Novosti
16.07.2019.

Kurkuma - čudotvorac

Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka

 Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka, poreklom iz Azije. Pripada porodici đumbira, a najćešće se koristi kao začin. Koristi se i kao aditiv u proizvodnji sira, jogurta, putera, margarina i senfa.

Glavni aktivni sastojak kurkume je alkaloid kurkumin od koga i potiče izrazito žuta boja. Međutim pored kurkumina u korenu kurkume se nalaze i ugljeni hidrati, proteini, minerali, esencialna ulja i smole. Svi zajedno sinergistički deluju i pojačavaju dejstvo kurkumina. Kurkuma ima veoma široku lepezu delovanja: antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko, antikancerogeno... Postoji dosta naučnih radova i istraživanja koja ovo potvrđuju. Doktori danas često savetuju kao deo terapije i prevencije malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmera i dr.

Kao začin kurkuma se najčešće koristi za pripremu pilava i svih vrsta mahunarki jer sprečava nadutost i pospešuje varenje. Jedan je od osnovnih sastojaka u kariju, čija boja potiče baš od kurkume. Smatra se da biber pospešuje delovanje kurkume.

Sve danas poznate prirodne i alternativne medicine vode poreklo iz Ajur-vede. Ajur-veda je nauka o žuvotu. Ona opisuje povoljna i nepovoljna, a takođe srećna i nesrećna stanja života, zajedno sa onim što je dobro i loše za život, mere za njihovo dostizanje kao i sam život. Ajur-veda objašnjava lekovitost kurkume time što ona poseduje ljut, gorak i opor ukus i zagrevajuću energiju. Po Ajur-vedi ljut ukus ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti i toksina, pospešuje krvotok i varenje hrane. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, kožnih bolesti, upala i temperature. Eliminiše toksine, čireve, svrab, čisti matericu i uterus. Opor ukus steže i zaceljuje, zaustavlja krvarenja, jača zube i desni, ubrzava zarastanje rana i zaustavlja dijareju. Zagrevajuća energija zagreva telo, pospešuje pokretljivost zglobova i mišića, ubrzava metabolizam i daje lepši izgled kože. Zbog svega ovoga kurkuma se u Ajur-vedi koristi za lečenje kožnih bolesti, upalnih procesa u ustima i grlu, za razlaganje sekreta u sinusima i plućima, kod probavnih problema, za regeneraciju crevne flore, za regulaciju ciklusa i hormona, protiv cisti i tumora na jajnicima i materici, protiv mastitisa, dijabetesa, holesterola i gojaznosti.

U kineskoj narodnoj medicini kurkuma se od davnina koristi za lečenje slezine, jetre i želuca, za čišćenje krvnih sudova, kod povišenog krvnog pritiska, za smirenje bolova i za stimulaciju uterusa.

U Indiji se veruje da kurkuma poseduje energiju Božanske majke, pa se koristi u raznim ritualima. I dan danas mnogi ljudi u Južnoj Indiji nose kuglice od sušenog korena kurkume oko vrata kao talisman. Veruju da ih štiti od zlih duhova i donosi zdravlje i uspeh.

Zbog velike količine vitamina i minerala, kurkuma ima nespornu nutritivnu vrednost. Sadrži i vitamine B6 i B3, folnu kiselinu, a od minerala najviše kalijum, gvožđe i mangan. Takođe je odličan izvor prehrambenih vlakana. Ali, s obzirom na to da se jelu dodaje u količini najviše od jedne kašičice, kalorijska vrednost je u toj količini zanemarljiva.

Naravno kao i sa svakom drugom biljnom drogom ne treba preterivat. Svaka droga u određenoj količini može biti lek a u nekoj drugoj čak može biti i otrov. Preporuka za korišćenje kurkume je jedna kašičica dnevno rastvorena u maslinovom ili kokosovom ulju i to na prazan stomak.

Danas se kurkuma u dijetetskim suplementima savetuje najčešće kod upalnih procesa na zglobovima, jedan od poznatijih preparata je Kurkuma plus zglob fit. Pored njega imamo i Solgar curcumin, koji se ističe malom veličinom čestica koje omogućavaju maksimalnu rastvorljivost, iskoristljivost i brz metabolizam. Naravno, možemo probati sami da pravimo kombinacije u salatama, sa povrćem, u mleku i nađemo sami nama najbolji način da unosimo svakog dana jednu kašičicu kurkume u naš organizam. Testirajmo mesec dana kurkumu kako deluje i sebe koliko smo istrajni i uporni!

Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković
Apoteka Oaza zdravlja

Trenutno nema komentara