Novosti
22.07.2019.

SUVA KOŽA

Šta se to dešava sa kožom pa kažemo moja koža je suva?

 Koža je naš najveći organ. Smatra se da je površine oko 2 kvadratna metra, težine oko 3kg, a debljina kože varira od 0,5 do 5mm, tanja je na unutrašnjem delu podlaktice, a deblja na izloženim mestima kao što su tabani.

Kako će naša koža izgledati i da li će biti zdrava zavisi od više faktora: rada unutrašnjih organa, žlezda sa unutrašnjim lučenjem, stresa, delovanja sunčevih zraka, hladnog vazduha, pušenja... Možemo reći da je koža zajedno sa svojim dodacima kosom i noktima, ogledalo našeg zdravlja, ishrane, kulture, navika...

Uloga kože je višestruka. Zaštitna uloga pre svega, ne dopušta mikroorganizmima i prljavštini da prodru u naše telo, reguliše telesnu temperaturu znojenjem, luči vitamin D, preko nje osećamo pritisak, bol, dodir, toplotu, hladnoću...Posebno bih naglasila psihološki, odnosno socijalni momenat, jer utiče na to kako se osećamo. Sa zdravom i lepom kožom se osećamo bolje, sigurnije, imamo više samopouzdanja, lepi smo prvo sebi!

Svaka promena na koži ima svoj uzrok. Osim što lečimo simptome, moramo naći uzrok i delovati i na njega. Nekada je uzrok genetska predispozicija ili godine i u tim situacijama je neizbežno delovati samo na posledice, tj možemo da probamo da usporimo nešto što je za nas mogli bismo reći prirodno.

Šta se to dešava sa kožom pa kažemo moja koža je suva? Šta znači suva koža?

Suva koža može biti dehidrirana, mogu da joj nedostaju lipidi, a može biti i sve odjednom, takođe može biti i osetljiva, a najčešće suva koža je i osetljiva. Da bismo ovo razumeli moramo prvo da znamo od čega se naša koža sastoji.

Koža se sastoji iz tri osnovna sloja: Epidermis (površinski sloj), Dermis (središnji sloj) i Hipodermis (potkožni sloj). Epidermis je površinski sloj, ima zaštitnu ulogu i on predstavlja barijeru odnosno granicu između organizma i spoljašnje sredine. U Dermisu ili središnjem sloju se nalaze lojne i znojne žlezde, koren dlake, kolagena i elastična vlakna, nervi i krvni sudovi. Hipodermis ili potkožni sloj se uglavnom sastoji od masnog tkiva, različite je debljine i čuva toplotu organizma tj. predstavlja izolaciju tela. Sve promene koje se dešavaju i narušavaju izgled naše kože se uglavnom dešavaj u dermisu odnosno središnjem sloju, ali promene u dermisu se dešavaju ako je narušen epidermis ili usled nekih unutrašnjih faktora. Gubitak vode i lipida dovodi do dehidratacije i suvog izgleda, a smanjenjem kolagenih i elastičnih vlakana stvaraju se bore i koža postaje opuštena.

Neki zdravstveni problemi kao što su dijabetes, hipotireoza, bolest bubrega, mogu biti razlog suve kože. U ovakvim slučajevima bilo šta što mi nanesemo na kožu nije rešenje i to nam je znak da se moramo obratiti dermatologu i zatražiti pomoć, eventualno lekaru opšte prakse koji bi nas uputio na neophodne analize i dao savet šta treba raditi i kako otkloniti uzrok problema.

Suva koža se može javiti kod svih uzrasta i vrlo je česta pojava. Prepoznaćemo je po svrabu, osipu, crvenilu, perutanju, u težim slučajevima ljuspanju koje prati proliferacija. Javlja se na svim delovima tela, a najčešće na izloženim površinama kao što su laktovi, kolena, šake, stopala i lice, a suva koža lica može biti uzrok pojave bora.

Razlikujemo tri tipa suve kože: blago suva koža, suva koža i izrazito suva koža.

Kod blago suve kože se tek ponekad oseti zatezanje i imamo osećaj da nam je koža gruba. To je prvi znak da treba reagovati i pomoći koži različitim preparatima. Razlog su najčešće spoljašnji uticaji hladnoća ili toplota, pa u zavisnosti od toga biramo i preparate. Zimi koristimo hranljive zaštitne kreme, a leti kreme sa spf-om. Kreme za zimu, za lice i telo koje mi preporučujemo na osnovu dugogodišnjeg iskustva su: Vichy aqualia thermal dyn rich krema, LA ROCHE POSAY Hydrane riche krema, Eucerin Aquaporin active bogata hidrantna krema, NUXE bogata hidrantna krema, NUXE Hidrantni losion za telo, Dr Grandel Hydro- active moisturizer 24h krema, Dr Grandel Hydro- active hyaluron body moisturizer, Avene hydrance optimale rich, a za leto: Eucerin Hyaluron- filler CC krema spf15, Eucerin aquaporin active spf25, NUXE suvo ulje je izuzetno posle sunčanja i za kožu i kosu, Vichy ideal soleil krema spf50, Avene hydrance optimale tonirana spf30, Avene sun mineralno mleko F50, Avene hydrance optimale rich uv spf20.

