Novosti
30.07.2019.

Astaxantin - crveni pigment koji će učiniti da zablistate

Zašto su nam antioksidansi bitni?

Astaksantin je crveni pigment iz grupe karotenoida. U hrani ga najviše ima u lososu, škampima, jastogu, rakovima a upravo od astaksantina i potiče njihova ružičasta boja. Najbolji izvor astaksantina je mikroalga Hematococcus pluvialis. Naš organizam ga ne može sintetisati pa ga jedino možemo uneti hranom ili suplementima. Zanimljivo je spomenuti da ružičasta boja perja Flamingosa takođe potiče od astaksantina.

Astaksantin je izuzetno snažan antioksidans. Najjači je među karotenoidima i pokazuje čak 550 puta jači efekat od vitamina E, a od beta karotena je 10 puta jači. Može da prođe krvno moždanu barijeru pa je zbog toga jako važan za nervni sistem, a takođe prolazi krvno-retinalnu barijeru što dosta doprinosi zdravlju oka.

Zašto su nam antioksidansi bitni?

Svakodnevni život, preterano sunčanje, stres, alkohol, pušenje, sve to dovodi do stvaranja slobodnih radikala. Do sada smo naučili da se najbolji rezultati protiv slobodnih radikala postižu upravo antioksidansima. Slobodni radikali u našem organizmu nastaju svakodnevno, ali se takođe i neutrališu, to naš organizam sve sam odradi za nas. Problem nastaje kada se oni stvaraju više nego što organizam može sam da reši. To su molekule koje imaju jedan ili više slobodnih elektrona u svom poslednjem omotaču i kao takvi su nestabilni. Antioksidansi daju elektron i na taj način neutrališu slobodne radikale. Ali osim što neutrališu, antioksidansi sprečavaju nastajanje slobodnih radikala, što našem organizmu dodatno olakšava posao. Takođe oni i popravljaju štetu nastalu na ćelijama dejstvom slobodnih radikala. Antioksidansi su od izuzetne važnosti za naš organizam, usporavaju proces starenja, izuzetno bitni za zdravlje kardiovaskularnog sistema, snižavaju količinu holesterola, izuzetna prevencija nastanku karcinoma, podižu imuni sistem itd.

Astaksantin kao najjači i najbezbedniji odnosno bez nuspojava možemo uzimati tokom cele godine. Smatra se da bi ga trebalo uzimati minimum mesec dana u kontinuitetu u dozi od 4mg pa čak do 12mg dnevno. Minimum mesec dana da bi se podigao nivo u organizmu i da bi se osetili rezultati, ali je preporuka tri meseca, pa se po želji može praviti pauza. Trebalo bi ga uzimati uz obrok koji sadrži masti, jer je on rastvorljiv u mastima i na taj način se bolje resorbuje. Češće ga preporučujemo leti jer sunčanjem može doći do oštećenja kože i do veće produkcije slobodnih radikala, tako da je izuzetna podrška u letnjem periodu. Osim što ima anti-age efekat, daje elastičnost koži, štiti DNK, sprečava upale, povećava plodnost, ubrzava proces oporavka, pomaže zaceljivanju rana, doprineće da se uopšte osećamo bolje, vitalnije, imaćemo više energije...

Da li u bilo kom slučaju treba biti oprezan?

Već smo rekli da nema kontraindikacija i da ga možemo uzimati tokom cele godine. Ali kod asmatičara, osoba na hormonskoj terapiji i pacijenata koji uzimanju lekove protiv holesterola treba biti oprezan. Mišljenje je da ovim osobama treba savetovati da nakon mesec dana upotrebe astaksantina naprave pauzu.

Na našem sajtu možete pogledati preparate:

Solgar astaxantin 5mg - poreklom iz alge Haematococcus pluvialis, ne sadrži šećere, veštačke boje, konzervanse, takođe bez glutena, kvasca, pšenice i soje. Pakovanju je 30 sofgel kapsula i uzima se jednom dnevno uz obrok.

NOW astaksantin 4mg - takođe poreklom iz alge Haematococcus pluvialis. U pakovanju je 60 softgel kapsula, uzima se jednom dnevno uz obrok.

Save oli plus je izuzetan preparat protiv holesterola. Sadrži Omega- 3 masne kiseline dobijene iz ulja račića, koenzim Q10 i naravno astaksantin. U pakovanju je 30 kapsula, takođe se uzima jednom dnevno uz obrok.

Pomozite vašem organizmu, oslobodite se stresa, dajte podršku krvnim sudovima, pospešite koncentraciju i pamćenje i učinite da vaša koža blista. U kombinaciji sa odmorom, suncem i plivanjem efekat astaksantina će biti izuzetan.


Autorka teksta: far. tehničar Lelica Pavković

Apoteka Oaza zdravlja

Trenutno nema komentara