranu. Naprotiv, imaju najveći i najširi značaj i tu su da našem organizmu pruže neophodne vitamine i minerale kako bismo preživeli i uspešno se izborili sa svakodnevnim zadacima. Zbog toga treba da čine najveći deo naše ishrane. Sprat više, odmah iznad voća i povrća u piramidi ishrane nalaze se žitarice kao izvor ugljenih hidrata, a posredno i proteina. Ugljeni hidrati su izvor energije za naše telo. Najbolji izbor su ugljeni hidrati iz integralnih žitarica i testenina zato što oni predstavljaju izvor složenih ugljenih hidrata koji se sporije razlažu u proste šećere i time nas duže drže sitim. Naredni korak na piramidi pravilne ishrane čine proteini. Oni obezbeđuju izgradnju i obnavljanje ćelija u našem organizmu, a dobijamo ih uglavnom iz jaja, mleka i mlečnih proizvoda, mesa, ali i namirnica biljnog porekla. Zbog toga je važno obezbediti unos proteina iz različitih izvora. I, na samom vrhu piramide ishrane, u onom njenom najužem i najmanjem, ali i najslađem delu nalaze se šećeri i masti. Ishrana bez masti možda zvuči kao pravilna ishrana za mršavljenje, ali su masti takođe potrebne da potpomognu određene funkcije srca i mozga. Zbog toga treba obratiti pažnju pri odabiru/konzumiranju zdravih masti naspram nezdravih zasićenih masti.

Imajući sve ovo na umu, zašto je onda tako komplikovano hraniti se zdravo?! Verovatno i zbog svega navedenog sa početka teksta. Ali... sve se da popraviti! I to često mnogo lakše nego što mislimo! Odgovor, ili tajna, je: Superfood – super hrana! Ako smo mišljenja da se izraz "superhrana" upotrebljava samo za egzotične namirnice koje se ne mogu naći kod nas, prevarili smo se. Superfoods Greens – SF1, koji se može naći i u apotekama Oaza zdravlja, obezbeđuje dnevnu dozu voća, povrća/zeleniša pomoću 14 supernamirnica (alfalfa, ječmena i ovsena trava, spirulina, hlorela, moringa...). Predstavlja bogat izvor vitamina, minerala, fitonutrijenata, proteina, vlakana, hlorofila, prebiotika i ima izraženo alkalno dejsto. Zašto je to bitno? Za dobro zdavlje veoma je važna i pH vrednost organizma jer je kiselost organizma jedan od glavnih uzroka mnogih bolesti .Naravno, naš organizam poseduje mehanizam kojim održava savršenu ravnotežu, međutim ona može biti narušena usled raznih metaboličkih poremećaja izazvanih lošim životnim navikama i ishranom. Stručnjaci savetuju da se svakodnevni obroci sastoje od 75% “bazne” hrane i 25% “kisele”. A kada nismo u mogućnosti da naše obroke izbalansiramo na preporučen udeo, dodavanjem jedne merne dnevne doze SF1 u čaši vode ili bilo kog napitka, potažu ili bilo kom drugom kuvanom jelu, obezbeđujemo sve to kao i dnevnu dozu energije, vitalnosti i detoksikacije. Dodatni benefit, pored regulacije nivoa šećera i holesterola u krvi, regulaciji krvnog pritiska, je i podizanje/nalet energije i libida, bolji metabolizam, sam osećaj zdravijeg organizma… Sastojci u SF1 formulaciji, pored toga što su precizno odmereni što obezbeđuje da su i svi ispravno dozirani unutar dnevne doze, svi sastojci su sirovi, organskog porekla, bez aditiva i bez učešća genetski modifikovanih sirovina. Preparat je pogodan i za vegane. Imajući sve ovo i uvek na umu, raznovrsna ishrana je najbolja ishrana. Ne treba biti isključiv već uzimati iz svega ono što je najbolje za nas.

Sveobuhvatne promene u načinu života, uključujući i zdraviji način ishrane i redovno vežbanje, vode ka boljem psihičkom i fizičkom stanju. Naučno je dokazano da društveni ljudi sa mnogo prijatelja žive duže što je verovatno povezano sa redukcijom/odsustvom stresa koje prijatno društveno okruženje obezbeđuje. Zato ne treba zaboraviti da je mentalno zdravlje važan faktor naše lične stabilnosti i fizičkog zdravlja. A kako se bliži kraj godine i njeno neizbežno "sumiranje", možda je ovo najbolje vreme za razmišljanje o novom, zdravijem početku u sledećoj godini. Svaki januar donosi novu inspiraciju za neki novi početak, motivaciju za životnom promenom koja bi trebalo da nam kroz unapređenje životnog stila i zdravlja donese opšti boljitak. Zato se za kraj podsetimo jednim od Hipokratovih citata: "Neka vam hrana bude lek, neka vam lek bude hrana". Jer prevencija zdravlja je uvek bolja i jeftinija od lečenja. Naravno, sve to uz zdrav odnos prema samom sebi, prema drugima, uz zdrav duh i želju, uz zdrave emocije i stavove u životu koji se lakše održavaju kad jedete životnu, zdravu hranu!

Pogledajte Superfood proizvode:

- SF1 SUPERFOOD GREENS kapsule
- SF1 SUPERFOOD GREENS 225g
- SF1 SUPERFOOD GREENS 100g

Autorka teksta: mr.ph. Svetlana Krstić

Trenutno nema komentara