Novosti
20.07.2019.

Koenzim Q10

Zašto je sve važan koenzim Q10?

 Kada kažemo koenzim Q10, prva asocijacija su nam kreme za lice. Međutim Q10 je daleko bitnija supstanca u našem organizmu.

Koenzim Q10 ili ubihinon je supstanca koja se normalno nalazi u našem organizmu i to u ćelijskim mitohondrijama. Zadužen je za proizvodnju energije, odnosno deluje kao katalizator i omogućava pretvaranje hrane u energiju. Tako da možemo reći da je neophodan za funkcionisanje svih bioloških procesa u organizmu

Organizam sam sintetiše koenzim Q10, ali se taj proces vremenom smanjuje, naročito posle 30 godine. Potvrđeno je da je najveća koncentracija koenzima Q10 u organizmu između 20 i 25 godine. Posle 35 godine dolazi do značajnog pada njegove koncentracije, što se povezuje sa slabljenjem funkcije jetre. Sa 40 godina ga ima čak 30% maje i tada obavezno treba savetovati uzimanje koenzima Q10 u vidu dijetetskih suplemenata. Do pada koncentracije koenzima Q10 utiču i drugi faktori kao što su: stres, pad imuniteta, loša ishrana, infekcije, hronične terapije, kao i neki lekovi npr. statini koji se koriste u terapiji povišenog holesterola. Statini inhibiraju tj koče sintezu koenzima Q10. zbog toga je obavezna preporuka svim osobama koje koriste statine, dodatak koenzima Q10 u vidu suplemenata, kako bi olakšali svom organizmu i kako bi se osećali bolje.

Koenzim Q10 možemo uneti i hranom, ali zbog svoje lipofilnosti i velike molekulske mase, apsorpcija iz hrane je spora i ograničena. Najviše ga ima u srcu, jetri, pankreasu, zapravo u onim organima koji najviše posla imaju. Istražujući o količini koenzima Q10 u namirnicama naišla sam na jednu zanimljivu tabelu u kojoj je prikazano koliko Koenzima Q10 ima u 100 gr proizvoda. Jedino što treba dodati je da se određena količina uništi termičkom obradom.

Koenzim Q10/mg u 100g sirove namernice

Maslinovo ulje 16,40   Kikiriki 2,70
Ulje koščica grožđa 13,70 Pistaći 2,00
Pileće srce 12,40  Orasi 1,90
Svinjsko srce 12,10  Bademi 1,90
Goveđe srce 11,00   Suncokretovo ulje 1,90
Skuša 5,50  Lešnici 1,70
Goveđa džigerica 4,50  Brokoli 1,50
Svinjska džigerica 4,30 Bele ribe 1,30
Susam 4,10  Avokado 1,00
Sardine 3,50  Karfiol 0,90
Peršun 3,40  Spanać 0,80
Goveđe meso 3,30 Losos 0,60
Svinjsko meso 3,10  Tuna 0,20


 

Ova tabela nam samo govori koje namirnice trebamo uvrstiti u ishranu ukoliko ih ne koristimo, ali takođe nam govori i da koliko god se trudili da ishranom podignemo koncentraciju koenzima Q10, to nam ne može biti dovoljno u nekim kasnijim godinama i svakako bi ga trebalo dodati u vidu dijetetskih suplemenata. Sa druge strane preparati pokazuju veliku efikasnost i toleranciju. Uzimaju se u dozama od 10 do čak 3000mg dnevno. Jedini neželjeni efekti koji se mogu javiti su glavobolja i blagi gastrointestinalni simptomi prolaznog karaktera u vidu mučnine, nadimanja, povraćanja i dijareje.

Zašto je sve važan koenzim Q10?

• Ima jako antioksidativno delovanje! Antioksidansi štite organizam od slobodnih radikala, prevenirajući prevremeno starenje i smanjujući rizik od mnogih bolesti.

• Štiti krvne sudove! Povećava elastičnost krvnih sudova i sprečava oksidaciju lošeg holesterola, a samim tim sprečava i stvaranje plaka, koji je osnovni razlog nastajanja ateroskleroze. A ateroskleroza je opet uzrok nastajanja gotovo svih kardiovaskularnih bolesti kao što su visok krvni pritisak, angina pektoris, infarkt...

• Doprinosi boljem radu srca! Poboljšava cirkulaciju i daje energiju što je jako bitno kod ishemijske bolesti srca. Jedan izuzetan preparat kao podrška kardiovaskularnom sistemu je Orthomol cardio. On naravno pored vitamina, minerala, aminokiselina, omega-3 masnih kiselina u svom sastavu ima i koenzim Q10.

• Vrlo je bitan za imunitet! Zapravo ubrzava imuni odgovor na viruse i bakterije koje na neki način dospevaju u naš organizam. Dosta kompleksnih preparata za imunitet u svom sastavu ima i koenzim Q10 jedan od njih je Suprayn fast u vidu granula koje se otapaju direktno na jeziku. U vidu tableta bih spomenula Italijanski multivitaminski preparat Esi multicomplex uomo.

