Novosti
01.08.2019.

Probiotici - pravilna primena

Kako izabrati pravi probiotik?

U doba velikog broja preparata koji nam služe za prevenciju i održavanje zdravlja, preparati probiotika su ubedljivo među najbrojnijima. Gotovo da nema časopisa ili emisije koje se bave zdravljem a da se probiotici ne pomenu. Iako su otkriveni pre više od sto godina, njihova važnost i širok spektar primene doživljavaju ekpanziju u zadnjoj deceniji. Pitanje se samo nameće - kako izabrati pravi probiotik, kada ga i kako treba uzimati.

Ali prvo da definišemo šta su probiotici. Probiotici su živi mikroorganizmi (bakterije i kvasnice). Kada se uzimaju u dovoljnoj količini imaju pozitivan uticaj na naše zdravlje. Mogu sadržati različite probiotske kulture ili mešavine nekoliko bakterijskih kultura. Svaki probiotik mora imati oznaku koja odražava specifičnu vrstu, soj bakterije i količinu. Oznake nam služe za njihovo razlikovanje prema delovanju na određeni zdravstveni problem. Probiotici moraju biti formulisani tako da probiotski sojevi koji se nalaze u njima ostaju otporni na dejstvo želudačne kiseline i žučnih soli, kako bi u dovoljnoj količini došli do crevnog trakta i ispoljili svoj efekat.

Na sam pomen probiotika njihovo dejstvo se vezuje na zaustavljanje dijareje, ipak njihov uticaj na naše zdravlje je mnogo veći. Naime, naš probavni sistem predstavlja jedan složeni sistem u kome domaćin i crevna mikroflora žive u ravnoteži. Mikrofloru čine svi mikroorganizmi u crevima, i to u najvećoj meri anaerobne bakterije, ali i gljivice (kvasci), prabakterije, virusi i protozoe. Mikroflora je važna za regulaciju i razvoj funkcije imunog sistema, zaštitu od infekcija, odbranu od alergena i patogenih mikroorganizama. Do narušavanja mikroflore može doći usled: bolesti, stresa, pod dejstvom lekova (pre svega antibiotika), alergija, unosa prevelikih doza alkohola... Kada se ravnoteža naruši, u pomoć nam dolaze probiotici! Kako to oni pomažu? Probiotici ne mogu da zamene našu prirodnu mikrofloru, ali će obavljati njenu funkciju i time omogućiti da se ona oporavi i zatim se vrati obavljanju svojih vitalnih funkcija.

Probiotik ili prebiotik- da li je to isto? Često ćemo čuti ili od farmaceuta u apoteci ili videti na pakovanju da probiotik sadrži i prebiotik. Prebiotici su zapravo vlakna koja služe kao hrana za mikroorganizame u crevima ali i samim probioticima, Koriste se kao njihova alternativa ili kao podrška probioticima. Preparate koji sadrže i probiotik i prebiotik nazivamo -sinbiotik. Npr. Multilac cps- probiotske bakterije + oligofrukoza, EsenBak cps. i EsenBak forte cps. - sadrže inulin, Prolife preparati-glukooligosaharid...

U svakoj od naših apoteka možete pronaći veliki izbor probiotika, a farmaceut će vam pomoći da pronađete adekvatan preparat za vaše tegobe. Jer, kao što smo već napisali, sojevi bakterija koji ulaze u njihov sastav odredjuju koji ćete probiotik koristiti za vase stanje. Najveći broj probiotskih preparata sadrži sojeve:

