Novosti
15.07.2019.

Srebro - prirodni antibiotik i njegova primena

Egipatski lekari su za obradu rana koristili srebrne skalpele.

Srebro (lat. Argentum) je jedan od plemenitih metala. U prirodi se javlja u elementarnom stanju ili u jedinjenjima. Najbolji je provodnik toplote i elektriciteta. Mekano je, pa je lako za oblikovanje i pravljenje nakita. U medicini se koristi zbog svog antiseptičkog  efekta.

Srebro i njegova lekovita svojstva su poznata još od davnina. Egipatski lekari su za obradu rana koristili srebrne skalpele. Pre izuma frižidera u mleko se ubacivao srebrni novčić da bi se sprečilo kvarenje. U XVIII veku su lekari koristili srebrni prah za lečenje sifilisa. U XIX veku se srebro-nitrat koristio za suzbijanje infekcija i za zarastanje rana. Neki su lekari čak stavljali po kap tog rastvora novorođenim bebama u oči da bi prevenirali infekcije oka nakon porođaja. U XX veku počinju da se koriste srebrne komprese za previjanje rana. Međutim, jedna od loših strana srebra u ovom obliku je njegova kumulacija ispod kože, tzv. argirija ili siva koža. Zbog toga je pojava antibiotika potisnula primenu srebra.

Danas naučnici i dalje proučavaju srebro i njegovo antibakterijsko delovanje i pronalaze načine njegove primene. Istražuju se prednosti tzv. Nanosrebra i njegova primena u borbi protiv Ešerihije koli, čira na želucu, pa čak i kod malignih bolesti.

Istraživanja su dokazala da su srebrni joni efikasni u borbi protiv skoro 650 bakterija, virusa i gljivica i to bez razvijanja otpornosti odnosno rezistencije.

Kako to uopšte srebro deluje?

Smatra se da se zbog pozitivnog naelektrisanja srebro lepi za ćeliju bakterije i na taj način sprečava njihovu deobu i razmnožavanje. Takođe joni srebra se vezuju za enzime i inhibiraju ih, čime se narušava proces oksidacije ćelija. To znači da bakterija na taj način gubi sposobnost disanja, tj. ostaje bez kiseonika i umire. Moramo napomenuti da srebrni joni drugačije deluju na korisne bakterije, koje su jako bitne za funkcionisanje našeg digestivnog sistema. Istraživanja su vršena još 1971. godine i došlo se do izuzetnih rezultata. Joni srebra deluju selektivno, ne uništavaju crevnu floru, čak pozitivno utiču na nju.

Jako bitna karakteristika srebrnih jona je njihov izuzetno snažan uticaj na proces regeneracije što je jako bitno kod saniranja i zarastanja rana i opekotina.

Ruski naučnici su proučavali dejstvo srebra na žive organizme. Došli su do zaključka da je srebro aktivni mikroelement koji je neophodan i stalni sastavni deo tkiva živih organizama. Zaslužan je za brojne enzimske procese i učestvuje u sintezi hormona. Nekada je zemljište bilo u dovoljnoj meri obogaćeno srebrom. Konzumiranjem raznih kultura gajenih na tom zemljištu mi smo unosili sasvim dovoljno srebra. Danas zemljište se iscrpelo, tome je znatno pomoglo korišćenje raznih savremenih hemijskih i agrotehničkih mera i veštačkih đubriva. Sve to dalje uzrokuje deficit srebra u organizmu pa je neohodno nadoknaditi ga unošenjem dodatnih količina u vidu jonsko-koloidnih rastvora.

Nekoliko bitnih primena srebra:

- Skoro sve veće aviokompanije na svetu koriste srebrne filtere za pijaću vodu, kako bi sprečili razne infekcije.

- U Švajcarskoj se takođe koriste srebrni filteri za vodu, za kućnu i komercijalnu upotrebu.

- Amerikanci su nakon testiranja različitih sistema prečišćavanja vode, odabrali sistem na bazi srebra kao najefikasniji i koriste ga na svemirskim stanicama i letovima u kosmos.

Kod nas se srebro koristi:

- U vidu koloidnog srebra u preparatima za imunitet i to Srebrna voda

- U vidu spreja za grlo i to Srebrosept sprej za grlo, na bazi koloidnog srebra i etarskih ulja različitih biljaka. Pokazuje jake antiseptičke i protivupalne efekte.

- U vidu spreja za nos i to u kombinaciji sa etarskim uljima lekovitog bilja. Neki od tih preparata su Srebrospt sprej za nos i Srebrna kap Sinusan sprej za nos. Ovi preparati su pokazali izuzetne rezultate i kod polipa u nosu, zapušenog nosa, problemima sa sinusima itd.

- Komprese na bazi srebra su odličan izbor kod rana koje su inficirane i teško zarastaju, kod opekotina, pa čak i kod dekubitalnih rana. Postoje Atrauman Ag komprese u različitim veličinama 5x5, 10x10, 10x20.

- U vidu krema za dermalnu primenu, recimo Srebrna krema 30ml, koja je pokazala odlične rezultate kod psorijaze, zapaljenskih promena, čireva, bubuljica, poderotina, iritacija, opekotina, pa čak i kod boginja i herpesa.

- U nekim preparatima za brijanje i nakon brijanja da bi se sprečila iritacija kao što su Eucerin men pena za brijanje, Eucerin men gel za brijanje i Eucerin men after shave balzam.

- Silben nano sprej za rane je oblik praška u spreju, koji osim što deluje kao antiseptik, on i lepo zasušuje ranu pa je dobar izbor kod rana koje vlaže.

- U vidu srebro sulfadiazina u vidu kreme koja je registrovana koa lek i primenjuje se kod opekotina.

- Koristi se takođe u izradi pasta za zube, za upaljene i osetljive desni.

Naravno moramo da spomenemo i veliku primenu srebra u izradi nakita, lepota je uvek na prvom mestu.

Danas postoji sasvim dovoljno dokaza koji potvrđuju antibakterijsko, antivirusno, antimikotično i regenerativno delovanje srebra. Naša preporuka jeste srebro kao prva pomoć ili dodatak terapiji, ali to naravno ne isključuje odlazak lekaru.

Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković

Apoteka Oaza zdravlja

Ostali komentari

  • Bravoooo svaka Vam čast

    27.06.2020. 00:27