• Daje energiju! Samim tim poboljšava moždane aktivnosti i pamćenje, poboljšava fizičku izdržljivost, naravno bolje funkcionisanje i opšti osećaj.

• Usporava razvoj Parkinsonove bolesti! Naučne studije su potvrdile da visoke doze koenzima Q10 usporavaju razvoj Parkinsonove bolesti čak i do 40%.

• Pomaže kod neplodnosti! Smatra se da poboljšava kvalitet semene tečnosti i smanjuje gubitak jajnih ćelija kod žena. Odlična je podrška planiranju porodice i jedan od odličnih preparata je Orthomol fertil.

• Može da pomogne kod migrena! Pospešuje cirkulaciju i smanjuje inflamaciju i na taj način pomaže kod migrena gde su ovo uzroci nastajanja. Ne pomaže kod migrena usled stresa i spazma vratnih mišića.

• Povoljno utiče kod dijabetesa! Dokazano je da pospešuje senzitivnost ćelija na insulin i reguliše nivo šećera u krvi.

• Protiv starenja i za podmlađivanje kože je odličan izbor! Zbog svog antioksidativnog efekta odlična je pomoć kod sunčanja i razornog delovanja UVA i UVB zraka. U kozmetičkim antiage preparatima je našao široku primenu kako u preparatima za žene tako i za muškarce. Najpoznatiji antiage preparati za žene su Eucerin Q10 krema za suvu kožu, Q10 fluid za mešovitu kožu , Q10 antirid za zonu oko oka i Q10 noćna krema, a za muškarce Eucerin men anti-age krem.

• Povoljno utiče na regulaciju telesne temperature! Opadanjem koncentracije koenzima Q10 dolazi do niže telesne temperature posebno kod žena i stalnog osećaja da nam je hladnno.

• Izuzetna je podrška sportistima! Obezbeđuje veliku količinu energije, samim tim povećava izdržljivost i omogućava lakši oporavak. S obzirom da ga sportisti dosta troše neophodna je konstantna suplementacija, jedan od boljih preparata je Orthomol sport.

• Pozitivno utiče na alergije! Dokazano je da utiče u kontroli nivoa histamina, pa na taj način može pomoći kod alergija i asmatičarima.

• Otklanja hronični umor i utiče na redukciju telesne težine! Daje enregiju, ubrzava metabolizam, utiče na lučenje insulina, što sve za posledicu ima smanjen apetit i smanjenu potrebi za slatkišima.

Nekoliko preporuka za suplementaciju:

Solgar nutri-nano CoQ10, u ovom preparatu je koenzim Q10 u dozi od 30mg. Zbog slabe bioraspoloživosti ovaj preparat se izdvaja izuzetno malim česticama veličine 30nm. Zbog toga je mehanizam apsorpcije koenzima gotovo indentičan apsorpciji masti. Istraživanja su pokazala da koenzim Q10 u ovom preparatu ima tri puta veću bioraspoloživost od koenzima Q10 u prahu i dva puta veću bioraspoloživost od koenzima Q10 u uljnoj bazi.

NOW CoQ10 cps 60x30mg gel kapsule su u pitanju, što znači da je koenzim Q10 rastvoren u ulju pa ga zbog bolje resorpcije treba uzimati uz obrok.

NOW CoQ10 cps 50x50mg takođe su u pitanju gel kapsule samo u većoj dozi, naravno uzimanje uz obrok.

NOW CoQ10 cps 50x100mg, doza od 100mg, po meni optimalna dnevna doza za sve osobe preko 40 godina.

Jarrow Q-absorb Co-Q10 cps 30x100mg, američki preparat koenzima Q10 u softgel kapsulama. Takođe isti proizvođač radi koenzim Q10 i u dozi od 30mg samo je veći broj softgel kapsula u pakovanju.

Od domaćih proizvođača imamo

Anafarm CoQ10 cps 30x30mg, cps 30x10mg i cps 30x100mg. Proizvode se od kvalitetnih, prirodnih, uvoznih sirovina, dobijenih biofermentacijom, što znači da sadrže 99% čistog koenzima Q10. Ne sadrže gluten i druge alergene.

Strong nature koenzim Q10 30x100mg, ovaj preparat je na akciji, tj kupovinom jedne kutije drugu dobijate gratis.

Strong nature koenzim Q10 30x30mg i ovaj preparat je takođe na akciji, kupovinom jednog dobijate drugu kutiju gratis.

Olakšajmo sebi i svom organizmu funkcionisanje, dodajmo ono što nedostaje na vreme. Već posle 35 godine možemo uzimati manje doze i tako održavati neki optimalni nivo. Ako smo već na statinima i prešli 45 godina optimalna doza bi nam bila 100mg. Već nakon 3 do 5 dana osećaj iscrpljenosti je znatno manji, a produktivnost bolja.

Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković

Apoteka Oaza zdravlja

Trenutno nema komentara