-Lactobacillus acidophilus - zaslužni su za varenje, apsorpciju hranjivih materija, jačanje imuniteta, kod grčeva u stomaku, gasova, nadutosti i dijareje (Linex cps, Linex forte cps, Now acidophilus 2 billion cps.). Ulaze i u sastav vaginalnih probiotika (Vagilact) i mogu se koristiti istovremeno sa antigljivičnom terapijom
-Lactobacillus plantarum -bakterije sposobne da proizvode hidrogen peroskid, jedinjenje koje naš organzam koristi za borbu protiv mikroorganizama koje unosimo hranom. Podrška je i zdravom imunitetu kod odraslih (Flobian cps, Enterobiotik cps...)
-Lactobacillus rhamnosus je bakterija sposobna da preživi na nepristupačnim mestima. Ulazi u sastav mnogih preparata (Probiotic cps, Probiotic forte cps, Waya LGG cps. itd) koji su dokazano efikasni kod akutnih dijareja i u sprečavanju dijareja izazvanih antibioticima. Takođe jedan od najčešćih sojeva koji su važni za održavanje raznoteže vaginalne flore.
-Bifidobacterium bifidum je prva bakterija koja nastanjuje creva ljudi. Pomaže u razlaganju složenih ugljenih hidrata,masti i proteina tokom varenja. Dobra je za varenje, asporpciju minerala i za olakšavanje simptoma putničke dijareje
-Bifidobacterium infantis je vrsta probiotika koja smanjuje naduvenost i probleme sa tvrdom stolicom i zatvorom (Bio-Kult probiotik - pored B.infantis sadrži jos 13 bakterijskih kultura koji se preporučuju kod sindroma preosetljivih creva, upalnih procesa creva, dugotrajne upotrebe antibiotika)
-Bifidobacterium longum je soj koji je najrasprostranjeniji u gastrointestinalnom traktu. Razlaže ugljene hidrate i neutrališe toksine. Koristan za detoksikaciju i jačanje imuniteta (Now 8 Billion Acidophilus &Bifidus cps.)
-Saccharomyces boulardii - nije bakterija nego vrsta kvasne gljivice, ali ima probiotsko dejstvo. Pored toga što je zaslužna za lečenje i prevenciju putničke i dijareje izazvane antibioticima može pomoći i kod kožnih problema posebno u tretmanu akni uz propisanu terapiju. (Bulardi cps, Bulardi junior, Bulacol cps, Flonivin plus...
• Probiotik i antibiotik
Više puta smo naglasili da se uz antibiotsku terapiju savetuje uzimanje probiotika. Naime osim što deluju na štetne bakterije, antibiotici narusavanju našu crevnu floru i dovode do stomačnih tegoba i dijareje, a uz to stvaraju i plodno tlo za prekomeran razvoj gljivica - kandide. Ako se pitate koji probiotik piti uz antibiotik, prva preporuka je Saccharomyces boulardii koja sprečava širenje kandide i Lactobacillus rhamnosus koja olakšava stomačne tegobe. Vaš farmaceut će vam obavezno naglasiti da je važno napraviti razmak od 2 sata izmedju uzimanja probiotika i antibiotika i dati savet o dužini primene probiotika.
• Probiotici - sa nama kroz celo odrastanje
Sa probioticima se može početi još u najranijem periodu života. Probiotici se dodaju adaptiranom mleku radi podsticanja imuniteta kod beba koje nisu dojene. Dokazana je smanjena pojava atopiskog dermatitisa kod beba čije su majke u trudnoći pile profilaktički probiotike. U našim apotekama možete pronaći Omnibiotic Panda - probiotik koristan kod: nadutosti stomaka trudnica (meteorizma), dijareje i/ili konstipacije kod trudnica, sindroma iritabilnog kolona, sprečavanja pojave atopijskog dermatitisa novorođenčadi (kada se uzima tokom trudnoće), digestivnih poremećaja kod novorođenčadi, kao i pojave nadutosti i kolika kod novorođenčadi.

Deci sklonoj alergijama, atopijskom dermatitisu, čestim sezonskim respiratornim infekcijama preporučuje se upotreba probiotika. Za atopijski dermatitis dece i odraslih koriste se Latopic kapsule bogate mešavinom bakterija mlečno-kiselinskog vrenja, koje pomažu oporavku crevne barijere tako što pospešuju sekreciju mukusa i održavaju mikrobiološki i imunološki balans, što ima pozitivan efekat na tok AD. Preporučuje se primena u trajanju od 3 meseca.
Ispitivanjem efekta probiotika na pojavu gripa i prehlade kod predškolske dece, ispostavilo se da svakodnevna konzumacija probiotskih bakterija u zimsko doba može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade. Spomenuta studija testirala je uticaj dve vrste bakterija, Lactobacillus acidophilusa i Bifidobacterium animalisa. Autori zaključuju da najefikasniju odbranu od gripa i prehlade pruža istovremeni unos oba probiotska soja.
Starija populacija je podložnija lošem stanju crevne flore zbog smanjenog broja dobrih bakterija, a povećanog broja loših bakterija, poput Clostridium, i drugih fakultativno anaerobnih i G-bakterija. Promene crevne mikroflore kod starijih ljudi mogu za posledicu imati inflamaciju u crevima koja vodi ka drugim GIT smetnjama, padu imuniteta, brojnim hroničnim bolestima, uključujući kancer, metabolički sindrom, dijabetes, artritis.

Dakle, da zaključimo, da bi probiotici imali optimalan efekat, ključno je da za sebe izabereno pravi probiotiki da ga koristimo u dovoljnoj količini i dovoljno dugo.

Tada možemo očekivati:
-jači imunitet
-bolje varenje
-više energije
-manje gripa i prehlade
-zdraviju kožu

 

 

 

Dipl. Farm. Nevena Stanišić

 

ZU Ap Oaza zdravlja

Ostali komentari

  • Najbolje objasnjenje koje sam ikada procitala. Bravo za g. Nevenu Stanišić

    05.08.2021. 10:24