Suva koža, već poćinje da svrbi, izgleda ispucalo i možemo nazirati ljuspe. To nam je znak da je veća dehidratacija u pitanju, ali nam sad već nedostaju i lipidi. U svakom slučaju ovde su nam potrebne bogatije teksture koje u sebi sadrže ureu, lipide, hijaluron. Preporuka bi bila Vichy nutrilogie 1 krema, La Roche- posay nutritic intense krema, Avene cold krema,Eucerin dnevna krema sa 5% uree, Eucerin lipo- balance krema, Eucerin hyal- urea dnevna krema, Vichy maska hidrantna, Nuxe hidrantni serum, Nuxe hidrantna SOS maska.

Izrazito suva koža je jako ispucala, svrab je jako izražen i ona nam već predstavlja problem u svakodnevnom funkcionisanju, mogu se javiti i upalne promene. Rešenje mogu da budu regenerativne bogate kreme, ali vrlo često nisu dovoljne, pa je poseta dermatologu neophodna. Kada se upalni proces smiri moramo znati da nije kraj problema. Tada smo samo problem doveli u neko stanje koje je prihvatljivo, ali redovna nega je neophodna kako bi sprečili nastanak istog problema ponovo, odnosno kako bismo produžili period remisije. Kreme koje biste koristili nakon kortikosteroida ili ako biste pokušali da izbegnete kortikosteroide su: Avene xeracalm baum, Avene cicalfate krema, La Roche- posay lipikar baume ap+, A-Derma exomega emolijentni balzam, Vichy nutrilogie 2 krema, La Roche- posay nutritic intense riche krema, Nuxe bogato čarobno ulje.

Takođe moramo napraviti razliku između osetljive i netolerantne kože. Osetljiva koža je koža koja reaguje lako na toplotu, hladnoću, to je onaj tip kože koja kada se počešete ostaje dugo crvena i zahteva konstantnu negu jer je moramo zaštititi od spoljašnjih uticaja. Netolerantna koža za razliku od osetljive je osetljiva na preparate, nju ne možete negovati bilo kojom kremom, ona lako odreaguje na preparate, parfeme, parabene i dr. Znači osetljiva koža ne mora biti netolerantna, dok je netolerantna najčešće i osetljiva. Preparati za osetljivu kožu su: La Roche- posay Redermic C krema, Eucerin ultrasenzitiv krema, Nuxe merveillance bogata hranljiva krema, Nuxe nuxellence anti-age fluid, Eucerin Q10 dnevna krema, Avene hydrance optimale tonirana riche, Avene hydrance optimale rich. Kad je netolerantna koža u pitanju izbor je ograničen, ali preparati namenjeni netolerantnoj koži su zaista izuzetni, neki od njih su: Avene tolerance extreme krema, La Roche- posay toleriane sensitive krema, La Roche- posay toleriane ultra krema, La Roche- posay toleriane ultra eye krema.

Jako je bitno proceniti dobro svoj tip kože kako bismo znali koje preparate trebamo birati. Vrlo često nezadovoljstvo nekim preparatom zapravo nam češće ukazuje na loš izbor pre nego na loš kvalitet preparata. Treba voditi računa o tome da li je koža dehidrirana, bez lipida, bez kolagena i elastina, osetljiva, možda netolerantna, obratiti pažnju na alergije, godine i naravno obavezno voditi računa o kvalitetu života, ishrani, rešiti se cigareta, alkohola, zaštititi kožu od sunca i hladnoće...Naravno pored nege jako je bitno i čišćenje odgovarajućim preparatima. Posao nije lak, ali možemo da probamo da pomognemo.

Ako niste sigurni u svoju procenu u apoteci Oaza zdravlja u Bulevaru Despota Stefana možete zakazati pregled. Pregledi su besplatni, rade ih dermatolozi sa velikim iskustvom, objasniće vam vaše trenutno stanje, dati savete za negu, i skrenuti pažnju o čemu treba voditi računa.

Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković
Apoteka Oaza zdravlja

Trenutno nema komentara